Интервю с Огнян Стоичков: Черното тото е вирус

2010-12-23 20:23:00

Законът не е добър, дори и всички играчи в А група да се изредят да
свидетелстват за уредени мачове, нищо не може да се направи, казва
депутатът от Атака

 

Около 30 футболисти са под надзора на ГДБОП към момента. Тази година са били проследявани манипулациите във връзка с десет футболни срещи, засичани са данни в четири-пет града на България, а Гоце Делчев се оформя като меката на черното тото, това заяви в "Тази сутрин" този понеделник депутатът от Атака, председател на комисията по образованието, младежта и спорта Огнян Стоичков.

– Г-н Стоичков, как бе прието предложението за 6 години затвор при доказване на случаи с уредени мачове и т. нар. черно тото?
– Предложението е на Министерството на вътрешните работи. Главна прокуратура не се ангажира с конкретно наказание, но това вече е въпрос на обсъждане, дискусии и разговори. В началото на следващата година ще бъде сформирана работна група, която ще се занимава с предложението на закон, който да третира подобен вид престъпления.

– Вашето лично мнение каква трябва да бъде тежестта на наказанието?
– Не бих искал да се ангажирам с отговор преди дискусията. За да се използват СРС-та обаче, при всички случаи трябва да става въпрос за тежко умишлено престъпление, наказуемо с пет и повече години лишаване от свобода. Иначе СРС не може да се използва.

– За уредените мачове мнението е – всички знаят, че ги има, но никой не ги е виждал.
– Да, нещо като бялата лястовица.

– Но все пак те са изключително сериозен проблем, върху който започна да се работи сериозно чак сега.
– Разбира се, че са сериозен проблем, след като се наложи да дойде Мишел Платини да забоде пръст в раната. Нямам представа как е било в миналите години, за съжаление тази материя не съм я гледал със задна дата. Може би не е ставало въпрос за толкова чести случаи, или уговорките са били изолирани, на бартер – сега ми легни ти, на следващия път аз, само и само да се нагласи класирането. Но това са само предположения. Докато сега вече службите, а и мониторингът на УЕФА засичат сериозни суми. Вероятно вече става дума организирана престъпна дейност, а не само за изолирани уговорки между играчи и треньори, както е било в миналото.

– Престъпни групировки, които печелят добри пари.
– Точно така. Да се организира подобно нещо трябва поръчител, изпълнител, посредник. Ние сме член на ЕС с едно рестриктивно данъчно законодателство, което наблюдава всички транзакции, преводи, произход на средствата. Имаме специален закон за мерките срещу изпирането на пари. Ако аз изтегля 10 000 лева от банката, веднага трябва да подпиша декларация за произхода на средствата. И това са 10 хиляди лева, а тук говорим за много големи парични маси, които се въртят в пространството.

– На срещите, които организирахте в парламента, срещнахте ли съдействие от БФС и клубните президенти?
– Получих пълно съдействие от БФС благодарение на президента Борислав Михайлов и останалите членове на ръководството. Те също гледат много сериозно на нещата, които стават във футбола. Трябва може би да помислим и дали това нещо се развива само във футбола, дали не става и в другите спортове. Но тъй като във футбола се въртят най-много пари – и в добрия, и лошия смисъл, в момента явно тази болест е основно там. От друга страна в италианския кодекс за тайните залози на спортните прояви например визират и конните надбягвания. Явно службите са засекли нерегламентирани залози или пък уговорки.

– Но големият скандал все пак гръмна във футбола.
– Да, Ювентус бяха лишени от титлата, а Интер стана служебен шампион. Наказаха и шефа на федерацята с 80 000 евро, ако не се лъжа. За съжаление явно вирусът вече е стигнал и до нашите географски ширини.

– Покрай този шум около уговорените мачове много хора със сигурност ще си кажат…
– Че това е поредният напън, който няма да има резултат.

– Или че някоя дребна риба ще стане изкуптелна жертва вместо големите играчи.
– Нашата задача е да направим добър закон и за дребната риба, и за голямата акула. Оттук нататък институциите, които прилагат закона, да го приложат еднакво спрямо всички, колкото и свободно да звучи това като изречение. Затова ще поканя в работната група представители на Главна прокуратура, ГДБОП, МВР, хазарта. Нека бъдат ангажирани в тази дейност. Защото сега е лесно да се каже – няма закон и затова сме безсилни. Живот и здраве до лятото ще има закон и през септември вече ще ги попитам – какво направихте по него. За да има постоянно наблюдение, а не всичко да си остане само предколедни пукотевици по темата.

– Значи сте категоричен, че ще стигнете до края?
– Иначе няма смисъл да се захващаме. Да започваме някаква тема, която няма да завършим. Искам, когато ми се обадите след шест месеца и ме попитате какво направихте, аз да имам категоричен отговор.

– Не ви ли обезкуражи реакцията на клубовете в обявените от вас осем съмнителни мача? Сред тях бяха водещите отбори Левски, ЦСКА и Литекс.
– Не, аз я очаквах тази реакция. От Главна прокуратура вече бяха предупредили, че нищо няма да се получи. Бойко Найденов каза, че всички състезатели да се изредят да свидетелстват за тези мачове, законът няма как да бъде приложен. Позволих си да ги обявя тези мачове, защото имаше спекулации за съвсем други отбори и срещи. Поне вече е ясно за кого става въпрос. Оттук нататък през следващото първенство дай Боже да има закон, който да работи.

– Съобщихте още, че 30 футболисти са наблюдавани от ГДБОП. Какво означава това при липсата на закон към този момент?
– И в медиите излезе информация за прехванати телефонни разговори. Но това наистина не може да бъде доказателство към момента, в който са станали тези неща. Защото СРС не може да използва за този вид престъпления. Но пък такива прихванати разговори, дочути реплики и други прояви, които са се случили на терена, са доста силен фактор да се изостри вниманието на службите към определени отбори и играчи. И те вече да представляват интерес за службите, да бъдат под наблюдение – оттук нататък всичко е въпрос на закон и оперативна разработка.

– Може би това ще ускори и приемането на закона?
– Надявам се. Практиката го налага този закон не защото просто сме чули за Платини и неговия сигнал или защото някой си е внушил параноично, че има страшни проблеми в България.

 

Източник: в-к "Телеграф"

Вашият коментар