Ел Мундо: Фараонски договор на Меси от 555 милиона разори Барса

Лионел Меси
Снимка: Даниел Касас

Аржентинската суперзвезда Лионел Меси е подписал “фараонски“ договор с ФК Барселона през ноември 2017 година на обща стойност до юли 2021 от 555 237 619 евро, разкрива днес на първа страница испанският ежедневник “Ел Мундо“, специално разследване на журналистите Марти Сабалс и Естебан Уреизтиета. Това е най-скъпият конракт на футболист в историята досега, предлагаме ви челната статия на вестника:

      “25 ноември 2017 година, Лионел Андрес Меси, от една страна, и ФК Барселона, от друга, подписват договор, който вписва аржентинеца в клуба до следващия 30 юни. Условията на контракта, чието парафиране се забавя с няколко седмици заради съмненията, които нелегалния референдум и протести на 1 октомври провокират у футболиста, са една от най-добре пазените тайни във футбола. До днес. “Ел Мундо“ разкрива ексклузивно точните цифри на, може би, последната свръзка между Барса и нейната звезда, включваща трудов договор и друг за имиджови права.

            Ръководеният тогава от Жозеп Бартомеу клуб обещава да плати на своя футболист-франкисия зашеметяваща цифра: 555.237.619 евро за четири сезона, което представлява най-скъпият договор в света на спорта. Това е максималната сума, която би взел, а дори недостигната, поради някои неизпълнени спортни резултати, лекотата на повечето от тези цели и невземайки впредвид недовършения настоящ сезон, Лео си е заслужил правото да спечели 511.540.545 евро, независимо от разочарованията в Шампионската лига, предлагащо най-високи вариативни приходи в договора. Това са спечелени 92 % от първоначалната сума и продължава да нараства.

(Приложени са копия на договора на каталунски език с точни цифри – б.а.)

            Документът дава на Меси до по 138 милиона евро на сезон между заплати и премии при постигнати цели. Дневно шесткратната “Златна топка“ прибира по 380 299 евро бруто (210 297 чисто), към което отделно се добавят пари от реклами.  

            Най-силно внимание в 30-страничният контракт фокусира текстът с две включени премии: първа за подновяване от 115,225 милиона евро, втора за “лоялност“ към Барса от 77 929 955 евро.  Тези суми са гарантирани за нападателя във всеки момент.

          Повече от половината от договора – 297 милиона евро са за плащане на данъци към Испанското Финансово Министерство“, чиято фискална политика е убийствено висока за малките и средни предприемачи.

           Комюникето на ФК Барселона е, че “съжелява за публичното обявяване на частния конфиденциален договор, отрича всякаква отговорност за публикуването, ще предприеме законови постъпки срещу “Ел Мундо“ и обявява абсолютна подкрепа към Лионел Меси за всякакво подронване на имиджа му като най-добът футболист на света“.

        Адвокатите на 33-годишният аржентинец, от “Куатре Касас“, са предприели стъпки за даване на съд на отговорните за разпространяване на договора, сред които би трябвало да са Жозеп Бартомеу и Оскар Грау, и настоящият администратор и и.д. президент на Барса Карлес Тускетс.

Барса шокира с над милиард задлъжнялост

Меси, Неймар и бъдещето на Барселона