Гара на сергията, желаещи няма!

2011-01-04 09:48:00

Пиянските изцепки и спорните изяви на Дембеле в групите на Лига Европа може да се окажат пречка за звезден трансфер на играча

 

Трансферният прозорец в Европа е отворен от няколко дни, а добри вести за трансфер на головата машина на Левски Гара Дембеле все още не идват. Само преди месец него го искаше цяла Европа и половин Азия, но днес индикациите за неговото напускане на Герена стават все по-слаби.

Това на пръв поглед е добра новина за феновете на Левски, но за биещата на кухо каса на "сините" нещата никак не са наред. Отборът се надяваше да вземе поне € 3 000 000 за Гарата, но шефовете вече ще са щастливи, ако изобщо го продадат.

Всичко вървеше добре, преди Дембеле да се напие безпаметно в Студентски град и да реши да "паркира" колата си пред друго заведение. Освен че го пипнаха с бая промили алкохол в кръвта, полицаите установиха, че малийският французин ползва фалшиви документи (сериозно престъпление в повечето нормални страни). След инцидента повечето мераклии за Гарата се отдръпнаха, а някои го направиха и повече от демоснтративно – турските грандове.

После се оказа, че изцепката му е рецидив и че той и като играч на Локомотив Пд се е черпил редовно. Преди това не се разбра колко чинии е счупил в гръцките таверни като играч на местен клуб.

В днешния си брой "7 дни спорт" отбелязва интересна статистика. Да, играчът къса мрежи като луд у нас. Вкара няколко хеттрика, с лекота надбягваше защитниците, хвърли и добри пасове, но в Европа не е по-добър статистически от стотина негови колеги (в групите на Лига Европа), някои от които даже не са нападатели.

Там Гарата и още 55 футболисти имат по два гола. А други 24 са с по три и нагоре. Срещу Спортинг в София Дембеле има и една асистенция, дето се казва, той направи гола на Младенов за победата с 1:0. Но пък за 270 мин на чужд терен не вкара нито веднъж. В Лисабон, Лил и Гент го опазиха. А на Гарата това са му международните мачове, по които ще го преценяват. Тоест – купува се един от общо 80-те играчи, които имат по два и повече голове в групите на Лига Европа. Дембеле не е и национал, макар че чака дебют за Мали, отбелязва изданието.

 

Трябва да се уточни, че Гара Дембеле е един прекрасен играч за българското първенство, който неслучайно изпъква сред останалите си колеги. В Европа обаче са наясно с класата на А група и пресмятат как би се представил той в по-силен шампионат.

Реално погледнато единственият реален шанс на Гара Дембеле да смени клуба е в посока Изток-Североизток. Т.е – Русия. Само там в момента купуват сериозно, тъй като се готвят за нов шампионат. Заговори се за интерес от Локомотив Москва, но после май там се притесниха да не свърши пиенето в руската столица и се умълчаха. Мениджърите гравитиращи около Герена са известни с уменията си да продават в Русия, но досега в голям клуб не са успели.

Пласират ли играча за исканите пари обаче – проблеми няма да има. Дали ще го вземе Волга, Налчик, Краснодар или Махачкала – няма значение. Важното е да се плати в срок.

Варианти излязоха и от Италия, основно Киево. В голям шампионат обаче през зимата рядко се правят сериозни трансфери, основно се взимат свободни агенти или се разменят играчи под наем. От Англия също се чу за интерес, но предлаганите пари не се харесаха на Тодор Батков.

Именно Батков се изказа най-адекватно по темата преди няколко седмици. Адвокатът изрази притеснение, че остане ли в София, Дембеле ще е без нужната мотивация да изнесе втори (или трети – след полусезона в Локо) полусезон и с това представяне да помогне на отбора си в битката за титлата. От друга страна собственикът иска трофея на всяка цена. За тази цел се заигра с годината на създаване на клуба и така още този сезон ще има опрадвание за всяко свое действие – титла за 100-годишнината. Без Дембеле е повече от сигурно, че Левски не може да навакса 5 точки от Литекс, а няма да е изненада ако дори не успее да спечели второто място.

И все пак – до края на прозореца има много време, възможни са различни варианти за бъдещето на играча. Едно е сигурно – Гара Дембеле няма да заиграе в гранд от голям шампионат. Дори е по-вероятно бъдещият му отбор да е по-скоро екзотично за нас име. Всичко това при изричното условие, че състезателят бъде продаден още тази зима.

Вашият коментар