Димо Атанасов: Разград е крачка напред за мен

2011-01-27 11:23:00

Лудогорец има стратегия за десет години напред, коментира поредното звездно попълнение на тима от Североизточна България

Лудогорец продължава да изумява България с мащабна селекция. Димо Атанасов от Локомотив София стана поредният играч от силен тим в А група, който избира да премине в Разград. И вече никой не се съмнява, че проектът на Кирил Домусчиев в североизточния град е наистина сериозен.

Самият Атанасов през миналата година бе желан от три столични гранда – ЦСКА, Левски и Славия, но по една или друга причина трансферът му там не се осъществи. "Teма спорт" потърси родения в Павликени състезател, за да ни разкаже защо реши да отиде в Лудогорец и каква е ситуацията в Локо София.

Димо, можем ли да ти честитим трансфера в Лудогорец?
– Да, вече подписах договор за 2 години и половина. Радвам се, че сделката се осъществи толкова бързо.

Как точно се развиха нещата в последните дни?
– Още преди седмици ми се обадиха изпълнителният директор и президентът на Лудогорец. Разговаряхме на няколко пъти, а и условията, които ми предложиха, и перспективите за бъдещето на този клуб ме задоволиха напълно.

За теб имаше оферта и от първенството на Турция…

– Имаше и други варианти за мен. Но щом съм се спрял на този, значи е имало защо.

Т.е. не смяташ, че трансфер от Локо София в Разград е крачка назад.

– Не, разбира се. Аз най-добре знаем кое е правилно за кариерата ми и кое не е. Не съм взел това решение спонтанно, дълго го обмислях. Много хора казват, че в България единственият път нагоре е през големите клубове – ЦСКА, Левски, Локо София, Литекс… Аз обаче съм на мнение, че по-важно е да отидеш там, където ще се чувстваш щастлив и ще можеш да се развиваш.

Какви са наблюденията ти върху Лудогорец?
– Там се прави нещо уникално за стандартите в България. Хората са се заели сериозно с работа и не планират нещата от днес за утре. Предстои изграждането на много бази и терени, привличането на още качествени футболисти. Програмата е дългосрочна – такава, каквато трябва да се прави навсякъде. Много съм впечатлен. Сега първата цел е влизането в елита, но амбициите се разпростират много по-далече. Честно казано, едва ли някой се съмнява, че ще спечелим промоция. В Б група просто нямаме конкуренция.

Преди година обаче те искаха и в ЦСКА, и в Левски. Беше на крачка от трансфер на "Българска армия"… Какво се случи, че сделката пропадна?
– Правилно го каза – искаха ме в ЦСКА, това е в минало време. Вече си имам друг отбор, така че това, което е било, не ме интересува повече. Във футбола никога не знаеш каква изненада ще ти поднесе следващият ден, надявам се да са само хубави неща.

Защо в последната година почти не игра за Локо София? Имаше ли конфликт с Драгомир Окука и с Димитър Васев след това?
– Не желая да коментирам тази тема. Имаше неща, които обаче не е редно да излизат от моята уста пред медиите. Затова тези преживявания ще си ги запазя за себе си. Иначе никога не ме е било страх да казвам на хората истината в очите. Така че каквито проблеми съм имал, съм ги уредил в личен разговор.

Доста години изкара в Локомотив, не ти ли е мъчно, че напускаш?
– Този клуб все пак ми отвори пътя към професионалния футбол. Имах обаче нужда от промяна. Сега, когато подписах договора с Лудогорец, изпитах нещо… Не мога да го нарека носталгия, по-скоро е навик, от който тепърва трябва да се лишавам. Радостта от трансфера в Разград обаче е по-голяма.

Какъв отбор оставяш? Могат ли Диян Петков и селекцията му да се преборят за евротурнирите?
– Смятам, че в Локомотив има много добри футболисти. Така е било винаги, така ще бъде и занапред. Тази година не знам дали ще успеят да стигнат до Европа, все пак доста са изравнени силите и битката ще е здрава, което като цяло е много хубаво за българския футбол. Но, от друга страна, изходната позиция за атака на медалите е много добра. Надявам се да успеят, ще се радвам с тях, ако го сторят.

Защо обаче в последните два сезона не им се удава? Особено миналата година сривът в играта бе наистина драстичен…
– Така е, аз също не мога да си обясня как се случиха такива неща – по 7-8 мача нямахме загубена точка, а в края сдадохме третото място на Левски. Има си обаче хора, които да правят анализи защо се стигна дотам – дали беше заради сбъркана подготовка, дали заради нещо друго.

Появиха се информации за бойкот, за финансови проблеми…

– Е, вече не съм част от този отбор. Пак казвам – каквото е било, си остава в миналото.

Каза, че плановете на Лудогорец са дългосрочни. Какво всъщност предвиждат те?
– Изготвената стратегия е за 10 години напред. И нещата няма да се случват ден за ден. Тепърва ще се изграждат нови терени, има идея и за нов стадион. Отделно ще се прави все по-силна селекция. Ще се ангажират все по-качествени треньори в детско-юношеската школа, ще се строят пансиони. Намерението на ръководството е тя да се превърне в производител на таланти. И така трябва да бъде, това е пътят – все пак вече не сме в зората на демокрацията, а виждаме, че други страни от бившия социалистически лагер вече са далеч пред нас в това отношение. Там, където има силни школи, има и резултати – това се вижда в Черноморец, в Литекс. Хората инвестираха в базата и сега берат плодовете от това.

Какво е мнението ти за треньора Ивайло Петев?
– Познавам го добре от времето, в което беше футболист. Тепърва обаче ще се запознавам с уменията му като наставник. По думите на хората, с които разговарях, обаче е наистина добър млад треньор с голям потенциал.

Вашият коментар