Гонзо: Това е моят Левски, с класа за шампион!

2011-02-23 21:54:00

Враговете ми се увеличиха, откак съм директор. Махнал съм 24 души, включително доста приятели

 

Георги Иванов, кошмарът на ЦСКА с 15 гола във вечното дерби, вече 19 месеца е спортен директор на Левски. Според някои Гонзо е качил и кота 16. Защо? Защото в последния си мач във футбола през май 2009-а излезе невъзстановен и напусна терена още в 10-ата мин. С нова травма, която го раздели с терена завинаги.

Обаче… “Да знаеш как светнаха футболистите по обед, като разбраха, че Гонзо ще играе. А бяха оклюмани…”, сподели служител на “Левски”. Тогава Георги се жертва и вдъхнови отбора. За победата. И тя дойде шампионски с 2:0. Това е Гонзо.

На “бебешка възраст” – 33 г., стана директор през 2009-а. Чак на третия дуел повали ЦСКА – с 1:0 през август м. г. Днес е настроен с характерния си хъс за триумфи, не само в дербито. Уравновесен от опита, но без да е загубил и капчица от неистовия дух за битка. Без граници в амбицията и глада за победи.

 

– По-силен ли ще е Левски напролет?

– Отборът, който направихме лятото, имаше 6 месеца и 29 мача да се обиграе. След подготовката всички спойки са наред. Разделихме се с Жоазиньо от водещите играчи, взехме четирима нови. Нормално е да сме по-силни.

 

– Съжалявате ли за нещо в селекцията?

– Вярвам в тези футболисти. С изключение на Андвеле Слори новите не са ме разочаровали. Взехме тези, които искахме. Винаги може и повече, но привлякохме качествени играчи, с потенциал. Откакто съм директор, предприехме нова политика – да залагаме на млади. В името на отбор, който 2-3 години напред да е конкурентоспособен и в Европа.

 

– Намаляха си приятелите ви като директор?

– Приятелите… Увеличиха се враговете или, как да кажа – хората, които са против мен. Но като защитаваш интересите на Левски, е нормално да има и негативно отношение. Не на лична основа.

 

– От 23-ма в Левски само осем са били в отбора преди година и половина.

– 24 души съм махнал, знаете ли? Не беше лесно. Някои от тях са ми приятели. Мисля, 14 съм взел. С върнатите от наем стават повече.

 

– Да, направихте нов Левски. Вашият Левски ли е това?

– Левски е на хората, на собственика, аз съм част от екипа. Новите футболисти съм избрал аз със съгласието на Тодор Батков. Той винаги ме е подкрепял. За всяко решение. Да, променихме целия отбор, променихме визията. Останаха футболисти, в които виждаме бъдеще. Взехме нови, с класа. Така че – да, това е моят Левски. Отборът, който искам да виждам. И както играе, се радвам, че съм от хората, допринесли за това.

 

– От терена светкавично заехте шефски пост. Чувствахте ли се ученик?

– Човек винаги се учи. В началото беше по-трудно. Но миналия сезонсе случиха доста негативни неща, доста ми мина през главата, доста научих. Бил съм винаги водещ футболист в Левски, почти винаги лидер. Лесно ми бе да трансформирам нагласата си от играч към треньор и директор. Не се притеснявам да вземам решения. И напук на много хора, които смятат, че съм допуснал много грешки, мисля обратно. Допуснал съм грешки, но не са чак толкова много. Всеки ден трябва да вземаш по около 10 решения, нормално е и да бъркаш. Не се мисля за безгрешен.

 

– Какво ви опиянява най-вече в работата като ръководител? Не отричайте – личи, че ви опиянява.

– Когато човек прави нещо с удоволствие, не го смята за работа. Независимо колко часа трябва да съм на стадиона, не го смятам за работа. Опиянение чак не, но съм радостен да видя отбора да играе добре, футболистите да се раздават. И накрая нашите усилия да се превръщат в радост за хората. Ние правим футбол, а той е за хората, които го обичат.

 

– Ако Батков бе продал Дембеле преди 2-3 седмици, щяхте ли да напуснете?

– Искам хората да разберат, че Батков не прави нещо без мен. Съгласуваме. Включително оферти и варианти за Дембеле. Двамата преценихме Гара да остане до лятото. Много трудно е да задържиш играч, към когото има толкова голям интерес. Ние го задържахме. Ние.

