Електрохолд и Еврохолд създават платформа за финансова подкрепа за българския спорт от бизнеса

Начало » Електрохолд и Еврохолд създават платформа за финансова подкрепа за българския спорт от бизнеса
Еврохолд – вечер на спорта, Асен Христов

Групата Електрохолд и собственикът ѝ Еврохолд България АД стартираха съвместна инициатива с министъра на спорта Георги Глушков и част от водещите спортни федерации в страната, целта на която е да привлече подкрепа и финансиране от бизнеса за развитието на спорта и младите състезатели и таланти.

Инициативата беше представена на Благотворителна вечер на спорта, която се проведе на 5 юни в Националния исторически музей в София. Организатор на събитието е Фрий Медиа Груп – собственик на няколко водещи спортни сайта, между които са BGbasket.com, BGvolleyball.com и tennis24.bg.

На Благотворителната вечер присъстваха министърът на младежта и спорта Георги Глушков, ръководители на федерации и клубове, звезди в българския спорт, общественици, деятели и любители на спорта, представители на бизнеса. Сред гостите бяха волейболните звезди на България Любо Ганев, Димо Тонев, Теодор Салпаров, бившата тенисистка Цветана Пиронкова и ракета номер едно на България в момента Виктория Томова, капитанът на националния отбор по баскетбол Павлин Иванов и други. Неотложен ангажимент в чужбина в последния момент не позволи присъствието на Александър Везенков – втория български баскетболист в НБА след Георги Глушков. Имаше и томбола със спортни артикули и автографи от звездите.

Еврохолд вечер на спорта, Димо Тонев, Георги Глушков, Любомир Ганев

На Благотворителната вечер председателят на надзорния съвет на Еврохолд Асен Христов обяви допълнителна финансова подкрепа, която групата на Еврохолд ще предостави на три от спортните федерации в България – Българска федерация по волейбол, Българска федерация по баскетбол и Българска федерация по тенис. Общият размер на помощта е 75 хил. лв. – по 25 хил. лв. за всяка от трите федерации. По този начин Еврохолд отбеляза символично и 25 години, откакто подкрепя българския спорт.

„Всички сме спортували като деца, а аз съм бил и активен професионален спортист. Иска ми се не само държавата, но и всички отговорно да започнат да дават средства за спорта, защото тогава ще виждаме много по-изявени личности и млади хора с амбиция, които ще отстояват себе си. Лидери се изграждат със спорт, а спортистите често са сред най-изявените и активни личности в живота. Затова нека инвестираме в спорта. Възможностите са много“, прикани Асен Христов присъстващите представители на бизнеса, като допълни, че ръководената от него група Еврохолд и дъщерните дружества остават ангажирани с подкрепата за българския спорт и надграждат усилията си в тази посока от финансирането за отделни състезания до спонсорството на цели федерации. „Надяваме се и други представители на  бизнеса да се присъединят към нашата инициатива, за да можем да популяризираме най-вече детско-юношеския спорт“, допълни още Асен Христов.

Благотворителна вечер на спорта е една от многобройните инициативи на Еврохолд за подпомагане  на българския спорт, развитието на младите спортисти и таланти. Групата подкрепя българския спорт от 25 години, като през годините е финансирала федерации, клубове и състезания във водещи за България отборни спортове – баскетбол, волейбол, лека атлетика, плуване, футбол и други, а също така и олимпийското движение в България. Еврохолд е и първата българска компания – официален партньор на Европейската атлетика.

Еврохолд вечер на спорта - Георги Глушков

Преди две седмици Еврохолд се ангажира с плащането на сумата, която Българската федерация по вдигане на тежести дължеше на международната централа. По този начин беше осигурено участието в олимпийските игри в Париж на изявените ни състезатели Карлос Насар, Божидар Андреев и Иван Димов.