Генков: Електричката май си е сменил белия дроб

2010-12-21 14:28:00

Има момчета на по 17-18 години, в които няма живец за игра, ядосва се звездата на Локомотив София

Сагата около бъдещето на нападателя Цветан Генков продължава. Договорът му за наем с Локомотив София изтече и сега той трябва да се върне в Динамо Москва. Дали обаче ще остане там, или ще бъде продаден, предстои да видим. За всичко това голаджията се съгласи да говори пред "Тема Спорт".

– Цецо, какво става с теб, има ли развитие относно бъдещето ти, разбра ли се вече с Динамо Москва?
– Все още няма нищо, тъй като не съм ходил до Москва. Засега само съм говорил по телефона с ръководството на Динамо. Тепърва ни предстоят сериозни разговори на място. Така че още нищо не знам. Затова и сега ми е малко напрегнато. Нямам представа и кога трябва да се явя в Москва. Още чакам.

– Какво развитие на нещата очакваш?
– Според мен може и да не остана в Москва. Може да се разделим, да прекратя договора си с Динамо.

– Говори се, че може да те преотстъпят в руски тим?
– Няма смисъл. Договорът ми изтича след една година, така че по-добре да ме продадат.

– От Локомотив София нееднократно изразиха желание да те задържат до края на сезона, ще успеят ли?
– Желание има, но нищо още не се знае. Нямам нищо против да си остана в Локо Сф. Всичко ми е познато и се чувствам спокоен. Аз обаче съм футболист на Динамо Москва и пак ви казвам, че още няма яснота как ще се процедира.

– Говори се, че си в плановете на Милен Радуканов за зимната селекция на червените, би ли преминал в ЦСКА?
– Ако от ЦСКА успеят да се договорят с руснаците, това е друг въпрос. Предполагам, че от Динамо ще искат и моето мнение. Все пак важни са и финансовите параметри. Засега никой от ЦСКА не е говорил с мен. Не мога да кажа, че не бих отишъл в ЦСКА, но и не мога да кажа, че бих отишъл. Така че ако има нещо, ще го разберете.

– Гигов обаче обяви, че в България ще играеш само за Локомотив София?
– Явно Гигов ненапразно го е казал, защото и от него зависи. Все пак той също преговаря с ръководството на Динамо Москва за мен.

– Каква година изпращаш ти и в частност Локомотив София?
– Пролетта бе много тежка, докато през този полусезон мисля, че бяхме на ниво. Можеше и по-добре да се представим, но и по-зле. Трябва да сме доволни и да се радваме и на това. Същото важи и за мен.

– Преодоля ли шока от двете изпуснати дузпи срещу Локо Пд, които изхвърлиха Локомотив София от купата?
-Аз не помня вече на кой мач беше, дали не го сънувах това. Не знам дали въобще се случи или не (смее се). Сериозно, вече съм го забравил. За мен това, че съм изпуснал две дузпи, не е нищо. Тривиално е, но не греши този, който не бие.

– Кой бе най-добрият футболист в А група тази есен?
– Това го оставям на вас, журналистите, вие гледате статистиките. Точен човек не мога да кажа, но като отбор – Левски бе най-силен. Аз например не мога да определя Дембеле за най-добър. Да, силен играч е, но зад гърба му има качествени футболисти, има кой да му подава топката. Без тях трудно ще успее. И аз мога така. Здравко Лазаров пък дори и на тези годинки не отстъпва на младите. Все едно, че е на 20 години. Явно Лазаров си е сменил белия дроб. Той обаче има и футболно сърце, защото има момчета на по 17-18 години, които не изпитват желание от играта. Тогава за какви футболисти говорим.

– Колко по-силен бе Локо Сф тази есен в сравнение с пролетта?
– Аз мисля, че играхме по-добре. Бяхме по-силни. Просто тренировъчният процес бе друг, промени се и мисленето ни.

– Не беше ли прибързано отстраняването на Димитър Васев?
– За това трябва да питате ръководството. Ако бях президент на Локо Сф, щях да ви отговоря с лекота на този въпрос, но не съм. По принцип не е добре да се смени треньорът по време на сезона, но щом така са преценили, явно са го искали.

– В един момент при Матеус стигна и до националния отбор…
– Надявам се и занапред да печеля доверието му. Ако ме викат, на драго сърце ще се отзова и ще помагам, но не съм Меси.

– Остава ли ти се в Русия?
– Да, играе ми се там, но в Динамо, в Москва. В Грозни например не ми се ходи. Много е далеч.

– Толкова ли е сериозна организацията Литекс да стане шампион, Локо Сф вече я изпита на гърба си?
– Сами виждате. Сигурен съм, че и през този сезон Литекс ще вземе титлата. Лошото е, че те не се нуждаят от такива съдийски реверанси, а през есента се скъсаха да ги бутат. Литекс може да стане без проблем шампион и без такива номера, защото разполага със силни футболисти. Нас ни ограбиха в Ловеч, но лошото е, че това по принцип се случва само на слабите отбори, а аз не мисля, че Локо Сф е слаб. Литекс можеше да ни бият и без намесата на Ангел Ангелов.

Къде ще си по празниците?
– Вкъщи при семейството. В щата Мездра.

Писа ли писмо до Дядо Коледа?
– Искам най-вече здраве за мен и за цялото ми семейство. Другото ще се нареди. Трансфер може да стане, може и да не стане. С това не свършва светът.

Вашият коментар