Емо Наков погна Локо Пловдив

Начало » Емо Наков погна Локо Пловдив

Емил НаковСлед втората поредна купа за Локо Пловдив и възхода на Пирин Благоевград „Тема Спорт“ реши да си поговори с Емил Наков, който бе ръководител и в двата клуба. При него пловдивчани спечелиха първата си и засега единствена шампионска титла. Кюстендилецът е интересен събеседник не само на футболна тема, с него разговорът прелива в различни по вид аспекти. По негово време се случваха бурни събития, но решихме да го попитаме дали сега не са още по-бурни.

– Г-н Наков, с какво се занимавате в последните години, вече сте встрани от футболната месомелачка?
– Частта „Футбол“ – където мога, помагам със съвет. Преди време помогнах на един човек да си реанимира кариерата.

– Футболист, треньор, ръководител?
– Ръководител, но не искам да споменавам име. Той беше позабравен, дано има успехи. Иначе в личен план – карам я като всеки средностатистически българин. Стремя се да оцелявам в обстановката.

– Живеете в Кюстендил, кога футболът от този град ще се появи на професионалната карта?
– Всички знаем какви са условията в страната. Все пак футболът е свързан с пари, с повечко пари. В Кюстендил за огромно съжаление на този етап хората, които помагат на играта, не може да се похвалят с огромни финансови средства. Правят каквото могат, футболът се крепи единствено и само благодарение на кмета на града и Общинския съвет.

– Защо в последните години професионалният футбол се съсредоточи на едно място?
– В София е концентриран огромен финансов ресурс. В столицата работят, пребивават и постоянно живеят около 2 милиона души, а населението на държавата е около 7 милиона души. За мен това на Околовръстното са безсмислени проекти, тези клубове нямат никаква публика. Единият влиза, другият излиза… За сметка на това клуб с традиции като Локомотив София не е в елита, но такива са реалностите. Като прибавим състоянието, в което се намират двата гранда, и се получава сегашната картинка. ЦСКА благодарение на своя собственик г-н Ганчев мина през чистилището и сега е на път да се стабилизира. При любимия Левски – да не съм лош пророк, но нещата не са никак розови. Поне такава информация получавам от медиите.

– Преди време футболните хора се карахте „наедро“, за по-сериозни неща. Сега не е така.
– Навремето собствениците и ръководителите – всеки си защитаваше интереса. Сега няколко клуба и техните говорители, назначени спонсори, се изказват неподготвени. Оттам лъха тяхната зависимост към силните на деня, към хората, които осигуряват парите, включително телевизионните права. Визирам един футболен началник, който „качи“ великия клуб Левски на самолетоносача, цитирайки великия Иван Славков-Батето.

– Христо Крушарски ли?
– Вие го казвате. След това негови съветници се опитват да наранят другия голям клуб ЦСКА, правейки аналогии с друг отбор – може би имат спомени отпреди 20 години. В последно време този, който защитава истински интересите на клуба си, това е Наско Сираков. Той може да спори. Вижте, че бръкна в проблема, отвори Кутията на Пандора – телевизионните права. Наско Сираков е единственият избран – имаше електронно гласуване. Той не се стреми да наранява другите клубове, а защитава собствените си интереси. Моят съвет към другите му колеги, както и към назначените спонсори – защитавайте си ги и вие. И да не влизат в орбита, защото сателитите и предателите го отнасят „за цялостно творчество“.

– На какво се дължи възходът на Локо Пд в последните 2 години?
– За бюджетите трябва да видим финансовия отчет, защото

суми, пуснати в обръщение за интеграция на бежанци от Западните Балкани…

Не го вярвам това нещо. Може би има разминаване между обявени и реални суми. Но като преценим мачовете за купата – миналата година биха Ботев. Тази елиминираха Левски, но всички знаем проблемите на „сините“, а биха на финала ЦСКА с дузпи. А съдийството на Кабаков… Треньорчето обаче не знае имената на юношите в състава. Аз съм работил с треньори на „Лаута“, които знаеха и най-малките дечица… Лесно е да направиш сборен отбор от чужденци…

– Какво тръгнахте да казвате за съдийството на Кабаков във финала за купата?

