Интервю: Всички се скриха зад Гриша Ганчев

2010-11-19 11:57:00

Президентът на Литекс беше обвинен, че работи със съдиите и всички
останали, които го правят останаха скрити, уверен е бившият шеф на
съдиите Димо Момиров

 

Бившият шеф на съдиите Димо Момиров даде ексклузивно интервю за "Тема Спорт". Освен Всичко интересно около съдийството в него щe се разбере и защо Момиров избра да говори точно пред въпросния всекидневник.

– Г-н Момиров, какво се случва в българското съдийство?
– Да беше един скандал, да го коментирам, ама то са по няколко във всеки кръг (смее се). Докато бях шеф на комисията, всичко беше тръгнало добре, но заради един мач направиха световен проблем и ме изгониха. Визирам този с Черно море. Сега има по два-три скандала на кръг, но само съдиите са виновни. Преди бях виновен само аз, сега пък са само съдиите.

– Защо?
– Защото Съдийската комисия изпълнява поръчки от всички отбори. Защо иначе Венци Стефанов държи толкова на Коце Костадинов и не спира да разправя колко свестен човек е? Защото му се обажда по пет пъти на ден, както се обаждаше и на мен, да моли за съдии. На всичкото отгоре разправя, че никога не бил говорил с мен, нито с Коце Костадинов. Хайде стига! Съдиите не са сигурни, пращат ги да изпълняват поръчки, а после пък ги наказват. Реферите нямат сигурност в момента. Никой не стои зад тях, никой не защитава интересите им, момчетата са объркани и започват да се съобразяват с големите отбори и усещат комисията какво иска от тях. Затова има скандали. Ако съдиите са сигурни, че някой ще ги защити дори да сгрешат, ще свирят коректно и нормално, без да им пука от нищо. Вместо това ги е страх, за да не ги накажат за най-малката грешка.От вашите думи да разбирам ли, че нямат гръб в лицето на Коце Костадинов?

– Не само че нямат гръб, ами и за най-малкото нещо ги наказва. А според вас Ангел Ангелов не заслужава ли наказание след това, което стори на Литекс – Локо София?
– Виновен е този, който го е изпратил на този мач. Когато станах шеф на съдиите, дадох на Ангел Ангелов едно дерби ЦСКА-Славия, защото беше международен съдия. Е, вярвайте ми, изкарах мача на Валидол и цигари. След това му казвам: "Ангеле, зад гърба ти съм, не давам дума да се каже срещу вас. Защо беше притеснен?", го попитах, а той ми отвръща: "Това ми е първото дерби, което ръководя", А той от 3 години е международен съдия! С какво могат да го притесняват Славия и ЦСКА?! После направих скандал на комисията, защото знаеха, че не е свирил дерби, но не ми бяха казали предварително. За него мога да се подпиша с пет ръце, че е изключително честно момче, обаче няма достатъчно опит и рутина да свири завързани мачове. След като не може да се справи.

– Защо този човек е съдия? При това международен…
– Не може да се кажа така. Става дума за селекция, което на мен не ми се позволи да направя. Исках да направя ранглиста с млади момчета, бях готов с всичко, само че на някои хора им е неудобно.

– Кои са тези хора? Кажете имена.
– Не искам да разбунвам кошера. Отстрани съм, изгониха ме. Най-малкото че възпитанието и разбирането ми е различно от тяхното. Те си искаха тази комисия, това съдийство. Да са живи и здрави. Не съм този, който ще каже какво и как да направят. Докато бях шеф на комисията, показах, че съдийството се пооправи 8 значителна степен. Не казвам, че нямаше грешки, далеч съм от тази мисъл, но ми трябваше време. Все пак трябва да си личност, да тропнеш по масата. Затова се изпокарах с доста президенти, за да защитавам съдиите. В крайна сметка се оказах виновен, приемам го, но в никакъв случай не бих позволил да плюят по съдиите и да ги използват за изтривалка. Това е разликата между моето председателстване и сегашното, всеки, за да си спаси мястото в комисията, се съобразява с отборите и с желанията на хората от футболния съюз.

– Тоест искате да кажете, че Коце Костадинов определя нарядите под давлението на президентите на отборите?
– По принцип би трябвало той да си ги определя, но на него опитът не му стига, за да постави точните съдии на точните места.

