Жерар Пике: Гордея се! Федерацията от 120 000 почна да печели по 40 милиона за суперкупата

Начало » Жерар Пике: Гордея се! Федерацията от 120 000 почна да печели по 40 милиона за суперкупата
Жерар Пике
Снимка: Даниел Касас

Защитникът на Барселона Жерар Пике заяви, че се гордее с помощта си на посредник за подажбата на Суперкупата на Испания в Саудитска Арабия за шест години (до 2026) и организиране на нов формат като мини-турнир от четири силни отбора, на първа онлайн пресконференция в мрежата “Туич“. 160 000 зрители се гледаха наживо събитието в полунощ, 116 000 останаха след забавяне за технически проблем.

Испанската Кралска Футболна Федерация РФЕФ прибира по 40 милиона на издание, половината отиват директно в четирите клуба (най-много за Реал Мадрид и Барселона, които арабските партньори задължително искат да играят, има поставена и глоба). Президентът на РФЕФ Луис Рубиалес, сам прибрал 600 000 евро за износа на турнира, пази мълчание засега, докато испанските медии нищат “скандала“ надълго и нашироко, говорейки за “липса на морал в цялата история“.

Мъжът на Шакира, емпресарио, собственик на ФК Андора и компанията “Космос“, която освен че ще организира мъжкото отоборно световно по тенис “Купа Дейвис“ 23 години е главен консултант по продажба на футболната Суперкупа в Саудитска Арабия (за което прибира по 4 милиона на издание, общо 24 М) търпеливо изчака над половин час да се решат техническите проблеми снощи и говори поне час с избрани от компанията му журналисти от 39 испански медии.

Въпросите им по скоро ги разобличиха като невещи в икономическите теми и сделки, някои си позволиха да обвиняват Пике в неморалност, непочтени и нелегални действия, но той успя да се защити достойно. Беше му припомнена активната му дейност в соц.мрежи и най-вече подигравките към Реал Мадрид и лично към президента им Флорентино Перес при излизане “на светло“ негови аудио съобщения от същата инлайн медия “Конфиденсиал“. Ето част от отговорите му:

“Записите са новина и причина да си говорим с вас в тази априлска вечер, иначе отдавна се знае, че нашата компания Космос е била посредник за провеждане на Суперкупата в Саудитска Арабия. Нямам никакви търговски отношения с Испанската Федерация, комисионната си получихме от арабската компания “Села“.

Не разбирам защо след три години се организира цялата тази патардия. Мисля, че съветът на РФЕФ трябва да публикува цифрите от приходите за Суперкупата, да се види, че няма нищо скрито. Да, необичайно е действащ футболист да се занимава със сделки, но на мен ми харесва, няма да ви искам извинение за това.

Днес президента заяви, че е дал на полицията случая, записите са крадени, нелегално е.

Аз нямам тези гласови съобщения, не ги пазя, разбрах, че ще излязат други в които говоря за крал Хуан Карлос и евентуални негови контакти в Арабия, които могат да помогнат в преговори. Не си спомням думите си. Ще се вдигне малко шум и толкоз.

Знам кой е заинтересуван за тази акция срещу нас, но вие журналистите си разследвайте, закона ще ги разкрие.

На нас в “Космос“ ни предложиха да разпространим записите на Флорентино Перес в медии, отказахме, естествено, против това съм. Бъзиках се в соц.медии, че само една медия не ги пусна, но вие ме познавате…

Не съм в “Космос“ да правя пари, имам си от футбола, но съм много самовзискателен, обичам успеха. Няма да се тръшна на дивана бездействен. Имаме “Купа Дейвис“ да правим 23 години, 100 човека работим в офиса, имам заплати да плащам. А с клуб “Андора“ се забавлявам, харесва ми и няма да спра да правя неща, каквото и да ми говорят хората.

Федерацията печелеше 120 000 евро от Суперкупата, с новия формат станаха 40 милиона,  от които много пари отиват за втория ешалон и женския футбол в Испания, това им помогна особено в кризата с ковида. Президентът заслужава аплаузи, щом намери сериозни пари за финансиране. Ние просто помогнахме да се направи по-интересен турнир и да дойдат пари. Футболът е за феновете, но по целия свят и представяне на турнира в чужбина увеличава интереса към нашия, една от целите.

99% няма шансове да заиграя пак в национала на Испания. Работя да видим ще успея ли да играя в четвъртък с Барса.“