Грандиозен финал на Тур дьо Франс

Начало » Грандиозен финал на Тур дьо Франс
Тур дьо Франс
Gulliver photos/Getty images

Вместо да завърши скучно и стерилно, с победа на обявения месеци по-рано фаворит Примож Роглич от Йъмбо Висма, тазгодишното издание на Тур дьо Франс на практика приключи с една от най-големите изненади и с един от най-великите етапи по часовник в историята си.

Близо минута аванс на Роглич и всичките му умения в часовника не му стигнаха да задържи преднината си пред сънародника си и състезател на ОАЕ Тадей Погачар и 21-годишният словенец стана шампион след умопомрачителна езда.

Погачар стопи разликата около 5 км преди края и до финала натрупа над минута, печелейки етапа, а заедно с него и генералната победа преди утрешния параден етап на Шанз Елизе в Париж.

Нещо повече, за първи път след Еди Меркс през 1969 г. един състезател печели три фланелки на победител. Освен жълтата, Погачар взе и бялата на най-добър млад състезател до 25 г. и тази на червени точки, на най-силен катерач.

Трети в главното класиране е Тасманийския дявол от Австралия Ричи Порт, който се състезава за тима на Трек.

Утре е последният, 21-ви етап от Мантс ла Жоли до Шанс Елизе, който ще премине в поздравления за победителя и мощен спринт, който ще определи краля на спринтьорите.