Даниел Боримиров: Гонзо е приключил като човек

2011-01-31 15:00:00

Батков го подвеждат, аз не съм секретар или адвокат на Таки

 

Даниел Боримиров е роден на 15 януари 1970 година във Видин. Петкратен шампион на България с "Левски" като футболист от двата си престоя на "Герена" между близо деветте сезона в "Мюнхен 1860". Бронзовият медалист от световното първенство в САЩ през 1994 година има общо 180 мача и 72 гола за "Левски" в "А" група и 5 попадения в 36 срещи в евротурнирите със синия екип. Част е от "приказката" с 1/4-финала за УЕФА и влизането в групите на Шампионската лига. След сезон 2006/2007 е отказан от кариерата на футболист, за да бъде повишен в спортен директор. След шампионския сезон с Емил Велев е отстранен от работа. Даниел Боримиров даде интервю за "24 часа".

 

– Господин Боримиров, 2010 г. за вас завърши с престижен стаж в "Барселона", как започна 2011-а?

– Карам треньорската школа. Отдал съм се изцяло на семейството си. И най-вече на сина ми Алекс, който от 3 години тренира в "Левски".

 

– Кога да очакваме хората да заговорят за футболния талант Алекс Боримиров?

– Не искам да давам прибързани оценки. Всичко си зависи от него. Аз единствено мога да го подкрепям във всяко едно начинание. Да коментираме някои негови тренировки, както и го правим.

 

– Често влизате в конфронтации с хората в "Левски", това може ли да попречи на кариерата на сина ви в клуба?

– Ние сме две различни личности. И аз не виждам защо заради мен трябва да му правят спънки на него.

 

– Какво видяхте в "Барселона"?

– Имах още едно свободно място и реших да взема един треньор от школата на "Левски" – Сашо Георгиев. С него имахме възможността да наблюдаваме една седмица цялата школа на "Барселона" плюс мъжкия и втория отбор, воден от Луис Енрике. Нямам думи да опиша разликата от нашето ниво. Професионализъм отвсякъде. Само на базата им има 9 терена – 3 изкуствени и 6 естествени. Има двама координатори, които спускат програмата на цялата школа. И същевременно наблюдават как се изпълняват задачите.

 

– Имахте ли контакти с Пеп Гуардиола?

– Да. Дори гледахме тактическа тренировка на "Барселона". Притеснявах се, че точно на нея няма да ни допусне, но Лъчо Танев свърши много добра работа. И ни пуснаха на тактическата тренировка преди мача с "Виляреал", спечелен с 3:1. Имах уникалния шанс да видя отбор от суперпрофесионалисти, които през целия тренировъчен процес не забелязах да се закачат, да викат… Всеки си беше затворил устата и беше максимално концентриран в заниманието. Имах възможността да наблюдавам в един ден и "Еспаньол". Проведох дълъг разговор с треньора им Почетино.

 

– Кога вие се виждате като треньор?

– Тази година свършва треньорският курс. Имам идеи, но в България някои неща трудно могат да се реализират, тъй като тук не зависиш само от себе си, а от доста хора.

 

– Директно в поста старши треньор на мъжки отбор ли се целите?

– Всеки човек трябва да си направи равносметка. Хубаво е да тръгнеш от ниското, да минеш през перипетии, защото се учиш, докато си жив. Наблюдавал съм и нашата школа на "Герена", не съм изпускал и тренировки на мъжкия отбор, докато бях спортен директор. Сега, когато имам повече свободно време, обикалям, наблюдавам, вадя си изводи.

 

– Как възприемате свързването си с националния отбор и щаба на Матеус?

– Много добре. Представям си го да се случи. Но всичко е въпрос на преговори. Когато хората преценят, че имат нужда от лицето Боримиров, ще седнем, ще поговорим… И защо не?

 

– В момента Матеус разглежда кандидатурите, сред тях ли сте?

– Надявам се. Доколкото разбрах, условието му е било помощник-треньорът да владее немски. Трима-четирима души сме тези, които сме били в Германия и се вписваме в изискването. Вече негов си е изборът на кого ще се спре.

 

– Смятате ли, че настоящата евроквалификация може да се окаже първа и последна за Лотар?

– В България като народ сме много скептично настроени. Когато беше Мъри – защо беше той, а не чужденец. Когато дойде треньор от чужбина, ама защо е този. Не сме от нациите, които можем да си позволим, първо финансово, да избираме треньор. Нека му дадем шанс на Матеус, защото този човек е работил с Трапатони, с Хицфелд. Много е постигнал като футболист. Нека му дадем време да прокара идеите си, както в мъжкия отбор, така и в юношеските гарнитури.

 

– Как успяхте да се изпокарате така с настоящите шефове на "Левски"?

