Изборен конгрес през март и нов шеф на съдиите

Начало » Изборен конгрес през март и нов шеф на съдиите

Борислав МихайловКонгресът на Българския футболен съюз на 18 март ще се състои и ще бъде изборен. Това стана ясно след днешния Изпълком на футболната централа. Президентът Борислав Михайлов обяви, че свикването на Конгреса е станало още през септември и той ще се проведе по дневния ден, който е обявен в агенцията по вписванията. Според него конгресът ще бъде изборен.

БФС обаче очевидно не взима под внимание подписката на клубовете, в чийто дневен ред има и допълнителни детайли.

„На 8 септември миналата година Изпълкомът е свикал Конгрес на 18 март. На 14 септември е обявено на страницата на агенцията по вписванията – така че има покана, а на нея пише дневния ред, с който всеки може да се запознае“, заяви Михайлов на въпрос дали подписката от екипа на Бербатов за Изборен конгрес през март е уважена.

Дневният ред, който БФС е подал в Търговския регистър и дневният ред, който е предложен от страна на клубовете в подписката се препокриват, но има и допълнителни точки, които обаче няма да бъдат уважени.

Според запознати дневният ред, предложен от клубовете, копира този на БФС, за да не се даде възможност на футболната централа да промени дневния ред с решение на Изпълкома.

На първото си заседание за 2022 г. Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз се запозна с развитието на проекта „Футболни федерации на бъдещето“ и разработването на стратегическа рамка за развитието на българския футбол на всички нива в краткосрочен и дългосрочен план. Членовете на ИК получиха информация за основните приоритети, заложени в стратегическата рамка, в това число организационно развитие, развитие и категоризация на клубовете, инфраструктурни проекти и развитие на футболни таланти от ранна възраст до елитния футбол.

Изпълкомът също така прие за сведение входираната в деловодството на БФС подписка за провеждане на Общо събрание на 18 март 2022 г. Още на 8 септември м.г. на свое заседание Изпълнителният комитет гласува решение за свикване на Конгрес на същата дата и с идентичен дневен ред, което е отразено в Търговския регистър на 14 септември 2021 г. Поканата и дневният ред на Общото събрание са общодостъпни и актуални.

Президентът Борислав Михайлов запозна колегите си и с кадровите промени, съобразени с новата административна структура на БФС, разработена заедно с УЕФА. Позицията директор „Стратегическо развитие“ се поема от дългогодишния отговорник за масовия футбол Андрей Петров, функцията заместник изпълнителен директор ще поеме Христо Запрянов, досегашен директор отдел „Маркетинг и комуникации“, дългогодишният председател на ЗС София Валентин Чакъров заема поста директор „Първенства и турнири“, а на негово място е назначен Петко Петков. Позицията Технически директор на БФС заема Георги Иванов.

Съдийската комисия към БФС също така има нов председател – знаменитият унгарски рефер от близкото минало Виктор Касай, който ще е щатен служител на Българския футболен съюз и ще ръководи както работата на съдиите, така и на отговорниците за системата VAR.

Изпълнителният комитет одобри и разпределението на сумите по програмата „Солидарност“ на УЕФА за сезон 2020/2021 г., които ще достигнат до клубовете с месец по-рано от предвиденото. Всеки клуб от ППЛ ще получи по 40 хиляди евро, представителите на ВПЛ по 15 хиляди евро, а участниците в Трета лига – по 1210 евро.

Членовете на ИК бяха запознати и с разпределението и на втория транш от договора за телевизионните права, според който участниците в ППЛ ще разпределят помежду си сумата от 1 080 000 лева.

След като на предходното си заседание се запозна с отчета на селекционера на мъжкия национален отбор Ясен Петров за изминалата 2021 г., Изпълнителният комитет взе решение да упражни клаузата, според която договорът на Петров и екипа му се подновява за още 1 година.

Президентът Борислав Михайлов запозна членовете на ИК с финализирания договор за предстоящите приятелски срещи на мъжкия национален отбор през март, според който България ще гостува на домакина на предстоящото световно първенство Катар на 26 март и ще изиграе контрола със световния вицешампион Хърватия 3 дни по-късно отново в Доха.

На позицията селекционер на България U15 бе утвърден Калоян Георгиев.