Интервю с Николай Гигов: Взимам 850 хил. евро от Асамоа, с тях ще плащам заплати

2010-11-23 18:48:00

Васев ми е верен от 17 години, най-дълго от всички. Цецо Генков отказа да иде в Португалия, за да е в Локомотив. Не го корете за дузпите, той е наша емблема

 

Собственикът на Локомотив (София) Николай Гигов влезе в съблекалнята преди днешната тренировка. Оповести промените в треньорския щаб пред играчите. А после даде обширно интервю по всички въпроси, свързани с клуба от Надежда.

– Господин Гигов, защо беше уволнен Димитър Васев?

– Митко Васев не е уволнен, той минава на друга работа. Може да се каже, че е освободен от първия отбор, но не е уволнен от Локомотив. Васев е с мен от 17 години. Той е един от хората, които съм държал близо до себе си през тези години. И му благодаря за това, което е направил през тези години. Относно тази промяна, аз каквото съм имал да кажа на Митко, съм му го казал, съответно и той, каквото е имал да ми каже, ми го е казал. 

 

– Той ли пожела промяната или вие сменяте неговата длъжност в отбора?

– Казвам ви в прав текст – каквото съм решил, съм му го казал.

  

– Мачът с Локомотив (Пд) за Купата ли е причината за това ваше решение?

– Вижте, винаги наближава един момент, в който някой си изпуска нервите. И аз съм ги изпускал, и той ги е изпускал, няма какво повече да коментирам.

 

– А какъв пост ще му предложите след Нова година?

– Васев остава в екипа, нямам никакво намерение да се разделям с човек, с когото сме заедно от 17 години. Това е най-дълго стоящият при мен футболисти и треньор. През всичкото това време сме го готвили, за да стигне до това нещо и при всички положения той не е загубен за футбола.

 

– А дали той ще е съгласен на този вариант? 

– Да, разбрали сме се с него.

 

– Остава още един мач, но мислили ли сте за негов заместник след това?

– На този етап Диян Петков ще води отбора. Когато имаме различно решение, ще ви информираме.

 

– Диян Петков може ли да се превърне в постоянен треньор на Локомотив (София)?

– Всичко е възможно.

 

– Георги Марков е другият, който влиза в щаба, нали?

– Да, Георги Марков влиза в щаба като помощник треньор. Това един човек, който през всичките тези години е бил верен и е бил до нас във всички тежки моменти. Според мен, той заема полагаемото му се място при нас. Марков е един сериозен човек, който има голямо бъдеще във футбола, но вече си зависи само от него. От мен зависи да му дам шанс, а от него – да го оползотвори.

 

– Появиха се информации, че е имало някакъв конфликт между Димитър Васев и Цветан Генков. Искате ли да коментирате това?

– Не искам да коментирам това. Ние каквото сме имали да си кажем, сме си го казали и с Димитър Васев, и с Цецо Генков. Генков е емблема на нашия клуб. Това е първият в историята на Локомотив голмайстор на първенството. Генков е футболист, който предпочита да играе в Локомотив въпреки другите оферти. Той отказа да отиде в Португалия, за да се върне в Локомотив, ето сега мога да го кажа. За това му благодаря. Генков е човекът, който се надяваме и през пролетта да бъде с нас, за да ни помогне да постигнем целите, които сме си поставили. Засега е такава ситуацията с него. Важно е сега да подкрепим Цецо Генков, когато е пропуснал, а не когато е вкарал три гола.

 

– Какво казахте на играчите?

– Казах това, което представлява ситуацията в момента.

 

– Димитър Васев имаше претенции, че не знае дали се прави селекция. Всъщност готвите ли селекция през зимата? 

– Ще се върна малко по-назад. Знаете, че след нещата, които се случиха при нас в края на миналия шампионат, вещаеха за нас едва ли не някакъв апокалипсис. Ние освободихме със замах 6 души и взехме други шест, които мога да изброя по имена. Тримата от Берое, от които вече единият е национал. Към тях слагам и Милен Лахчев, който за мен има много добро бъдеще. Прави му чест, че играе вече трети мач с контузия. Към тях слагам и Романов. Е, това , ако не е селекция – половин отбор…Може би вие не сте разбрали добре Митко. Той е казал, че не знае какво ще се случи след Нова година. А ние това ще го обсъждаме след 1 декември. Защото виждате, че от българския шампионат ние просто няма какво да гледаме.

