Жанвион: В София съм за трофеи

2011-02-12 12:12:00

Професионалният футбол започва от улицата, категорична е новата перла в селекцията на Левски

Едно от новите попълнения на Левски Жанвион Юлу-Матондо даде ексклузивно интервю пред вестник "Меридиан мач", в което разказа малко повече за себе си и своята кариера.

– Кой всъщност е Жанвион Юлу-Матондо?

– Въпросът не е лесен… Започнах кариерата си още на 8-9 години, когато играех за детския отбор на един малак белгийски тим – Анс. След три години скаути на Мускрон, който играе в най-силната дивизия на Белгия, ме харесаха и взеха. Бях на 14-15 години, когато играхме контрола с Брюж. Спомням си, че тогава треньорът и директорът на гранда ме харесаха и ме привлякоха. Подписах и първия си професионален договор. В новия си клуб се представях доста добре. Създавах и сам вкарвах доста голове и не след дълго ме извикаха в юношеския националния отбор. Още на 18 години започнах да играя за първия отбор на Брюж. Станах и част от младежкия национален отбор на Белгия. През 2007 година преминах в Рода, където изкарах три години и половина – до началото на 2011 година. Вече всички знаят, че след това приех офертата на Левски (смее се). Иначе съм роден в столицата на Демократична република Конго – Киншаса, през 1986 година.

– Кога се озова в Белгия?
– С родителите ми отидохме в Белгия, когато аз бях много малък. Сега цялото ми семейство има белгийски паспорти. Имам по-малки брат и сестра. Сгоден съм, но в момента приятелката ми завършва висшето си образование и заради това няма да бъде постоянно в България с мен.

– Какви са ти първите впечатления от Левски?
– Това е много сериозен клуб с перфектна организация. Още преди да приема офертата от Левски, знаех, че отборът е много силен. Бях гледал мачовете с Гент и Лил в Лига Европа и останах много впечатлен. Зная, че идвам в един много голям клуб, който не се различава по нищо от грандовете в Белгия и Холандия и е много над Рода. Това мое мнение се потвърди още в първите ми дни в Левски.

– Каква беше най-сериозната причина да приемеш офертата от Левски?
– Искам да печеля купи и титли. Нещо, което в Рода беше невъзможно. Търсех ново предизвикателство и сметнах, че в Левски имам отличен шанс да го намеря. Основна причина зски беше евроучас-тието, което за клуба е всяка година. Целите в Левски са високи, а в Рода не бяха такива. Избрах по-големия клуб.

– Имаше ли някакви проблеми в Рода, след като от началото на сезона си играл рядко?
– Не мога да кажа подобно нещо. футболът е колективен сорт, в който участие вземат страшно много хора. Когато има някакви различия или по-скоро, аз видях, че ситуацията и амбициите на холандския клуб се различават от моите. Реших да напусна Рода, за да не се мъчим взаимно. Разделих се с клуба като професионалист с професионалисти. Още повече, както казах, търсех ново предизвикателство. Офертата от Левски дойде в точния момент. Смятам, че съм направил правилен избор.

– Разбрах, че си дал обет да си обръснеш брадата, когато вкараш първия си гол за Левски. Кога мяташ, че ще стане това и обещанието ти важи ли и за гол в контрола?
– Важи само за официален мач (смее се). Дадох обета си пред баща ми. Той ми каза: "Ей, каква е тази брада? Обръсни я". Тогава уж на майтап му казах, че ще го направя, когато вкарам гол за Левски. Той се съгласи и нещата станаха сериозни. Надявам се много скоро да обръсна брадата си.

– Най-вероятно ще дебютираш в официален мач в дербито на България срещу ЦСКА. Какво знаеш за този сблъсък?
– Знам, че ще направя всичко възможно, за да победим. Щастлив съм от факта, че може да дебютирам в толкова голям мач.

– Кое според теб е най-силното ти качество?
– Смятам, че съм най-силен, когато получа пас от дълбочина зад гърба на защитата. Много съм бърз и това ме прави опасен за защитниците.

– Трудно ли ти е да играеш на левия фланг на атаката на Левски, защото си личи, че силата ти е в десния крак?
– Не, не бих казал. По-често играя отдясно или в центъра на атаката, но за мен не е проблем да бъда и отляво. Може би просто имам нужда от кратък адаптационен период. Когато го премина, съм сигурен, че няма да имам никакви проблеми.

– Бил си сред най-големите таланти на Белгия. Какво се обърка в развитието ти, че сега си далеч от националния отбор?
– Когато бях в Брюж, получих награда за най-добър млад футболист на Белгия. Както казах, минах през всичките юношески гарнитури, включително и младежкия национален отбор. Няма да скрия, че очаквам, ако играя добре за Левски и да ме извикат в селекцията на Белгия. Не смятам, че има нещо объркано в развитието ми. Напротив – Левски е крачка нагоре.

– Бил си на 19 години, когато с екипана Брюж си вкарал гол на Ювентус в мач от Шампионската лига. Това ли до момента е върхът в кариерата ти?
– Това наистина беше един от топмачовете в кариерата ми. Играл съм обаче и срещу други велики клубове като Байерн (Мюнхен), например. В турнира за Купата на УЕфА съм излизал срещу Рома, Тотнъм… Искам отново да играя в подобни големи европейски сблъсъци. Заради това дойдох в Левски. Желая да се покажа на европейската сцена, а в Рода това беше невъзможно.

– Преди около пет години си участвал в пресконференция за уличния футбол заедно със смятаните по онова време за най-големи таланти в Белгия Муса Дембеле, Антони ван ден Боре, Щевен Дефур. Защо бяхте избрани точно вие да сте част от това събитие и какво е мнението ти за футбола на улицата?

– Играех много уличен футбол, преди да стана професионалист. Четиримата бяхме в една компания и заедно ритахме. Тогава си спомням, че играхме в мач на професионалисти срещу футболисти, които играят само на улицата. Стана страхотен двубой. За мен всеки един професионален играч трябва да мине през уличните мачлета. Това ти дава възможност да развиеш техниката и характера си. На улицата се полагат основите на професионалния футбол.

– Кой футболист на Левски ти направи най-голямо впечатление до момента?
– Виждам, че в Левски има много футболисти от висока класа. Прави ми впечатление, че всички халфове в отбора са много комплексни. Те дриблират, подават, центрират, шутират отлично. А подобно нещо не е често срещано. Ще ми бъде трудно да се наложа. Това, че в отбора има конкуренция, ми допада много. Така се ражда качеството.

– Какво знаеше за България, преди да дойдеш в Левски?
– Бях идвал веднъж с младежкия тим на Белгия за мач в България. Тогава обаче нямах време да разгледам страната ви. И нямах никакви впечатления. Когато дойдох, за да подпиша с Левски, де факто стъпих за втори път в България. Но вече имах възможност да разгледам София. Обиколих центъра, минах по магазините. Столицата ви много ми хареса.

– Роден си в Демократична република Конго, ходиш ли понякога там?
– Задължително поне веднъж на шест месеца. Там имам много роднини. Приятно ми е, когато се прибирам в родината.

Вашият коментар