 

– Повече ли ви харесва днес Дембеле като настроение?

– Той е човек, който няма проблеми в тренировките и мачовете и с дисциплината в тях. Дава всичко от себе си. Дембеле имаше проблем със самодисциплината. Случаят в Студентски град през декември е минало, взе си поука. Бъркат се дисциплина и самодисциплина. На стадиона е дисциплина. Самодисциплина е, като се прибереш у дома и не излизаш, не пиеш, спазваш режим.

 

– Защо хората не вярват, че Гара е за пример в тренировките, почти не излиза вече и не пие алкохол?

– В България, като създадеш лошо име, много е трудно да убедиш, че нямаш сестра. Това се получи с Дембеле. У нас лошите неща са твърде на показ. И сякаш никой не помни хубавото от Дембеле. Той се раздава на 100 %! И поведението му е добро след онзи случай. Но и 10 години да не излезе от къщи, онзи случай ще му тежи.

 

– Левски можеше да привлече и лятото, и сега повечко българи. Сякаш се губи националната и “синята” идентичност?

– Търсим баланса. През зимата взехме двама българи и двама чужденци. Но чужденците излизат много по-евтино. Щом “Левски” се заинтересува от българин, цените скачат четворно и петорно. Друго – за съжаление все по-малко футболисти имат класата да играят в Левски. Нашата школа работи добре, има играчи с бъдеще. В Левски идва вълна от школата, най-хубавото в един клуб.

 

– В близките…

– …няколко години.

 

– Разликата в душата ви като футболист и директор преди мач с ЦСКА?

– Винаги съм бил уверен – и като футболист, и като директор. Никога не мога да си помисля, че ще изляза в мач примирен или ще водя такъв отбор. Не винаги се получава, но винаги искам победа. Когато си играч обаче, зависиш само от себе си.

 

– Ще държите ли реч пред тима?

– Те си знаят. Специално за Левски – ЦСКА футболистите трябва да бъдат успокоени – адреналинът и желанието са големи. Мотивацията идва от атмосферата, от феновете, от заряда. Един ръководител трябва да успокоява, а не да мотивира пред такъв мач.

 

– Ако Левски не бие?

– Независимо от резултата ще се борим за титлата до последния възможен момент. Пет точки изоставане не са никак малко, но имаме потенциал да ги стопим. Есента бе тежка програмата ни, но сега приемаме повечето водещи отбори. При “Литекс” е обратното. Не искам да раздавам лозунги: "Левски ще стане шампион!” или “Левски е страхотен!”. Искам хората да видят, че имаме класа за шампиони.

 

– Вярвате ли във феърплея от страна на Литекс, ЦСКА, другите?

– Не обичам да говоря за другите. Левски играе феърплей.

 

– Черно тото…

– Не ме интересува ни черно, ни бяло тото, никога не съм играл. Хората на хазарта си уплътняват времето. Знам от майка ми – богат комарджия няма. Който играе комар, не е стигнал далеч.

 

– Афиширахте недоволство, след като Матуес от трима “сини” национали пусна един с Естония, и то за 2 минути…

– Матеус е треньорът, той решава. Но всеки преценява от собствената камбанария. Очаквахме да играят минимум по едно полувреме. А така – пристигнаха ден преди мач, нарушиха си подготовката в клуба и…

 

– Някои едва ли не набедиха националния отбор в замесване в черно тото покрай мача с Естония…

– Не вярвам и за миг. Борислав Михайлов е сериозен човек, не би влязъл в такива схеми. Познавам и повечето национали. Те са хора с достойнство и финансови възможности. Твърденията за черно тото са пълен абсурд, спекулация. Иначе в немалко мачове има 4 дузпи.

 

– А и в две “сини” контроли свириха по три дузпи.

– Нямам никакви съмнения. Съдиите в Кипър бяха слаби, но имаха аргументи да свирят дузпи. Ако изобщо има черно тото, то е приоритет на малките отбори.

 

– Учите ли сина си на футбол?

– Нямам време.

 

– И все пак…

– Тренира в школата на Левски. От него зависи дали ще стане футболист. Не съм от родителите с болни амбиции. Нека сам избере пътя си.

 

– Обаче той е нападател.

(усмихва се) Да, той е нападател.

 

в. "Труд"

Вашият коментар