– Обещах си, че по тази тема вече няма да говоря. Аз съм затворил тази страница. Но се получава лошо, когато някои хора го правят. Или когато написаното в медиите е казано по един начин, а е написано по друг и хората четат между редовете. Но аз нямам проблем. Виждате, че основно тази словесна престрелка е между само двама души. А вече чета, че се намесва институцията "Левски". Че гледа да й се пречи. Аз не виждам по някакъв начин да съм нападнал клуба. Или друг човек. Не виждам как съм повлиял на отбора. Той си има треньор, готви се нормално.

 

– Репликата "Гонзо е комплексар" ли визирате под "казано по един начин, написано по друг"?

– Аз казах, че вероятно изпитва някакви комплекси към тези футболисти, с които "Левски" е постигнал големите си евроуспехи. Не съм казал "той е такъв".

 

– Не беше далече времето, когато с Тодор Батков стояхте рамо до рамо. Как така се изпокарват хора, давали си много един на друг?

– Може да върнете лентата назад. И да видите – в момента, в който аз и Емо Велев бяхме отстранени от "Левски", аз не бях казал една дума. Тръгнаха да говорят по мой адрес и да ми лепват какви ли не небивалици и глупости. И аз бях принуден да отговоря. Една лоша дума не бях казал. Но когато бъдеш нападан и обвиняван в несъществуващи неща, аз съм длъжен да отговоря.

 

– Тоест действията ви са защита на егото на Боримиров?

– Естествено. Но да твърдят, че аз нападам "Левски"… Аз никога няма да нападна "Левски", защото от клуба съм видял само хубаво. "Левски" е бил трамплинът за моето израстване и като футболист, и като личност. Не можеш да отъждествяваш клуба с някое име. Това са две различни неща. Ако нападам определен човек, не значи, че нападам клуба. "Защото "Левски" не е негов, а на народа.

 

– Ако се засечете на улицата с Гонзо и Тодор Батков, какво се случва? Разминавате си погледите ли? Правите се на непознати?

– Аз мисля, че някои неща, които Тодор ги каза по мой адрес, са му били грешно препредадени или препредадени с някаква цел. И допускам, че е бил подведен. Но за Гонзо – той за мен е приключил като човек. И оттук нататък връщане назад няма.

 

– Откъде според вас дойде твърдението на Тодор Батков, че вие сте пратили бригада на Таки да бие таксиджиите, с които се сблъскаха и сбиха Тиберканин и Рабех?

– Затова ви казвам, че той е бил подведен. Някои хора са гледали да спекулират с името на моя шурей, защото той в момента не е в България. За някои хора това е начинът да си измият ръцете, да отбият вниманието. Българите сме царе на интригите.

 

– Как виждате отстрани случая с Карвальо?

– Нещата се случиха малко непрофесионално. Като страничен наблюдател не мога да си представя, че футболистът първо ще бъде представен, а същевременно се оказва, че той няма подписан договор.

 

– Как тълкувате думите на Георги Петков?

– Не искам да вземам страна в случая. Но чух, че Гонзо наблегна, че на Петков била дадена компенсация. Ами този футболист си има трудов договор, който е подписан за още година и половина. Ако Петков беше останал в "Левски", клубът беше задължен да му плаща. Навсякъде в чужбина, когато искаш да изгониш някого, му плащаш компенсация. Дали е бил Петков в добра форма, или не – случва се. Като не е, слагаш го на пейката и чакаш пак да се пребори за титулярното място.

 

– А как ви се струват думите, че Батков е редил състава?

– Не съм бил в съблекалнята, за да го коментирам. По мое време такова нещо не е имало. Да се обади на мен или на Кокала и да каже "този ще играе", не е било.

 

– Наистина ли няма начин големите футболисти на "Левски" да си тръгват без обида?

– Това нещо се случи само и единствено при Гонзо.

 

– Какво представлява Даниел Боримиров на 41 години?

– Човек съм с доста натрупан опит. Бил съм и от едната, и от другата страна на футболната барикада. Като ръководител е малко по-трудно, защото вземаш решения за цял екип.

 

– След колко години се виждате обратно на "Герена" като фактор?

– Не си поставям цели да се завърна утре или другиден. Ще се завърна тогава, когато видя, че идеите, които имам, могат да бъдат реализирани.

 

– Нова година ново ауди ще има ли?

– Предишното го карах близо 5 години. Чета измислици, че си сменям колите често, за да парадирам, че съм винаги първи. Това са писания на болни мозъци.

 

– Какво най-брутално творение на болен мозък сте чели за себе си?

– Аз не съм от привържениците на жълтинките. Подочувам от приятели.

 

– Много ли се спекулира около семейната ви връзка с Таки?

– Явно много се спекулира. Той си е отделна личност, аз съм отделна. Нито той ме е изградил като личност, нито аз него. Тези неща изобщо не искам да ги коментирам, защото нито съм адвокат, нито съм секретар на Таки.

Вашият коментар