Жоан Лапорта пак президент на Барса

Начало » Жоан Лапорта пак президент на Барса
Жоан Лапорта Барселона
Снимка: www.joanlaporta.cat

Жоан Лапорта бе избран за президент на ФК Барселона и поема втори мандат начело на клуба след този през 2003-2010, обявиха каталунските “Ел Мундо Депортиво“ и ТВ3. 58-годишният адвокат събра 55 %, за да пребори Виктор Фонт (30 %) и бившия си УС-директор Тони Фрейша. Гласуваха почти  50 % от всички 110 000 клубни съдружници като 20 600 гласа бяха пратени по пощата заради незатихващата корона-пандемия..

Лапорта трябва да бъде въведен от Административния съвет във властта тази семица, веднага след като депозира гаранции на стойност от 124 милиона евро в офиса на организатора на първенството Ла Лига в Мадрид. Мандатът му ще е до 30 юни 2026 г.

“Отиваме в Париж да обръщаме!“ – бяха първите думи на Лапорта, празнувайки изборната победа с екипа си, който крещеше и “Независимост!“. После в официалното слово с пресипнал глас каза: – Това бе важен празник на демокрацията и барселонизма. Благодаря на всички подкрепили кандидатурата ми, на нашите футболисти, спортисти и фенове!

Моля специални аплаузи за най-добрия в света Лео Меси, който от малък обича Барса, вече 20 години, и нека всички като семейство му покажем колко много го обичаме и ние, ще работим да продължи при нас! Като казвам да сме обединени, искам да уважа и опонентите ми Виктор Фонт и Тони Фрейша, нека обичаме Барса повече от всичко.“

Думи на благодарност към Йохан Кройф накараха анализатори да прогнозират, че синът му Жорди Кройф може да бъде поканен за директорски пост в клуба.

Триумфът му показва желанието на съдружниците да скъсат с модела Бартомеу, принуден да подаде оставка през октомври и от когото Жоан бе загубил изборите преди шест години. Лапорта се изправя пред грандиозна задача да оправи плачевното финансово състояние на клуба с над 1,2 милиарда задължния и да убеди Лео Меси да остане, по време на кампанията си казваше: “Знае, че всичко казано, съм го изпълнил, така ми довери.“. Готов е да привлече приятеля му Кун Агуеро, който след юни е свободен играя. Самият Меси също предпочита Лапорта за шеф, днес пусна вот (според някои медии за първи път).

Новият президент иска да завърши ремоделация на Камп Ноу и “Еспай Барса“ до 2024, когато клубната фондация ще празнува 125 години. За целта ще свика референдум между съдръжниците и отбора ще трябва да играе домакински мачове на стадиона в квартал   “Монджуик“.