Инфантино се изпъна на амбразурата заради Катар

Начало » Инфантино се изпъна на амбразурата заради Катар

Топка„Европейците трябва да се извиняват през следващите 3000 години за това, което направиха през последните 3000 години“, каза пред журналисти в Доха президентът на Международната футболна федерация (ФИФА) Джани Инфантино като така директно защити всички безумия, на които ще са подложени отбори и фенове по време на Мондиала в Катар.

Правозащитни организации по време на подготовката на Катар за Световното първенство по футбол непрекъснато критикуваха властите на страната за политиката им в областта на правата на трудовите мигранти, жените и сексуалните малцинства.

„Мисля, че за това, което ние, европейците, правим от 3000 години по света, трябва да се извиним за следващите 3000 години, преди да започнем да даваме на хората морални уроци. Трябва да се запитаме: накъде върви светът? В света има 1 милиард хора с увреждания и на никой не му пука“, каза Инфантино на пресконференция преди началото на Мондиал 2022.

„Когато дойдох в Доха за първи път, след като бях избран за президент на ФИФА, си спомних детството си. И казах на хората, че това не е правилно, че трябва да направим нещо. Трябваше да дадем пример за приобщаване, толерантност, за да работим заедно за техните права. В Катар е постигнат напредък“, добави той.

В друга медийна изява Инфантино взе отношение относно дискриминацията, забраната за продажба на бира по стадионите и разкри, че като по-млад е бил червенокос и е бил тормозен за това.

По повод дискриминацията той заяви: „Днес се чувствам катарец. Днес се чувствам арабин. Днес се чувствам африканец. Днес се чувствам гей. Днес се чувствам като човек с увреждания. Днес се чувствам работник мигрант.“

„Знам какво е да се чувстваш дискриминиран. Тормозеха ме, защото имах червена коса.“

Президентът на ФИФА взе отношение и по повод забраната за продажба на алкохол на стадионите в Катар: „Ако не можете да пиете бира в продължение на три часа, ще можете да оцелеете. И добави: „Има много страни, които забраняват алкохола на стадионите, като Франция например, но тъй като това е мюсюлманска страна, това е проблем“.