Изборът

2010-11-30 01:10:00

Борис Касабов, специално за BGfootball.com

 

Това, че класата на българското първенство е далеч от средноевропейските стандарти, е ясно на всеки. Разбира се, в отрицателния аспект на подобно сравнение. По-лошото обаче е, че не се вижда никаква тенденция нещата да отиват, та макар и минимално, към подобрение.

Същото безпаричие, същия хаос при селекциите, същите трагични бази и най-лошото, същото безхаберие на почти всички отговорни фактори. Оправданието със световната финансова криза вече е втръснало до полуда, дори и за тези, които неизменно се измъкват с него. Както и масалите за необходимостта от поддръжка на клубове в състояние на командно дишане, за да не се затриели „центровете”.

Със сигурност мнозинството от управленците на клубове живеят със спомена от светлото минало, когато проблемите се решаваха соломоновски на държавно и партийно ниво, а работата на ръководните фактори се състоеше основно в ходене на мачовете и морална подкрепа на футболистите. Да, но сега са други времена и „спасението на давещите се е само и единствено тяхна грижа”. А те видимо са на ръба на окончателното потапяне, когато даже пояса не помага, нито пък има нужда от свирка против акули.

Още далеч преди края на този пореден измъчен за тях сезон се надаваха вопли, че финансовия колапс ще ги извади от играта. Ами толкова по-добре! От само себе си елитната ни дивизия (колкото и комично да изглежда това внушаващо респект определение) ще се редуцира от само себе си до желателния (а и препоръчителен) екзистенц минимум и със сигурност качеството на мачовете ще се повиши, а може би и зрителския интерес.

Иначе няма смисъл и всичко ще продължи да се повтаря с отчайваща и до болка позната отегчителна последователност.

Вашият коментар