Гонзо с нови имитации на дейност

Начало » Гонзо с нови имитации на дейност

БФС сградаЖаклин Михайлов/Тема Спорт
Напънал се Гонзо и родил мишка. Така перифразирано към новия президент на БФС може да се съотнесе популярната сентенция. Енергичен, решителен, готов за промени и големи дела, а на практика един обикновен кариерист, който си пази мястото. И вече не е рано за изводи, защото последният Изпълком произведе едно голямо нищо.

А един от новите членове видя в нищото работа за благото на българския футбол. Но не по думите ги съдете, а по делата. Изпълкомът утвърди новия формат на футболното първенство, който е с козметична разлика спрямо предишния. Разместени са трите потока, като единственото положително нещо е, че в първата четворка ще играят всеки срещу всеки, което по принцип е против интересите на вечната хегемония. Но пък отсега смело предвиждам, че Лудогорец ще води с 10 точки разлика след редовния сезон при тази несъстоятелна конкуренция.

Дотук за формата, да видим наистина по важните теми какво свърши много решителният, смел и енергичен нов президент, който в лични разговори се хвали, че камък върху камък няма да остави от наследеното от Боби. Обаче всичко си остава постарому и това се вижда в състава на комисиите. Ето една голяма разлика, ако Бербатов беше станал президент. Сигурен съм, че македончето щеше да подмени всичките стари муцуни. А сега на 90 процента са си същите. А най-фрапиращо е присъствието на стария председател на Съдийската комисия. Испанецът Борбалан за една стотинка работа досега не е свършил и реферският ни апарат е в най-ниската си точка в цялото съществуване на родния футбол.

Но явно остава, защото може би иначе трябва да се заплаща неустойка. Борбалан ще си взема още известно време парите, но какво ще правим с трагичното ни съдийство? Да не пропусна новостта за двете допълнителни камери за ВАР. Със сигурност съмненията обаче ще останат и след това нововъведение. Факт е, че съдиите са ни ужасно слаби и не виждам нещо да се прави по въпроса от новото БФС.

И отново се залавям с двете най-важни основополагащи теми, по които уж имаше някакво раздвижване. Силно се окрилих, когато научих, че Общественият съвет към БФС е предложил на президента нова формула по отношение на българите в отборите. Предложението е било задължително трима българи да присъстват на терена по всяко време на двубоите. Като начало е добър вариант, но трябва да върви към съотношение 6 към 5. Така се прави в държавите от нашата черга, които присъстват на Евро 2024. Няма никакви европейски регулации, които да пречат това да се материализира в нашето първенство.

Забележете обаче отговорът на Гонзо – отборите не го искали. Множественото число в случая е подвеждащо, защото един отбор силно и непреклонно няма да допусне подобно поощрение за развитието на българския футбол. При това не ми е много ясно защо се противят, след като, ако пожелаят, могат да направят всичките си чужденци български граждани. При нашата пробита правосъдна система това е най-лесното нещо на света. Връщам се обаче към отхвърления вариант за задължителното българско присъствие. Абсолютни лъжи и лицемерие са всичките приказки, че искаме младите ни футболисти да се развиват и да вдигат нивото на националния ни отбор. Стотици момчета точно в този период на годината навършват 19 и нямат никакъв шанс да продължат футболната си кариера в професионален вариант. И всичките тренировки и лишения, които са направили, са били лишени от смисъл. И всъщност на практика няма никакъв смисъл от юношески футбол, защото е по-лесно и дори по-евтино да си докараме чужденци на килограм.

И поантата я поставям с репликата на Гонзо, че на него му се искало телевизионните права да струват 100 милиона лева, ама нямало кой да ги даде. И от тези думи става ясно, че е един
обикновен службогонец на заплата.

Ако наистина толкова много милее за здравето на подопечните си клубове, земята трябва да изрови и да вдигне телевизионните права поне на 20 милиона годишно. Дори го дължи на бившия си клуб Локомотив Пловдив, защото там си броят стотинките и не знаят как ще я карат в така наречения елитен футбол. А на същото дередже е и другият Локомотив.

Странно как формулата от 16 отбора е най-добра, а вече четири-пет отбора са в ролята „Братчетата на Гаврош“. И нещо за финал – да вземат да се разберат в Изпълкома какво говорят. Наскоро един от новите членове се изцепи, че жалките пари от тв права са престъпление. Ами Гонзо да си съгласува мнението!