Германия стартира с мощна петица на домашното Евро‘2024

Начало » Германия стартира с мощна петица на домашното Евро‘2024
Тони Крос Реал М
Снимка: Даниел Касас/BGfootball

Германия помете с 5:1 дебютанта Шотландия на старта на домашното европейско първенство на “Алианц арина“ в Мюнхен (най-резултатен първи мач за историята) в група А и даде заявка да е сред претендентите за трофея. Отборът на най-младия треньор на форума Юлиан Нагелсман, 36 год., остави отлични впечатления с добър ритъм, комбинативна игра, владеене, идеи и прецизни стрелби.

Барометър и главен диригент бе спечелилият шеста Шампионска лига на Европа и титла на Испания с Реал Мадрид Тони Крос. Интересно, макар да игра предимно в своето поле до почивката, майсторът направи 55 точки то 55 подавания, всяка втора-трета топка минаваше през краката му, прецизен и безгрешен за създаване н аатаки.

Флориан Вирц разписа първия гол на турнира още в десетата минута след асистенция отдясно на Кимих, който пък бе намерен дълбочинно от Крос. Негова атака с Гундоган в 19-тата даде извеждаща топка на Кай Хаверц, който я върна назад, а  Мусиала опъна мрежата със снаряд от втора линия. Хаверц вкара третия от дузпа за грубо и опасно влизане с ботони на Портиъс  в крака на  Гундоган, шотландецът бе заслужено натирен с червен картон и оттам за съотборниците му стана още по-тежко.

Втората “гайдарите“ бяха натиснаха в полето си и трябваше да отблъскват лъвски куп атаки. Резервата на “манджафта“ Фюлкруг вкара, друг в 76-тата му бе анулиран за микрозасада на пръст на крака, а в самия край Рюдигер си заби автогол с галва като рекошет от топка от Маккена, така донесе радост на хилядите колоритни шотландци по трибуните.

Смяната на Крос Емре Джан матира от втора линия в края за петия. Унгария и Швейцария излизат утре от 16 ч в нов двубой от група А.

Бившият немски капитан и нападател Юрген Клинсман донесе купата на стадиона след кратка музикална програма, заедно със съпругата на легендарния Франц Беленбауер, починал преди месеци.