В режим на изчакване

Начало » В режим на изчакване

Стамен БелчевСтоян Генов/Тема Спорт
Пороят над София в събота вечер прекрати контролата ЦСКА – Пирин при резултат 2:0 и ни лиши от още едно полувреме, в което да натрупаме впечатления от моментното състояние на двата отбора. Не че то щеше да е фундаментално.

При армейците картината в генерален план е ясна. Ще се търси много по-добро представяне спрямо миналата година. За това има всички предпоставки.

А и предишният сезон беше бедствие, което прави подобрението сравнително лесна задача. За промяна в класирането обаче трудно може да се говори. Или поне още е твърде рано. ЦСКА трябва да покаже в поредица от мачове, че е готов за изпълнението на голямата цел. Ясно е, че червените отново ще са най-близо до Лудогорец, но… Големият въпрос е кога ще бъдат истински готови за първото място.

С новия треньорски щаб и селекция прогрес в представянето и резултатите спрямо предходния сезон ще има. Но пречупването на Лудогорец е съвсем различна история. И за да се случи, ЦСКА трябва да направи не стъпка напред, а огромен скок.

Новопривлечените футболисти притежават добри визитки. Важно е обаче веднага да захапят в състава и да заиграят ключова роля.

На ЦСКА са му необходими състезатели, които бързо и осезаемо да вдигнат класата на отбора. Някои от новите попълнения може и да са страхотни футболисти за стандартите на българското първенство, но важното е доколко ще се адаптират и ще покажат най-доброто, на което са способни.

ЦСКА е по-напред в селекционния процес спрямо конкурентите и това може да изиграе съществена роля. Матей, Юга и Санкаре са част от клуба от повече от месец. Неслучайно Стамен Белчев ги пусна в стартовия състав в контролата с Пирин. Не можахме да видим много от тях за едно полувреме, но техните изяви тепърва ще са във фокус. Предстои да се разбере и какво е състоянието на Кейта.

Миналия сезон ЦСКА също си осигури нови играчи навреме, но това не помогна много. Резултатите ги знаем, стартът бе катастрофален. Какво ще излезе от настоящата селекция е трудно да се прогнозира. Но по нея има още работа и места за попълване. Неслучайно Стамен Белчев заяви след контролата с Пирин, че селекцията продължава.

Все още не са решени проблемите с няколко поста. Привличането на Димитър Евтимов е интересен ход. Помним, че беше обещаващ талант, но после се загуби из долните английски дивизии, където не игра редовно, с изключение на последния сезон. Той не идва като сигурен титуляр на вратарския пост. А такива играчи са необходими сега на ЦСКА.

Досега не е осигурена сериозна алтернатива на Али Соу. Неговите силни и слаби страни са добре известни. Спорно е дали той е „най-добрият нападател в българското първенство“, както обича да го определя главният мениджър в ЦСКА. Добър играч е, но не е голаджия. Трудно е да си представим Ахмедов или Юрич в ролята на голмайстор на шампионски състав. Само за сравнение, за този пост в Лудогорец разполагат с Кешерю, Швиерчок и Каули. Везната направо удари в тезгяха.

Имаме и един успешен изходящ трансфер с анонс за още движения в тази посока. Продажбата на Евандро идва навреме и за отлична сума. Клубът очевидно се е насочил и към раздяла с Малинов, който е предложен на една дузина отбори. Думите на агента му говорят ясно какво следва… Задачата с неговата продажба обаче ще е много по-трудна от тази с Евандро.

По отношение на треньорския щаб изглежда ще се постигне по-голяма стабилност и спокойствие, доколкото такова може да има в ЦСКА. Белчев и компания би трябвало да получат повече доверие от предшествениците си. Разбира се, това зависи и от резултатите. Миналата година беше ясно, че Добри Митов няма да завърши дори полусезона. А и самият треньорски формат на тандеми, триумвирати и т.н. предполагаше ротации за потушаване на напрежението. Но представянето остана все така слабо. Сега очакванията са за по-офанзивна игра и повече постоянство.

Такива са индикациите, които отборът даде в последните три мача от изминалия шампионат под ръководството на Стамен Белчев. И през идния сезон се очакват повече голове и позитивни емоции.

Спечелването на купата е задължителна цел. Относно първото място в първенството и участието в евротурнирите всичко остава в сферата на пожеланията. В шампионата ЦСКА трябва да е готов да се възползва от всяка грешна стъпка на Лудогорец. И най-накрая да го победи в София. Не може да имаш големи претенции, а вече 14 поредни шампионатни мача да не съумяваш да спечелиш на „Армията“ срещу този съперник. ЦСКА трябва да побеждава, а не да се оправдава. Спечели срещу Лудогорец и в двата мача в София, постигни положителен баланс от преките сблъсъци и вземи максималното срещу несъстоятелния Левски. Това би било сериозна заявка и тогава вече можеш да удариш по масата със съответната тежест и солидни аргументи.

Селекция навреме и треньорски щаб с повече доверие са добри предпоставки за успешен сезон. Но настоящата ситуация в българския футбол е специфична. ЦСКА трябва да чака своя шанс и да е готов да го сграбчи, когато му се отвори възможност.