Държавата готви СТОП на всичко

Начало » Държавата готви СТОП на всичко
Коронавирус
снимка: Shutterstock.com

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов заедно с директори на лечебни заведения и членове на Националния оперативен щаб даде извънреден брифинг в Министерския съвет.

„Колкото и да е подготвена една система, тя не може да издържи на такъв натиск. Няма да издържат лекарите и сестрите ни, но преди да съм министър на здравеопазването, аз съм лекар. За мен най-важното е опазването на животите и съм готов да поема всякаква отговорност и риск“, заяви министър Ангелов.

Не можем да си позволим да губим живота на млади, възрастни, лекари, учители. Всеки живот има значение. Сега е време, докато спазваме дистанция, да се държим един за друг, каза още здравният министър.

Много колеги – лекари също са болни. Много колеги починаха, изпълнявайки своя дълг. Разумът и сърцето ми казват, че е нужно да предприемем нови мерки, които да скъсат веригата на заразата.

Днес, заедно с експертите, предложих тези мерки на министър-председателя и на коалиционните партньори, и предложих те да влязат в сила от петък – 27-ми ноември:

– Удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка с 4 месеца – до края на месец март 2021 г.;

– Преустановяване на присъствените занятия, практики, стажове и други във всички университети, училища, детски градини и ясли, както и всички форми на извънкласни дейности и занимания по интереси;

Преустановяване на всички видове колективни спортни мероприятия, конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, включително частно организирани тържества;

– Продължаване на забраната за посещения в дискотеки, пиано барове и нощни заведения;

– Преустановяване работата на ресторанти, сладкарници и заведения за хранене – същите могат да работят само за доставки по домовете;

– Преустановяване работата на всички магазини за нехранителни стоки;

– Преустановяване на организирането и провеждането на вътрешни и външни екскурзии.