Двама футболисти в десятката на най-добрите млади спортисти на България

Начало » Двама футболисти в десятката на най-добрите млади спортисти на България

награди виаспортВолейболът обра наградите в 11-ото издание на анкетата на Viasport.bg за най-добрите млади спортисти на България за 2022 г.

Александър Николов спечели приза за №1 при спортистите до 19 г., националният тим за юноши под 18 г., където играе неговият брат Симеон Николов, взе наградата за най-добър отбор, а наставникът на състава Виктор Карагьозов бе определен за №1 при треньорите на подрастващи.

Церемонията по награждаване се проведе в Театралната зала на частно училище „Свети Георги“ в София с помощта на Български спортен тотализатор.

През изминалата година 19-годишният Александър Николов, спечели с националния тим до 20 г., на който бе капитан, сребърен медал от Европейския младежки олимпийски фестивал в Словакия, златен от Балканиадата в Албания и бронзов от Европейското първенство в Италия.
Попадна в Идеалния отбор на Евроволей U20 в Италия, като бе обявен за втори най-добър посрещач.

Той събра 917 точки в допитването до спортните журналисти, в което участваха 120 представители на медиите, а точки получиха общо 56 спортисти. Той изпревари със 180 точки втората в класацията – Стилияна Николова.

Надеждата на българската художествена гимнастика също изпрати много силна година, в която спечели сребърни медали на обръч, бухалки и лента и бронз в многобоя на Световното първенство за жени в София. Извоюва и квота за България за Олимпийските игри в Париж, а взе и бронз в многобоя на Европейското първенство в Тел Авив.

На трето място в класацията на Viasport.bg се нареди световната шампионка за девойки до 20 г. в скока на дължина от шампионата в Кали, Колумбия – Пламена Миткова. Талантливата пловдивчанка, възпитаничка на треньора Ивайло Русенов, събра 671 точки в допитването.

Призовата тройка получи като награди безплатни карти за тренировки от фитнеси „Пулс“, а победителят си тръгна и с ваучер за уикенд почивка за двама в спа-хотел „Петте елемента“ в Сапарева баня.

Десетката допълниха Никола Илиев (футбол), Божидар Саръбоюков (лека атлетика), Мартин Георгиев (футбол), Иван Иванов (тенис), Дениел Нанков (плуване), Радослав Росенов (бокс) и Петър Мицин (плуване).

Така за пръв път представител на колективните спортове печели приза за №1 при младите, като преди Александър Николов тя е била притежание на: Владимир Зографски (2011 г., ски скок), Ния Димитрова (2012, биатлон), Денис Димитров (2013, лека атлетика), Благой Найденов (2014, бокс), Даниел Асенов (2015, бокс), Антъни Иванов (2016 и 2017, плуване), Александра Начева (2018, лека атлетика) и Йосиф Миладинов (2019 и 2021 г., плуване).

Пълното класиране вижте ТУК