Емил Наков е новият собственик на Пирин

2011-01-14 15:36:00

Положението на клуба остава тежко, мисли се върху различни варианти за излизане от кризата

Емил Наков е новият основен акционер и мажоритарен собственик на ПФК Пирин Благоевград АД, след като на събрание снощи сдружението "Бъдеще за Пирин" му е джиросало 53,5 % от общо 54,5 процента от акциите, които притежаваше до този момент. Това съобщи председателят на сдружението Константин Капчин.

Това бе оповестено пред представители на медиите, дошли за общото събрание на акционерите на дружеството днес. Събранието бе насрочено за 10:00 часа в залата на стадион "Христо Ботев", но в този час се бяха явили само Емил Наков и Константин Капчин и при липсата на представители на притежателите на поне две-трети от акциите в дружеството и невъзможност за вземане на решение то се провали.

Насрочено бе ново общо акционерно събрание за 31 януари от 10:00 часа с време за регистрация на акционерите от 9:00 до 10:00 часа.

Десетина минути по-късно в залата влязоха Петър Байкушев, Емил Павлов, Димитър Байкушев, Мирослав Митев, Христо Ковачки, Димитър Урдев и други, от т. нар. група Г-15, които са акционери в ПФК Пирин Благоевград, но Наков и Капчин заявиха, че събрание днес не може да се проведе, защото това би било в нарушение на устава и закона и решенията му биха били незаконосъобразни.

Дошлите акционери бяха уведомени за решението на довчерашния основен акционер и мажоритарен собственик да прехвърли акциите си на Емил Наков. В присъствието на фенове и на журналисти, както и на старши треньора на представителния отбор Костадин Ангелов, акционерите проведоха доста разгорещен разговор за изключително тежкото финансово състояние на клуба и причините, довели до него. По неофициална информация задълженията са за над половин милион лева.

Емил Наков заяви, че положението е критично и че ще поиска на първо време ревизия и информация от НАП и останалите специализирани държавни органи и институции за приходи, разходи, задължения, осъществени трансфери и прочие, за да се изясни картината за действителното състояние на клуба. Наков декларира, че ще направи всичко възможно да не се разпадне отборът на Пирин и да запази мястото си в А
група.

От групата Г-15, не дадоха отговор, дали приемат предложението на Наков акционерите, всеки според дела си, да предостави средства, за да се осигурят спешно 100 000 лева бюджет на клуба за един месец. Отправени бяха упреци и нападки и към бившия основен акционер Николай Галчев.

В крайна сметка не стана ясно как клубът ще излезе от финансовият колапс, в който е изпаднал. Според Емил Наков трябва да се разговаря и с кмета на общината, и с председателя на Общинския съвет, и с общинските съветници, за да се ангажира общината в управлението на клуба и да се разпорежда с акциите.

Константин Капчин поясни, че преди да се прехвърлят акциите на сдружение "Бъдеще за Пирин" на Емил Наков те са били предложени и на Г-15, но от групата са отказали. Преговори са водени и с Петър Михтарски, Ивайло Андонов и Мирослав Митев. Главната причина основният пакет от акции да не отиде тримата, а при Наков, е че няма да се обединят двете школи – на клуба на Ивайло Андонов Пирин 2001 и на ПФК Пирин Благоевград.

Вашият коментар