Интервю с шефа на Пирин Кирил Ваклинов: "А" група е пред фалит

2010-12-11 16:21:00

 

За Станислав Костов ни дават 100 000 лева, Миньор ни дължи 80 000, а Локо (Пд) – 70 000, разкрива председателят на УС пред Bgfootball.com

 

Кирил Ваклинов е председател на Управителния съвет на Пирин от 2 август тази година. Преди това беше дългогодишен шеф на фенклуба на благоевградчани "Пирин СС". Потърсихме го, за да хвърли някаква яснота в мъглата, обхванала най-големия клуб в Югозпадна България. Шефът на "орлетата" бе до болка откровен и прави разкрития за сериозния батак, в който е изпаднал клубът, раждащ Бербатовци, в специално интервю за Bgfootball.com.

 

– Господин Ваклинов, какво е бъдещето на Пирин? В момента ситуацията около отбора изглежда критична…
– За съжаление трябва да призная, че бъдещето на Пирин е доста неясно на този етап. На 15 декември има общинска сесия, която ще се занимава с въпроса дали отбора може да стане общинска собственост. От друга страна на 15 януари има общо събрание на футболния клуб. Което също ще се занимава само с текущото състояние на тима.

 

– Ще се съберат ли най-накрая акциите на клуба в един човек или няма изгледи това да се случи?
– Това е разковничето към оцеляването на Пирин. На този етап не виждам такива индикации, но искрено се надявам да стане. От наша страна няма проблем да направим колаборация с всеки, само и само да оцелее отбора.

– Чака ли се помощ от Общината?
– Дали се нарича Община Благоевград, дали се нарича кандидат-президент, дали се нарича инвеститор… Без значение какво име носят парите и капиталът, те винаги желаят акциите да бъдат окрупнени. Тоест, при това разпределение на дяловете 54.5% – на 45.5% просто няма да се намери финансово решение за бъдещето
на отбора. Ключът за оцеляването е обединение на капитала. Иначе ние сме готови контролния пакет акции да го прехвърлим на Община Благоевград по всяка една минута на денонощието. Стига общината да пожелае и да посочи неин представител, на който да прехвърлим акциите.

– Говореше се, че търсите спонсори, водите срещи. Има ли някакъв напредък?
– Няма кой знае какъв, защото икономическата ситуация в България е много тежка. Трудно се намират хора и спонсори, които да помагат на футбола. Те намаляват с всеки изминал ден и ситуацията е много неприятна. На този етап не виждам как Пирин скоро ще си намери генерален спонсор.

– Дотук само черни краски нахвърляхте. Няма ли светлинка в тунела?
– От 2-3 месеца, откакто новото ръководство е на власт в Пирин, ако има някаква положителна черта – то тя е, че се казва истината. Ние за разлика от други отбори в "А" група поне си признаваме състоянието. А другите не смеят да си кажат. Никой не смее да признае какво е състоянието на ЦСКА, какво е на Сливен, на Академик (София), Миньор (Перник), та дори и на Локомотив (София). Поне 6-7 отбора в "А" група практически са заплашени от фалит! Това е факт. Но Пирин си признава. Всеки смята, че нещо ще се промени, нещо ще се случи, нещо ще стане… Докато ние сме здраво стъпили на земята и знаем, че чудеса не стават дори и по Коледа.

– Чакате доста пари от ЦСКА и Локомотив (Пловдив). Има ли шанс да си ги получите скоро?
– Ситуацията не е точно такава. Чакаме пари, но чак доста не са. Сумата, която ЦСКА дължи на Пирин, е в размер на 70 хиляди лева, а тази която Локомотив (Пловдив) има да ни дава е 80 хиляди лева. Така, че общо събрани тези пари стигат само за издръжката за 1 месец. Парите не са толкова много и не трябва да се спекулира с тях. Доколкото съм запознат, по-тежко е състоянието на Сливен, защото те чакат огромни суми от ЦСКА. Същото е и с Миньор (Перник).

– С оглед на нещата, които казахте, мисли ли се в Пирин за селекция, за лагери, за подготовка?
– Даже ни е страх в момента да мислим за тези неща. Думата селекция е забранена на практика в нашия отбор още от август. Поради простата причина, че без пари селекция не можеш да правиш. Когато взимаш свободни агенти на практика не правиш
селекция… И през зимата ще бъде така. По отношение на подготовката – футболистите ще се съберат на 5 януари за първи път. А след това… Нека мине Общото събрание и дано след него се появи лъч светлина. И Пирин да тръгне нанякъде в оргазиционен и финансов план. Но пак повтарям, че положението е много тежко.

– Ще има ли проблеми клубът да завърши първенството?
– В момента този въпрос не може да се коментира. Това може да стане на края на януари. Дори и Пирин да завърши първенството, а аз мисля, че ще го стори – това ще бъде ходене по мъките. За разлика от колегите си обаче ние не се притесняваме да казваме истината. Ситуацията в момента е такава, че "А" група е пред фалит. За пръв път ще споделя, че имах идея да пиша до БФС "А" група да се превърне в аматьорска. Но рано или късно това нещо ще бъде поставено на дебат. С оглед на финансовото състояние в цялата държава в това може да сте сигурни. Изходът няма да е ясен, но в момента 7-8, хайде да са 10 отбора, могат да поддържат професионалния си статут. То е не просто батак, така просто не може да продължава. Защото вътрешната задлъжнялост между отборите ще доведе до ефекта на доминото. Ако един клуб се срути, той ще повлече и другите. В тази ситуация трябва да се взимат мерки. Колкото по-радикални бъдат те, толкова по-голям е шансът футбола ни да оцелее.

 

– Ще продавате ли през зимата футболисти, за да може все пак да свържете двата края и да се самоиздържате до лятото?

– Имаме подобни оферти за продажба на наши играчи. Но трансферният пазар у нас е сведен до минимум. И парите, които се предлагат са достатъчно малко. В момента практически е неправилно да се продават футболисти.

– И все пак – ще има ли продадени играчи?
– В момента цените, които се посочват за дадени футболисти, като Станислав Костов например, от 100 хиляди лева… Нямаме никакво намерение да продаваме футболисти на тази цена. Ако не можем и нямаме финансовата възможност да осигуряваме заплати на играчите си и те имат право да разтрогнат, предпочитаме те да си търсят клубове, а не ние срещу такива суми. Защото така ще продължаваме да се влачим по корем.

– А страх ли ви е, че играчите ще разтрогнат договорите си?
– Не! Принципно сме се разбрали с момчетата. В края на краищата, който иска да разтрогне знае, че няма никакъв проблем да дойде при нас и да ни го каже. Нито ще се притесняваме, нито ще го спрем. Защото като не можем да осигурим на един работник редовно и адекватно зашлащане, е логично той да потърси друго бъдеще. Нито ще се сърдим, нито ще имаме претенции. Признаваме си, че финансово не можем да обслужваме отбора. В края на краищата благодарение на сдружението на феновете за Пирин клубът стартира първенството. Това, че имаме 11 точки е геройство на фона на това, което се случва. И показва високите стойности на морал в нашия отбор. Защото всичко постигнато е на мускули. В интерес на истината от "Г-15" също търсят инвеститор. Истината не трябва да се изкривява, защото медалът има две страни. Те също имат идеи. Нямаме нищо напротив те да се осъществят. За нас е важно клубът да е стабилен финансово и да продължи да съществува. Защото в момента даже не се поставят никакви цели. Целта е само една – оцеляване. И всички сили са насочени натам. Дано се получи.

 

Вашият коментар