– На мен ми направи впечатление, че той в по-голяма част от мача си определяше среща с Аралица…

При показването на жълтите картони. Мисля, че Наско Узунов нямаше да изсвири така мача в полза на единия отбор. Не омаловажавам успеха и купата. А след това с тържествата се нарушиха противоепидемиологичните мерки, десетина човека от Локо Пловдив бяха заразени. Това са последствията от непремисленото шоу. Като правим сравнения – треньорът бил немски възпитаник. И слагаме на кантара държавите, към които се стремим. 30 години Ливърпул не беше ставал шампион, но такива фестивали нямаше. Байерн Мюнхен взе титла и купа, отбеляза го скромно, а Румениге поздрави отбор и фенове.

– Но ние сме си балканци.
– И все някой друг ни е виновен. Не си обръщаме внимание на юношите. Венци Стефанов и Славия трябва да бъдат поздравени за това, което правят с школата. Това трябва да правят всички. Защото в един момент Бруно Акрапович ще стане и ще си тръгне и кои ще останат?! Кои ще са наследниците на Камбуров, Бонев, Садъков (Бог да го прости), Ераносян.

– Има ли някой, който да отговаря на прототипа на Емил Наков като ръководител – отпреди 10 години и повече?
– Нашето време беше по-романтично. Аз в началото се учих. Много трудно беше прерастването от фен в ръководител. Имаше много грешки, много простотии направихме по наше време – и това трябва да си го призная. Аз, когато съм бил във футболен клуб, съм защитавал интересите му, както съм преценил за добре. Не съм се съобразявал с никой друг и нито за момент на нас не ни е минавало през акъла да бъдем част от сателитна верига.

– Константин Папазов също не е президент, но сега навлиза в материята.

– Ние знаем той как обичаше ЦСКА, след това заради Сашо Александров-Кривия, заобича Левски. След това от медиите знаем – танци на народите, румба… на стадиона на Ботев Пловдив при Цветан Василев, при нас на шампионската титла вя знамена, кърпи – всичко, както си му е редът.

Тити обича спорта, обича шоуто. Може да се молим дано да помогне на Левски в тежките условия. Но за Левски само шоу и сълзи няма да стигнат. Трябват и пари.

– Левски и ЦСКА скоро ще се върнат ли на обичайните си позиции?
– Аз като левскар искам Левски да е онова нещо, което беше. Там рецептата е ясна – да се върнат малко назад, защото знаят как бяха постигнати последните успехи. Знаят и,че през 1992-а, 1993-а и 1994-а играчите му бяха гръбнак на националния отбор. Тогава играчи от долното течение на Амазонка в състава нямаше. ЦСКА имат уникалния шанс – минаха през чистилището и сега са финансово стабилни. Собственикът им има огромен опит и заслуга за целия спорт в България, не само за футбола. А

ЦСКА си е ЦСКА по природа. Левски в момента тръгва да се изправя

– Наско е със сериозен опит като футболист и ръководител, но за огромно съжаление няма финансов ресурс. Навремето е имало силен Ботев, Левски, ЦСКА, Славия, Локо София, Берое, Локомотив Пловдив… Имаше отбори на цялата карта – Сливен, люпилнята на таланти Пирин Благоевград.

– Според вас конгресът на БФС може ли да промени нещо?
– Мисля, че хората, които готвят конгреса, и тези, които дават парите си за футбола, е крайно време да избистрят стратегия за развитие за 5-10, дори 15 години напред. Трябва да се обединят над десетина важни точки и да изберат нужните ръководители, които да постигнат това. Има много проблеми в нормативната наредба. Имам въпрос към министъра на правосъдието, към председателя на комисията по правни и какви ли не въпроси в парламента, към водещи юристи: „Как така един клуб, който е аматьорски и е регистриран по предишния Закон за лицата и семейство – той си е като НПО, без право на търговска дейност, след като влезе в професионалния футбол придобива статут на търговско дружество?“. Тоест, има едно недомислие назад във времето – беше около 2000-ата година. Първият човек в България – за огромно съжаление не е между живите, който направи акционерно дружество съгласно решение на парламента, беше предишният президент на Марица – адвокат Запрянов. След това в кратък период от време всички клубове, които играха професионален футбол, бяха едва ли не силово принудени да създадат акционерни дружества. Точно в това преди 20 години беше заключен големият проблем, който във времето расте. Задавайте тези въпроси на тези, които коват законите в парламента. При нас е направена някаква сложна симбиоза и накрая всички клубове да не останат незаконни? Това е много важно.