Григор отпадна достойно от Ролан Гарос

Начало » Григор отпадна достойно от Ролан Гарос
Григор Димитров
Снимка Даниел Касас

 

Григор Димитров отстъпи с 3:6, 6:7 (9:11), 2:6 на Стефанос Циципас в красив и оспорван мач на осминафиналите на Откритото първенство на Франция. 29-годишният хасковлия остава най-успешният българин в тениса, но не успя да закръгли участие в четвъртфинали във всички турнири от Големия Шлем, въпреки че държи рекордни родни полуфинали на Australian Open, Уилбълдън и US Open.

22-годишният Стафанос тръгна много самоуверено и агресивно, ударите му се получаваха и дръпна 3:0. Григор, след две двойни грешки, напасна игра срещу сериозния и надъхан съперник, спечели следващите три гейма при свое подаване, изоставайки в тях, като направи хубави атаки с успешен арсенал разнообразни удари. С добри ретури, дълбок форхенд и изненади бе на косъм от пробив в деветия гейм (стигна до три брейкбола), но не успя. Рехавата публика на централния “Филип Шатрие“ наистина имаше на какво да аплодира през целия двубой.

Втория сет се захапаха гейм за гейм. Предаден в петия от сервиса си, Гришо трябваше да се бори с интелект, опит, защита и минаващи от дъното на корта за 3:2, а две грешки му попречиха да пробие в следващия. Оригиналността, техническия арсенал и смелостта обаче все повече разколебаваха младия гърк. Нашият играеше красиво и убедително, единични грешки в решителните моменти му попречиха да пробие, точно в тях Циципас се хърляше като разярен бик.

Шестият в света дръпна с 3:0 и 4:2 в драматичния тайбрек. Григор се стресна, изравни с излизания на мрежата, с психика и изключителна игра спаси два сетбола, изпусна два свои с прибързан бекхенд и подари сета с воле в мрежата за 9:11. Нашият бе записал показателни 36 непредизвикани грешки срещу 23 на Стефанос, първата битка между 193-сантиметровите красиви балканци трябваше да продължи след близо два часа трилър.

Циципас, който е последният победител на финалния АТП-Мастърс в Лондон (същия турнир Димитров спечели през 2017 г.) се върна на корта без никаква умора, дръпна набързо 3:0 в третия сет, продължи да разхожда 20-тия в света из целия корт и да го кара да греши. Съпротивата и тонуса у Димитров спаднаха, печелеше трудно дори геймовете при свое подаване, показвайки по някой от изключителните си удари.

Феноменалният ни спортист обаче подобри личния и национален рекорд за участие на осминафинал на червените кортове на “Ролан Гарос“ при деветото си участие, след възстановяване от чумата на 2020 – коронавируса. Спечелените 180 точки би трябвало да го вдигнат 19-ти в света, заслужи и чек от 189 000 долара.

“Бях стабилен, агресивен и положителен, сервиса ми вървеше, опитвах да се задържам на корта с плътни удари, не изгубих фокус и концентрация.“ – каза в отлично настроение Циципас, отиващ на Андрей Рубльов в спор за място в Топ 4, и е фаворит.