Иван Бандаловски: Ще ме псуват, ама пак ще бия на "Герена"

2011-01-11 00:11:00

Най-много чаках да ида в Болоня, после ми се обадиха от ЦСКА

 

Десният бек на ЦСКА Иван Бандаловски даде обширно интервю за "Тема Спорт". Бранителят е при "червените" от почти три месеца и се надява, че през пролетта ще се пребори за титулярно място. С него говорим и за миналото – периодите му в Левски, Литекс и Локо (Сф).

– Иване, чувстваш ли се готов за титулярно място в ЦСКА?
– Да, но сега трябва да направя много силна подготовка. Това е най-важното. Все пак през лятото не водих пълноценна подготовка и има да наваксвам. Всичко си зависи от мен. Треньорът, ако прецени, че ще разчита на мен, аз съм готов да оправдая доверието му. Първата ми задача е да се преборя за титулярно място, а после и да играя за националния отбор.

 

– Свикна ли вече с отбора, със съотборниците си, с обстановката в ЦСКА?
– Всичко е напред. Повечето момчета ги познавах и отпреди да дойда в ЦСКА. Все пак вече доста време играя в България. Сега само чакам да покажа това, което мога и за което съм в ЦСКА.

 

– Йордан Минев почти сигурно остава в ЦСКА, ще успееш ли да се пребориш с него на десния бек?
– Надявам се да се преборя. Минев е силен футболист, но който покаже по-добри игри по време на подготовката, той ще е титуляр. Хубаво е, че има конкуренция. В силните отбори винаги трябва да е така. Не се притеснявам, притежавам силен характер и воля.

– В Локо Сф, към края на престоя ти, играеше и като ляв бек…

– Така е, но тогава имах конфликт с Окука. Той ме премести там, въпреки че знаеше, че не ми е много удобно да играя на тази позиция. Но ако се наложи, и там ще играя. Важното е да съм вътре.

 

– Какви бяха разминаванията ти с Окука?
– Вече е минало. Но не бях само аз. Целият отбор имаше проблеми с Окука. Беше по-труден характер, доста сприхав.

 

Мнозина обаче определят и теб за доста труден характер, така ли е?
– Просто този имидж ми се създаде в медиите преди години. Да, малко по-буен съм, но аз обичам да казвам директно това, което мисля – истината в лицето. Може би и затова понякога съм си патил и съм имал проблеми. Аз не мисля, че съм конфликтна личност, просто съм по-директен. С треньори не съм се карал много.

– С кои футболисти успя да се сближиш най-много в ЦСКА?
– Говоря си с всички момчета, с всички съм добър приятел. Най-близък съм може би със Саидходжа, с Коста Янев. С тях контактувам повече.

– Какви в действителност бяха вариантите за теб пред това да избереш ЦСКА?
– Имах няколко варианта и конкретни оферти за чужбина – Италия, Гърция, Русия, Румъния. Най много чаках за серия "А", за Болоня, но нещата се развалиха. Вече стана късно и трябваше да остана в България. Тогава ми се обадиха от ЦСКА и нямаше как да откажа на такъв клуб. Доволен съм, че вече съм част от неговата история. ЦСКА си е ЦСКА. Отборът у нас, който най-много продава навън, най-голямата марка по отношение на трансферите в Европа. Това също е едно от нещата, които ме накараха да дойда в ЦСКА. На всички е ясно какви футболисти са играли в ЦСКА и после в чужбина.

-Имаше ли вариант да се върнеш в Локо Сф?
– Да, бях говорил с Иво Тонев и с Гигов. Щях да подпиша нов договор, бяха ми предложили, но дойде офертата от ЦСКА. Все пак изкарах доста в Локо Сф – две години и половина, и исках да сменя обстановката.

– Беглец ли си?
– Не, просто така се получиха нещата. Преди да дойде Мъри Стоилов в Левски не се даваше шанс на юношите и не се знаеше какво ще стане с мен въпреки обещанията и въпреки че изкарах 10 години в школата на "Герена". Затова отидох в Литекс. Тогава Гриша Ганчев директно ми се обади и каза, че ще разчита на мен и че ще бъда титуляр. А пък и Литекс също е един от големите отбори у нас. Нещата обаче се оказаха малко по-сложни в Ловеч. Там имах проблеми с един-вама от ръководството на Литекс. Имената им не искам да назовавам, хората сами ще се сетят. Чуждите треньори пък налагаха свои играчи и така аз реших да си тръгна, след като не залагаха на мен. Мисля, че показах доста добри игри в Литекс, но при тези обстоятелства нямаше смисъл повече да си губя времето там. Може би единствено от Литекс съм си тръгнал по малко по-странен начин. В Локо Сф не съм имал никакви проблеми. И до днес се чуваме с Иво Тонев, приятели сме и поддържаме контакт. Така че, не мисля, че съм бягал. Впрочем тогава от Левски си тръгнаха доста момчета – Ивелин Попов, аз, Макриев… Не виждам какво толкова скандално има.

 

– Явно на "Герена" обаче имат проблем със задържането и налагането на юношите си?
– Явно има, макар че при Мъри Стоилов вече бе доста по-различно. Такова време сме случили, какво да се прави. Ние вече бяхме избрали друг път.

– Още в първия пролетен кръг може да се сблъскаш с Левски, и то на "Герена". Ще тупти ли сърцето ти по по-особен начин?
– Малко по-странно ще ми е. Може би феновете на Левски няма да ме приемат нормално. Ще ме освиркват много, сигурно и ще ме псуват, защото отказах на Левски преди да отида в ЦСКА. Но аз и преди съм играл с друга фланелка на "Герена". С Локо Сф веднъж вече победих. Професионалист съм, а пък и от 7-8 години не съм там. Сега съм футболист на ЦСКА и е съвсем нормално да искам да победя пак на "Герена". Вярвам, че можем да го направим.

– Безспорно звездата на Левски през есента бе голмайсторът им Гара Дембеле, ако ти се гласува доверие, ще успееш ли да помогнеш за опазването му в дербито?
– Той е добър футболист, най-добрия за мен у нас през есента, но Дембеле не е извънземен. Имаше няколко мача, в които игра слабо и не вкара. Ние също имаме доста силни играчи. Левски трябва да се притеснява от ЦСКА, а не ние от тях.

– Ще успеете ли да наваксате изоставането от върха?
– При Радуканов нещата се промениха доста. Атмосферата е много по-добра. Всичко е по-различно. Сега, по време на подготовката, трябва да работим здраво. Всичко си зависи от нас. Ние сме ЦСКА.

 

– Кой ти се обади от ЦСКА, за да ти предложи да преминеш в тима?
– С Митко Борисов говорих, чух се и с Емо Костадинов и така подписах.

Вашият коментар