За какво да се приготвят феновете

Начало » За какво да се приготвят феновете
Найджъл Робърта
снимка: БТА

Тема спорт
Крайно време е някой да се изправи и в прав текст да обясни на привържениците на Левски да свикват. Явно новото нормално ще е клубът да мине през всякакви катаклизми, да стане обект на какви ли не подигравки, докато си стъпи на краката и финансово, и организационно, и спортно-технически.

Наско Сираков го каза достатъчно ясно, но явно аудиторията искаше да чуе докрай цялата истина, колкото и неприятна да е тя. Да, в края на тази седмица Левски ще изгуби право да играе в евротурнирите за още една година, тоест и лятото на 2021 година. Две поредни отсъствия от международната сцена не са най-неприятното нещо, което може да се случи на един футболен клуб, та дори и той да се казва Левски. Освен пропуснати ползи от поне два пъти по 250 хиляди евро, това е сриване на имиджа и производство на подигравки. Ама вие кой изпратихте на жребия, ама вие с кой се паднахте, че не гледах телевизия – за това трябва да се приготвят феновете на Левски това и следващото лято. А ако не направят отбор, който да си спечели квота, значи и по-следващото.

А твърде вероятно е до две години сините да нямат отбор. Запалянковците трябваше да са подготвени за такова стечение на обстоятелствата, при което в тима ще останат такива, които не се мръщят на заплата от 5 хиляди лева. И на които животът в София не им е скъп и сложен. Ако ръководството на клуба бе оценило адекватно ситуацията при бягството на Васил Божков и блокиране на предишните спонсори, ако бе осъзнало, че след коронавируса ще е още по-трудно, щеше да е по-лесно сега. Ако чистката от тези дни бе проведена зимата, сега никой нямаше да е изненадан от привличането на Орлин Старокин и слуховете за Кавдански и Домовчийски.

И напускането на основните футболисти щеше да е минало-заминало. Но нищо, имало е да става, а феновете вече осъзнаха, че се налага да свикват. По даренията и нивото на продажба на сезонни билети си правим сметка, че феновете или не могат да свикнат, или го правят с цената на пренастройка на футболните сетива. Ами да, трудно е да чуеш от собственика, и то не от кой да е, а от Наско Сираков, че той не смята Левски да е боксова круша и да е извън четворката в класирането. В предишни години при такова изказване Сираков щеше да чуе много неприятни неща за себе си.

Когато има таван на заплатите като в Берое, е нормално и футболистите да са от ниво като за четвърто място. Ама никой не отчита, че Левски няма как да си позволи да напълни съблекалнята с чужденци, пък макар и евтини. При тази ситуация само това остава. Затова компромисна опция е такива като Орлин Старокин плюс каквото школата даде, а на този етап виждаме, че производството не е такова, каквото трябва да е.

Феновете трябва да свикват и на това, че футболистите ще играят с фланелки, които съвсем не са най-красивите на света. Но пък, от друга страна, ще са сравнително евтини. Да, има такива запалянковци, които биха дали 120 лева за фланелка от топбрандовете, но болшинството предпочитат достъпна цена пред страхотна материя. Просто и покупателната способност на българина вече не е като преди пандемията.

Да, феновете трудно ще свикнат, че Константин Папазов е вторият едър акционер в клуба, трудно ще спрат да го обиждат и ще продължат да призовават Тити да не ги излага в публичните си изяви. Но привържениците трябваше да бъдат подготвени и за това още като стана ясно, че Папазов иска акциите от Васил Божков.

Твърде елементарен подход и бе оценен подобаващо от феновете на Левски, но това е положението – Тити дава по 6 интервюта на седмица и, общо взето, се държи като всякакъв, но не и като човек, който притежава втория пакет акции от клуба.

Ама къде минавал на червено, ама как си платил глобите, бла-бла.