Гуардиола обърна плочата: Не аз, а журналистите критикувахте Чоло

Начало » Гуардиола обърна плочата: Не аз, а журналистите критикувахте Чоло
Жоао Гундоган Атлетико Ман Сити
Снимка: Даниел Касас

Жозеп Гуардиола анализира елиминирането на Атлетико Мадрид от Шампионката лига на “Метрополитано“, без да коментира защитната игра на тима си, провокациите, бавене на време последния половин час, сблъсъците в края. Думите му бяха противоречиви:

“Бяхме по-добри и в двата мача. Атлетико бе брилянтен днес, какъвто е този отбор, когато има своите моменти, стадиона и публиката. В Манчестър не беше така. Не съм очаквал друго, още на прескнференцията казах, че тук ще е различен мач. Второто полувреме ни натикаха в полето, пометоха ни, забравихме да играем. Празнуваме, но можехме да бъдем елиминирни.“

На каталунския спец, първи стигнал до девет полуфинала в Шампионската (четири с Барса, три с Байерн и два със Сити), естествено бе напомнено от испанските журналисти, че се оплакваше от защитната тактика на Диего Симеоне преди седмица (нарече я “праисторически футбол с 5 и 5 в отбрана“), а сега отборът му спечели бранейки гола от Манчестър и бавейки време по всякакъв начин. Пеп се защити активно прехвърляйки горещ картоф в тяхно поле:

“Нещо не сте разбрали, аз не съм критикувал Атлетико, просто казах, че е много трудно да се атакува добре защищаващ се тим. Вие говорехте преди три-четори месеца какъв е отборът на Симеоене, не вкарвайте думите в мойта уста. Чоло може да играе както си пожелае.“

Гурдиола бе питан и за предстоящия полуфинал с Реал Мадрид на 26 април на “Етихад“ и реванш на 4 май на “Бернабеу“:

“Ако играем като второто полувреме днес -нямаме никакъв шанс срещу краля на турнира. Ако сме както в Манчестър и някои минути тук – имаме. Но ще има моменти, в които и Реал ще страда.“

Английските медии си затраяха за слабия мач на Сити и защитната тактика, уж специалитет на Атлети, обявиха испанците за “луди, зли и опасни“, “срамни“.

“Искахме да спечелим независимо как… шиб..о ни е.. – призна Симеоне. – Втората част имахме ситуации, които щяха да ни спечеят мача, не бяхме точни, остава да поздравим съперника и да им пожелаем най-доброто. Победата винаги е главният ми приоритет, после идва да се гордея, имаме една невероятна публика която ни подкрепя и повдига духа, знаят че ще се състезаваме с нашите си форми – лоши, недобри, харесвани ии не … но уважават футболистите които се хвърлят към топката надолу с главата, знаейки че са по добри…. не спечелихме днес.“

Симеоне бе пита дали е пляскал и подканял публиката да пляска иронично, щом съперника бавеше времето и спираше мача с драматичния финал с бойни сцени, разправии, прекъсвания:

“Аз? Неее, аплодирах нашите хора по стадиона, заради подкрепата им целия мач. – а по отношение Гуардиола, отговори: – Не искам да мисля, че някой говори зле или недобре, някои с богата лексика и хвалби искат да ти омаловажат работата, но и ние не сме глупави.

Няма какво да разсъждавам как се е държал съперника, играхме може би срещу най силния отбор в света, не спечелихме, но ще си легна спокойно с мисъл че сме се състезавали отлично.

Съдиите са да внасят справедливост, имаше дузпа срещу Кореа, а дори не я разгледаха.

Аз да давам съвети на Реал… в Шампионската?!! О не“, разсмя Чоло въпроса на италианския журналист Карло Бианчи.