Диего: Благодаря на топката! Искам да се преродя

Начало » Диего: Благодаря на топката! Искам да се преродя
Диего Марадона
Gulliver photos/Getty images

 

Футболният свят продължава да отдава почит и да изпраща по различни начини гениалния Диего Армандо Марадона, който внезапно почина вчера след спиране на сърцето в дома си в квартал “Сан Андрес“ в град Тигре, Буенос Айрес.

Аржентинският кореспондент на Радио 3 в Мадрид Адриан Краньолини сподели специално за BGfootball.com значението на Марадона за футбола:

“В спортен план бе един извънареден талант, когато физически бе в добра кондиция беше най-добрия, ненадминат. Великолепен съотборник, независимо от славата си на най-голям футболист и такъв го помнят всички, споделяли съблекалня с него. Беше голям идеалист, защото не се целеше в големи отбори, а преследваше мечтата си, приемаше утопии като отиването в Наполи, защото имаха нужда от него, а той се сливаше с нуждаещите се…Мисля, че Южна Италия днес плаче със същото чувство като Аржентина.

Аржентина, разбира се, също се нуждаеше от него след ужасната Фолкландска война (между Аржентина и Великобританоя през 1982 год. – б.а.) и до известна степен народа се почувства “отмъстен“ след онази победа над англичаните на световното през 1986 в Мексико. Личността Марадона бих окачествил като бунтар, нарушител, страстен – защото всичко в живота си направи със страст, прекомерен – всичко в живота, и хубаво и лошо, го извърши с прекаляване. Освен това бе един от малкото елитни футболисти, който запази класовото си съзнание и бе много последователен в това.“  

Стотици фенове се събраха вчера около стадиона на Архентинос Хуниорс в квартал “Ла Патернал“ на Буенос Айрес пред рисувания му портрет на съоръжението, носещо името на Марадона и пеейки песни за него. “Това е неговият истински дом“, обявяваха гордо аржентинците, Диего тръгна за големия футбол именно от техния клуб. По-късно вечерта направиха и заря за идола.

Хиляди други палеха свещи пред родния му дом, пред националния стадион в Буенос Айрес, пред „Ла Бомбонера“, пред Обелиска в центъра на столицата, където са празнували световната титла на Аржентина преди 34 години.. Градът остана буден със запалени светлини в чест на Диего, чуваха се песни, благодарности, аплаузи.

Хоратата заприиждаха днес от сутринта да отдадат почит пред тленните останки на Марадона в държавната “Розова къща“, седалище на Президентството в Буенос Айрес. Самият президент Алберто Фернандес преживя емоционално последното си „сбогом“ като сложи фланелки с номер „10“ и две бели триъгълни шалчета върху ковчега. До него, в „краката на Марадона“ бе поставена световната купа, спечелена през 1986 г. 

Испанската национална телевизия излъчи специално предаване със спомени за гениалния футболист снощи, имаше кадри от интервю на Диего със самия себе си, в който се пита какво би казал на погребението си. Ето отговора: “Благодаря, че игра футбол – спорта който ми донесе радост и всичко! Благодаря на топката! Ако умра, искам да се преродя и отново да играя футбол!

Мениджърът на Христо Стоичков Хосе Мария Мингея разказа как преди него докарал Марадона в Испания: “Няколко години бях свързан с Барса, отидох до Аржентина, правих контакти, търсех ляв нападател и в Хуниорс видях Марадона – бе на 17 години, но ясно виждаш че е извънареден, след дълги перипетии накрая успя да премине в Барселона през 1982 г.  Трябваше разарешително от треньора Пероти от лагера на Аржентина в Севиля, за да пътува за Каталуния.

Тогава Барса плати 9 млн. долара за него, но е трудно да оценим в песети, защото долара варираше много тогава, със сигурност бе най-скъпия трансфер във футбола за времето си. (медиите пишат, че е за 1000 млн. песети – б.а.). В първия договр на Марадона заплатата му бе 30 млн. песети, равняващо се на 200 000 евро сега. Не, нямаше клауза, подписа за 4 години.

Има разлика с привличането на Лео Меси, който идва 12-годишен и в детския отбор, придружен от семейството си. Когато се запознах с Марадона, бе на 16, на следващата година дебютира в младежкия на Аржентина в приятелски срещу Унгария, вече е почти завършен футболист. Двамата идват от доста ниско ниво от Буенос Айрес и Росарио.“

Феновете в Неапол прекараха също безсънна нощ с хиляди запалени свещи, песни, плакати и благодарности към Диего. По предложение на кмета стадион Сао Паоло ще се нарича “Диего Армано Марадона“.