 

– Каква е оценката ви за представянето на отбора до момента?

– За мен отборът игра добре. Независимо, че загубихме от Локомотив (Пд), пак играхме добре. Просто спортният шанс ни обърна гръб. Няма да търсим отговорност от никого на този етап. Мачът със Славия ни се явява доста важен. Ако го загубим, ще ни бъде по-тежко през втория полусезон.

 

– Ще се търси ли адекватен заместник на Асамоа и доволен ли сте от неговия трансфер, тъй като парите, които ще получите от него са много?

– Дерек Асамоа е човек, който изкара при нас година и половина. Ние вече му търсим заместник. Въпросът е дали ще бъде от неговата класа. Дерек дойде при нас в последния момент. Направи прилична първа година и много силна втора. Ние не можем да го спрем, защото иначе след 6 месеца той остава свободен агент. Той има договор за две години и е нормално той да не го преподпише. Обещанието ми към него беше, че, ако се появи сериозна оферта, каквато се появи, ние ще го пуснем.

 

– Има ли интерес към други футболисти от Локомотив Сф?

– Има, но на този етап само Дерек Асамоа ще пуснем. Вероятно след Нова година, когато видим дали сме привлекли по един футболист във всяка линия, общо трима са ни нужни, може да помислим и за още един наш играч, към когото има интерес.

 

– Тайна ли е сумата, която ще получите за Асамоа?

– Не, не е тайна. 850 000 долара, които ще получим на траншове. Не виждам за какво да я крия.

 

– Ще вземете ли процент при евентуален друг негов трансфер в бъдеще?

– Не, той става играч на Поханг и от там ще определят неговото развитие.

 

– Има ли шанс той да се появи в игра срещу Славия?

– Не, категорично не.

 

– От България или от чужбина ще търсите негов заместник?

– Вижте, ако намерите негов заместник от България, аз съм готов да преговаряме. На този етап мисля, че ще е от чужбина.

 

– Целта пред отбора участие в евротурнирите ли е?

– Целта пред отбора е ясна. Въпросът е, че миналата година бяхме сигурни, но се случи нещо, което аз мисля още 100 години няма да се случи. Но във футбола всичко е възможно.

 

– Преживяхте ли вече онзи мач в Ловеч срещу Литекс?

– Не и не мисля да мисля за него. Онова, което направи лицето съдия граничи не с престъпление, а не знам с какво. Не може да решаваш мачове в последните минути. Просто не може да се нагърбиш да решаваш мачове. Всичко друго мога да простя. Грешка – да. Дузпите, че ни ги е видял – да. Но това накрая няма как да ме убеди, че го е направил без да иска.

 

Предполагам сте доволни от наказанието му да не свири до края на сезона?

– Аз мисля, че наказанието му ще продължи доста повече, защото, когато има мач като нашите двата, от челниците в шампионата, не може да си позволяваш такова нещо. Един такъв трябва да изгори.

 

– Тръгнаха някакви слухове, че сте се срещали с колегите ви от софийските клубове, за да обсъдите онова, което се случва с Литекс?

– Вижте, ние си говорим и това е нормално, но чак такива завери, каквито се търсят като сензации, е несериозно.

 

– А на Гриша Ганчев нещо казвали ли сте оттогава?

– Господин Ганчев не е виновен. Той не е свирил мача, а е президент на Литекс. Отговорността е на този, който направи това, не на Ганчев.

 

– Последно, една доста остра статия излезе днес по ваш адрес…

– Не съм я чел, а и нямам време да чета, тъй като току-що се прибирам.

 

– Имате ли затруднения с изплащането на заплатите на футболистите?

– Премиите са си ги получили. Имат закъснение при заплатите, които сега от парите за Дерек Асамоа ще получат и няма нещо, което да бъде извън това.

Вашият коментар