Джони: 2021-а ще бъде червена година

Начало » Джони: 2021-а ще бъде червена година

Джони ВелиновТема Спорт
Главният скаут на Академия ЦСКА и бивш вратар на червените Георги Велинов винаги е близо до клуба на сърцето си и често взима отношение за случващото се при армейците. Джони бе гост в предването „Топ Прогнози” и коментира зимния период в ЦСКА, очакванията си за битката за титлата напролет, както и говори за автобиографичната си книга „Моята история”, която излезе през октомври в съавторство със спортния журналист Николай Александров.

– Г-н Велинов, доволен ли сте от биографичната си книга?
– Да, предизвика голям интерес, което може само да ме радва. Значи сме направили нещо в миналото, за да може да се пише тази история и да я разкаже някой. Дано и други мои колеги да го сторят, защото всеки го заслужава. Благодарен съм, че отношенията между мен и ЦСКА са топли. Дори много левскари ми се обаждаха да ми кажат, че са си я купили.

– Как искате да ви запомнят феновете и има ли нещо, за което да съжалявате с ЦСКА?
– Не, за какво да съжалявам… Важното е, че съм бил в този отбор, вече 42 години съм в ЦСКА. Това е много време. Имахме един шанс да спечелим Купата на европейските шампиони – играхме полуфинал с Байерн, поведохме с 3:0. Уникално събитие. За това може да се съжалява, тъй като следващият отбор на финала беше Астън Вила, така че срещу тях можеше да имаме големи шансове.

– За ЦСКА 2020-а ще се запомни с влизането в групите на Лига Европа и победите над Базел и Рома. Вярвате ли, че отборът може да сложи край на доминацията на Лудогорец още тази година?
– Аз винаги вярвам в ЦСКА. Отдавна го чакам този момент. ЦСКА в момента е по-силният отбор, по-качествен, с много добър треньор, с добро ръководство, при което всичко е преценено и направено. С най-добрите футболисти в България, така че се очаква тази година да се развали хегемонията на Лудогорец.

– В разгара на трансферния прозорец ЦСКА все още няма нови попълнения. Това трябва ли да притеснява феновете или съставът е достатъчно добре окомплектован?
– Просто сме свикнали всяка зима или лято да се говори за привличане на нови футболисти. Но смятам, че сега няма смисъл. Ако се продаде някой, да. Вече споменах, че имаме най-силните играчи и привържениците не бива да се притесняват – тази година ще е „червена година”.

– Най-много се спекулира около продажбата на Валентин Антов и Али Соу, трябва ли те да бъдат задържани до края на сезона?
– Мисля, че трябва да останат. След като ги иска треньорът, би трябвало да се изпълни желанието му. Поне до лятото, за да имаме двойна радост. По-точно тройна, защото бихме играли за Шампионската лига, след това има още две лиги. Доста неща ще чакаме от ЦСКА и ги очаквам с нетърпение. Сигурен съм в успеха.

– Какво е мнението ви за вратарите в отбора?
– Имаме много добри вратари. И Бусато е качествен страж, и Митко Евтимов има голямо бъдеще пред себе си. Аз много разчитам на него, защото знам, че когато захапе, много трудно ще пусне титулярното място.

– Къде са силните и слабите страни на Бусато и на Евтимов?
– Митко Евтимов няма слаби места. Просто му трябваше малко повече игрова подготовка, за да навлезе в нашия футбол, тъй като 10 години не е бил в България. Пожелавам му успех. Бусато също е много добър вратар. Много е стабилен, макар да се създава впечатление, че не е такъв. Но в най-важните моменти, когато трябва да се намеси, го прави успешно. Всичко е плод на конкуренцията.

– Резултатите при Бруно Акрапович дойдоха много бързо. Смятате ли, че той е точният треньор за ЦСКА и заслужава ли няколко години картбланш дори да се получат някои слаби резултати?
– За Акрапович не мога да кажа и копче. Всичко се вижда, той разбира от футбол. Познаваме и успехите му в Локомотив Пловдив. Така че няма смисъл да се споменава думата „доверие” към него. Нормално е да има и слаби срещи, във футбола всичко е възможно – получават се понякога много слаби или пък много силни мачове. Важното е да се изгради бъдещето. Да приложи стратегията, която той иска, и оттук нататък ще гледаме какви ще са успехите му.

– Гриша Ганчев ли е точният човек, който може да изведе ЦСКА на по-високо ниво?
– Естествено. Той е човек, който първо много обича ЦСКА. Обича всички ветерани, обича спорта. От много години е цесекар, така че това е най-точният човек. Откакто е дошъл той, нещата малко по малко започнаха да тръгват – и стадион ще правим и успехи на европейската сцена дойдоха. Чакаме на българската сцена – да станем шампиони и Купата на България да е наша.

– Това ли е най-важното за даден клуб в България – спонсорът му да обича футбола? Защото в Левски, например, се видя последните собственици как идваха и даваха парите…
– За Левски не искам да говоря, защото няма смисъл. Знаете отношенията ми с тях. Иначе всички виждате как се раздава Гриша Ганчев и как са действали преди ръководителите на клуба. Мога съвсем честно да го кажа, че това е най-истинският човек и най-точният не само за футбола, но и за спорта. Защото той дава за всички – и за борбата, и за други. Където и да го попитат, там откликва с каквото може.

– Споменахте, че не искате да коментирате Левски, но на първата тренировка на сините Живко Миланов изпрати стрели по темата лиценз, Етрополе и дори Христо Стоичков веднага реагира...
– Нормално е да реагира. Какво толкова им бъркаме и коментират? Ние не ги ядем, ако бяха стигнали до това положение, нямаше да го направим. Това е неуважение към нас от страна на Живко. Ако иска да се издигне в очите на публиката, съгласен съм – нека да си говори каквото иска. Но той е нормален, културен човек…

– Ще се подобри ли съдийството у нас с въвеждането на ВАР?
– Щом в Англия казват, че ВАР разваля футбола… И наистина натам вървят нещата. Футболът е красива игра – не може да се зарадваш, че си вкарал гол и изведнъж да ти го отменят. Не ми се връзва на мен.

– Какво мислите като цяло за българските вратари сега, можете ли да отличите някого?
– Да, мога да отлича стража на ЦСКА 1948 Дани Наумов. Много ми харесва като вратар, има потенциал. Също така Мартин Луков пази отлично.

– Вярвате ли, че скоро ще бъдат задвижени нещата с новия стадион на ЦСКА и в близко бъдеще в центъра на София ще има съоръжение-бижу?
– Смятам, че да. Това е една от целите и в до една-две години смятам, че ще бъде постигната.

– И за финал какво си пожелавате за 2021 година на вас и на ЦСКА?
– Аз вече си пожелах и между другото вече ми се падна късметът „шампион“ в баницата. Надявам се всички българи да сме живи и здрави, да мине тази неприятна пандемия, да започнат феновете да ходят по стадионите. И ЦСКА да отиде там, където му е мястото – пожелавам си го от все сърце.