– Затова ли мачовете на Литекс се ръководят главно от трима съдии?
– (Смее се.) Ще ви кажа за прецедент в българското съдийство. Преди няколко кръга Черноморец-Локо София в Бургас се ръководи от Антон Генов. След това свири Славия-Сливен. В следващия кръг отново той е съдия на Черно море-Локо София. След което свири дербито Славия-Левски. Това са 4 кръга, в които той през кръг свири на два отбора! Досега никога по никакъв повод не се е случвало подобно нещо. Правилникът е потъпкан по всички параграфи. Един съдия минимум два мача не трябва да се среща с един и същи отбор.

– Случайност или съвпадение е фактът, че Антон Генов не е ръководил мач на Литекс повече от година?
– Това е обществена тайна. От ловешкия клуб му нямат доверие и затова не желаят да им ръководи мачове. Всеки си има съдии. Ще ви дам пример. Наско Узунов имаше притеснения от съдията на мача с Локомотив София. По някакъв начин от комисията беше разбрал, че ще свири Ахмед Ахмед, който фигурираше в наряда. Само че Узунов вдигна шум, обади се дори на Сашо Диков и впоследствие от комисията преправиха наряда.

– Защо подобно нещо се издава от комисията?
– Малко или много сме били колеги, свързани сме със съдийството. Не знам кой е този човек от комисията, но е факт, че е казал на Узунов, че Ахмед Ахмед ще свири. И понеже се вдига шум, на другия ден се събират и правят промяната в наряда.

– В началото на, разговора споменахте, че Венци Стефанов е с Коце Костадинов. Той обаче не спира да плюе по съдиите…
– О, дайте да не говорим за него, не искам да му доставя това удоволствие. Да се изживява като главен герой в професионалния ни футбол. Той харесва комисията, но не и съдиите. Затова постоянно приказва колко читав човек е Коце Костадинов. Едва ли не иска да каже, че съдиите не се съобразяват с исканията на Костадинов да свирят коректно. Добре, ако е така, тогава какъв шеф е Костадинов?! Ако при мен се случи подобно нещо, го хващам за яката и го изхвърлям!

– Защо съдиите бъркат в определена посока и срещу определени отбори?
– Трябва да бъде зададен въпросът .Защо този съдия свири по-често мачове на един и същ отбор?". За съжаление батакът В съдийството е много голям в момента. Ще ви кажа три имена – Стефан Спасов, Ивайло Стоянов и Николай Йорданов…(Смее се.) Не искам да ги коментирам.

– Защо се смеете?
– Нека всеки, който наблюдава мачовете, си направи заключенията защо ръководят на едни и същи отбори. Не само те, има и други. Но пак казвам, това се случва заради желанието на хората да си запазят местата в комисията. Оставя съдиите на произвол да си изпълняват поръчките и да се съобразяват с отборите. Ако ги защитаваха както трябва, реферите щяха да имат сигурност и да свирят със caмочувствие… всичките рефери в А група. Отборите ги искат. Водещите клубове си определят съдиите. Няма да казвам имена, за да няма фрази от сорта . Димо Момиров-Плювалника пак си отвори устата да говори".

– Имате право да говорите, доскоро бяхте шеф на съдиите…
– По телевизията мога да им кажа всичко в лицето. Когато се появя чрез вестници, излиза така, че се опьлчвам, защото ме боли, че са ме изгонили. Затова избягвам да давам интервюта. В случая говоря повече, отколкото трябва, защото уважавам вестника ви, тъй като отразявате нещата такава, каквито са, докато другите са много поръчкови.

– Случайна или не е подкрепата на Гриша Ганчев в избора на Коце Костадинов за шеф на съдиите?
– Не знам, имаха някакви проблеми, но впоследствие не съм наясно какво стана между тях. Ще ви кажа нещо друго. В момента всички атакуват Гриша Ганчев, а другите отбори останаха в сянка, които получават доста дивиденти от съдиите.

– Левски, Славия, ЦСКА, Локо София – това ли са отборите, за които говорите?
– Не са само те. Комисията се съобразява с всички, не само със софийските отбори. Ще ви дам пример със Сливен. В самото начало проплакаха, че Коце Костадинов едва ли не им е пуснал вирус. Те го помолили за сериозни съдии, а той им пращал ученици. Оттам насетне курсът беше променен веднага и мачовете им започнаха да се свирят от международни рефери. Не казвам, че помагат, защото Сливен действително е един от най-ощетените отбори в А група. Но започнаха да се съобразяват с тях, за да се затвори устата на тези, които протестират.

Вашият коментар