Инна Ефтимова: Целите ми за летния сезон са лични резултати и в двата спринта на 100 и 200 метра

Начало » Инна Ефтимова: Целите ми за летния сезон са лични резултати и в двата спринта на 100 и 200 метра


Инна Ефтимова е български състезател по лека атлетика. Националната шампионка на България на 60 метра е участвала в голям брой състезания и има редица постижения – балканска шампионка на 200 м, вицешампионка на 100 м, носителка на 3 медала от Балканиада в Клуж, и е изпълнена с очаквания, амбиции и надежди по повод предстоящото си участие на Олимпиадата в Токио, 2021 г.

– Инна, правиш един от най-силните си зимни сезони. Постигна втория си най-добър резултат на 60 метра – 7.27 сек, какво още можем да очакваме от теб? 
– Много съм щастлива от силните си резултати през сезона. Всичко се дължи на много труд, вяра и мотивация. Готова съм да подобря личния си рекорд на 60 м.

Ина Ефтимова– Силните ти резултати помагат много за ранкинг системата за Олимпийските игри в Токио – оптимистка ли си, че ще бягаш на този толкова важен форум в Япония?
– Силните ми резултати през сезона помогнаха много за изкачването ми в ранкинг система за Токио. В момента съм на 53-та позиция, която ми гарантира участие на Игрите. Въпреки това, целите ми за летния сезон са за лични резултати и в двата спринта на 100 и 200 м. Именно мотивацията за Олимпиадата в Токио ме кара да работя по-усилено от всякога.

– За един спринтьор работата във фитнеса е изключително важна целогодишно – по колко време седмично прекарваш във фитнеса, изграждайки състезателната си форма? 
– В зависимост от периода, в който се намирам, прекарвам различно време във фитнеса. В подготвителния период се набляга изключително на силата, затова 3-4 дни в седмицата работим по около 3 часа. В състезателния период силовите тренировки се намаляват наполовина, тогава се набляга повече на беговата работа. Благодарна съм на фитнеси Пулс, че ми предоставят страхотната си база, за моята подготовка за Олимпиадата в Токио.

Инна Ефтимова

– Много хора, които те познават, знаят, че се занимаваш с изкуство. Разкажи за тези, които не са запознати с тази твоя дарба. 
– Изкуството в моето семейство се предава от поколение на поколение. Моят дядо и баща са художници, а аз от малка рисувам. През годините съм печелила различни конкурси. Завърших колеж по изобразителни изкуства, а след това и висше образование специалност “Графичен дизайн”. Създадох и свой бранд за ръчно рисувани аксесоари – Артина – @artinacustom.

– Имала си трудни моменти в своята кариера – как се справя един спортист в най-тежките мигове и изправя глава, за да се върне по-силен от преди?

– Имала съм много трудни моменти в кариерата си. Подкрепата на семейството и треньорката ми Валя Демирева са в основата на моя успех. Трудностите ме направиха по-силна и ме превърнаха в професионалист, който съм в момента. От друга страна винаги съм била целеустремена и съм следвала целите си докрай. През годините съм направила много жертви в името на кариерата си и нито за момент не съм съжалявала, а усиленият труд и мотивацията за успех са неочаквано добра комбинация.

Припомняме, че преди седмица Инна Ефтимова бе специален гост и в Студио СПРИНТ.