Интервю с Гонзо: Не се нахвърляйте на Гара като на мърша

2010-12-04 05:43:00

 

Искал е да премести колата. Докато не излезе експертизата, не се знае фалшива ли е книжката му

 

Спортният директор на Левски Георги Иванов даде обширно интервю след задържането на звездата на клуба Гара Дембеле.

 

 – Господин Иванов, как се отнасяте към случката с гара Дембеле?
– Той беше освободен заедно с целия отбор до 3 часа през нощта, но по никакъв начин не можем да го оправдаем, че е употребявал алкохол и е хванат по този начин. Много версии се тиражират. Истината е, че Гара Дембеле е искал да премести колата, която е била паркирана пред "Джим Бийм". Били са с Майкъл Тевия, който е празнувал рожден ден. Бил е спрян за проверка. След това е викнат КАТ. На дрегера е показало, че има 1,62 промила. Споменало се е за книжката, но по никакъв начин все още не е установено дали тази книжка е фалшива или редовна. Докато не излезе експертизата, всичко е само спекулации.

– Ще бъде ли глобен от клуба и наказан по някакъв начин?
– Гара Дембеле ще бъде глобен по вътрешен правилник. Това е уронване престижа на клуба – един футболист да бъде хванат в три и половина с алкохол.

– Той беше хванат със служебната си кола. Знаем, че френската му книжка е отнета от властите. Вие на какво основание му дадохте автомобил?
– Ние не сме следователи. Гара Дембеле е показал документ, че има книжка. На базата на това сме му дали кола. Но не сме следователи, за да кажем дали книжката е редовна или не. Не знам как изведнъж някой все едно с рентген установи, че е нередовна.

– От полицията казват така…
– Трябва да мине експертиза. Не можеш да кажеш веднага.
 
– Не е изключение футболист на Левски да злепоставя името на клуба…
– Случва се. Все пак футболистите са млади хора. Не оправдаваме Гара. Но е нормално да се разтоварват при толкова мачове и сгъстен цикъл, в който футболистите имаха пълна забрана да излизат. Аз все пак съм освободил играчите до 3 часа. Кой да е със семействата си, кой да излезе навън, кой да се забавлява. Ние за това нещо не може да глобим Гара Дембеле. но затова, че е употребявал алкохол, глоба ще има. И тя ще е доста солена.

– Защо е отказал кръвна проба?
– Всеки има право да избере дали да даде кръвна проба или не. Това си е негово лично решение.

– Това първо провинение на Гара Дембеле ли е относно нарушаването на режима и вътрешния правилник?
– Досега ние лично нямаме информация Гара Дембеле да е нарушавал режима. В тренировъчния процес, по време на мачовете той винаги е бил пълен професионалист. Мога да считам, че това е първото му провинение.

– Разочаровани ли сте лично вие от него?
– Аз съм разочарован от всеки футболист, който си позволява такива неща. Такива са и случаите с Рабех, с Еньо Кръстовчев, с Шакиб Бензукан, сега и с Гара Дембеле. Не е добре за клуб като Левски футболистите да се държат по този начин.

– Другите трима вече са аут…
– При положение, че аз съм разрешил футболистите да бъдат извън къщите си, искате да изгоня Гара Дембеле, заради това разрешение ли? Няма как да стане. Проблемът е, че е употребявал алкохол. Той ще си понесе наказанието.

– Смятате ли, че инцидентът ще се отрази драстично на цената му?
– Първо, никой не е казал, че ще продаваме Гара Дембеле. Даже на летището и господин Батков, и аз заявихме, че Гара ще остане със сигурност до лятото. Сега да си говорим за цени и глупости, всичко е хипотетично. Един футболист показва с играта си колко му е цената, а не с това, което прави навън.

– Вие доволен ли сте от дисциплината му?
– До този момент да.

– Ще му поставите ли ултиматум, че при повторна издънка ще сте по-драстични?
– За нас е важен отборът, а не отделен футболист. Ако Гара повтори това, което направи сега – наруши вечерния час или извърши провинение извън вътрешния правилник, Гара Дембеле ще бъде отстранен от отбора. Той не прави изключение от другите.

– Съжалявате ли, че сте пуснали играчите да излязат?
– След като се получи тази случка, съжалявам. Майкъл Тевия дойде при мен, когато бяхме на летището. Имаше рожден ден в деня на мача с "Гент". Попита дали може да покани хора от отбора да празнуват. Аз затова се съгласих. По принцип нямахме такава идея. Но не можех да пусна едни, а други – не. Затова освободих отбора до 3 часа.

– От самия него ли знаете, че просто се е опитал да премести колата?
– От самия него и от Майкъл Тевия. Просто от заведението са го помолили да премести колата. И в момента, в който се е качвал, патрулът го е спрял.
 
– И все пак нямате 11 като Гара, това може ли да доведе до компромис?
– Наистина ми е неприятно. Дембеле е добър футболист. И добро момче. Случилото се е черна точка в неговата биография и кариера. Но, знаете ли, ние българите сме такива хора, че все се нахвърляме на паднали хора като Дембеле като на мърши. Виждам, че на стадиона има толкова футболисти, колкото не идват на мачовете. Гледайте ги малко по-спокойно нещата. Това са млади хора, които също имат личен живот. Недейте да гледате толкова черно на нещата. Да, факт е, че Гара е пил алкохол. Факт е, че е хванат от полицията. но не трябва да го разстреляме.

– Не се ли прави компромис на човек, който ще се поправи? Вие вярвате ли, че Гара ще се поправи?
– Да, убеден съм.

Безспорно Гара разочарова много хора, привърженици на "Левски". Смятате ли, че привързаността им е намаляла?
– Футболистът трябва да се оценява по играта, която показва. към момента хората обичат Гара, защото той показва наистина, че е добър футболист. Ами за другите, за които се пише, че са с тази или онази манекенка, с трета или пета, значи хората не трябва да ги боготворят? Пълни глупости. Не вярвам, че едно провинение може да промени мнението на хората. Както и моето към Гара Дембеле. Независимо, че всички в клуба са разочаровани в момента.

 

– Какво е мнението на Тодор Батков за инцидента?
– В 11 часа се обадих на господин Батков да го уведомя за това, което се е случило. Нормално е да не му е приятно. Гара е един от най-добрите футболисти, играли в България последно време. Случилото се бие по авторитета на Левски.

Вашият коментар