Инат докрай: Бартомеу не напусна!

Начало » Инат докрай: Бартомеу не напусна!
Камп Ноу
Gulliver photos/Getty images

Жозеп Мария Бартомеу се е хванал като удавник за сламка за обявеното извънаредно положение в Испания и не подаде оставка като президент на ФК Барселона днес на продължило с часове заседание на директорския борд. Решението след болезнената загуба от Реал Мадрид в Испанското първеснтво, актуалното 12-то място и лошото икономическо състояние на клуба следствие от това ръководство е, че шефовете остават.

В началото на месеца клубни съдръжници, начело с Жорди Фарре, представиха с адвокати събрани 20 000 положителни гласа от клубни акционери с искане за сваляне на “Барто“ и хунтата му (борд – на испански), при нужни за такава процедура 16 500 вота.

Ръководството на Барса, задължено по устав да я задвижи, се хвърли да пита Управата на автономна област Каталуния (Женералитат) дали може да проведе референдум между всички клубни съдружници (гласуване наживо) на 1-2 ноември, знаейки за епидемологично-проблемната санитарна ситуация с втора вълна на зараза с Ковид-19 в тяхната и други областти на Испания. Отговорът (днес) на Женералитат бе – принципно “да“ като съвет, но и препращане на въпроса към санитарните и отговарящите за сигурност власти. Барса уж предложили резервен вариант за вот – само на Камп Ноу вместо на 20 места в Испания и Андора.

Междувременно Испанският премиер Педро Санчес обяви искане за извънарадно положение в страната до 9 май (поредно безумие и неефективно справяне с пандемията, плюс завишени цифри на заразени) с вечерен час за забрана за излизане между 23 и 6 ч. сутринта, в Каталуния искат да сложат веднага под карантина хората през уикендите. Ако това се случи властите няма как да позволят масово гласуване на Камп Ноу и ще се отиде на редовни избори догодина (вероятно септември…).

Положението на аларма в Испания не трябва да попречи на провеждане на референдум сред клубните съдружници, смятат организаторите на вота за сваляне на Барто и борда му, идеологът Жорди и сподвижниците предвиждат нови действия утре.

Първата новина за деня бе съгласие на Лионел Меси да му бъде намалена заплатата за сезона (50 млн.нето) и пълно нежелание да се среща с Бартомеу за каквито и да е преговори. Медиите коментират, че от футболистите била поискана нова 30 % отстъпка от договорената заплата за настоящия сезон, която част щяла да им бъде възстановена през следващи периоди под някаква форма. Явно Лео държи на становището си, че е бил имамен от Бартомеу с обещание да напусне след сезон 2019/2020, ако пожелае, в края на август поиска да си тръгне след 20 години вярна служба в клуба и не бе пуснат със заплаха за съд и действащ договор.

Шесткратната “Златна топка“ гостува с Барселона на Ювентус в Торино в сряда в Шампионската, но чаканият дуел с Кристиано Роналдо май няма да се състои сега заради почти невъзможност португалецът да даде 2 негативни теста за коронавирус за 72 часа.