Дания в четворката на Еврото за трети път

Начало » Дания в четворката на Еврото за трети път
Дамсгорд Бреийтвийт Дания
Снимка: УЕФА

Многострадална Дания излъга с 2:1 Чехия и ще играе трети полуфинал на европейско първенство в историята си като чака в сряда на “Уембли“ по-добрия от Англия – Украйна (22 ч). Континенталните шампиони от 1992 година (с Петер Шмайхел на вратата) стартираха турнира със загуби от Финландия и Белгия, загубиха капитана си Ериксен (шампион н аИталия с Интер), но елиминираха Русия и Уелс, за да се наредят сред четирите най-силни нации.

Томас Дилейни, оставен непокрит при корнер, откри за Дания в шестата минута за луда радост на феновете в червено по трибуните на стадиона в Баку. Вацлик и Хойгер извадиха втори на 21-годишния рожденник Микел Дамсгаард, който смени за турнира капитан Кристиан Ериксен след шоковото му сърдечно спиране в първия мач.

Чехите се събудиха, почнаха да пресират компактно и търпеливо стигнаха до свои положения. Шмайхел спаси най-опасния на Холеш.

23-годишният център-нападател Каспър Долберг (3 гола в турнира) опъна чешката мрежа след прекрасен дълъг пас отляво на Вестергард преди антракта. Патрик Щчик технично намали в 50-тата и изравни петте гола на Кристиано Роналдо на Евро‘2020.

Каспър Шмайхел изби с ръка с полет топка от главата на Томаш Соусек, бинтована по-рано след сблъсък със съекипника Селущка. Вацлик също блестя с две спасявания. Съдия Куйперс не даде пряк свободен на чехите за събаряне на резервата Матей Видра от Кяер точно пред наказателното, а наказа с картон Кременчик за протест.

Отборът на Каспер Хюлман изстрада, но накрая празнува успеха с феновете.