Испания падна в Глазгоу, искат оставка на шефа на Федерацията

Начало » Испания падна в Глазгоу, искат оставка на шефа на Федерацията
Испания Шотландия
Снимка: РФЕФ

Резервите на Испания паднаха с 0:2 като гости на надъхана Шотландия (за сефте от 38 години) в студен Глазгоу във вторите мачове от квалификациите за Евро’2024. Норвегия направи 1:1 с Грузия в Батуми, върви четвърта в група А, която шотландците водят с 6 точки, Испания има 3.

Мачът бе много оспорван и груб, съдията го изнерви още с неадекватни решения за подмолни удари и нарушения. Решението на новият испански селекционер Луис дела Фуенте да заложи на В-тима след неособено леката победа над Норвегия (без Холанд) остана непонятно. Домакините се озъбиха с компактна и задружна игра, Скот МакТомини се разписа в първите минути на двете части, иберийците нямаха идеи, сбъркаха малкото си положения.

Гави, Карбахал, Борха Иглесияс, Аспас и Нико Уилямс влязоха да обръщат, но нищо не се получи. Начо, Мората, Фабиан Руис и Лапорте изобщо не се появиха.

Хърватия преодоля първоначаления натиск и наби Турция с двойка голове от Матео Ковачич в Бурса. Лука Модрич бе в основата на атаките. Румъния тресна с 2:1 Белорусия с попадения на Станчу и Бурча, разделят лидерството в група I с Швейцария след победата им с 3:0 над Израел.

Малко по-рано Асоциацията на Професионалните Футболисти на Испания (АФЕ) обяви в комюнике, че Луис Рубиалес няма право повече да е президент на Федерацията РФЕФ:

“След публикуваната от Конфиденсиал документи и признания, че Л.Рубиалес е наредил да бъде разследван президента на АФЕ Давид Аганзо, смятаме този акт за мафиотски, непристъщ за спортна организация и искаме оставката му.

Призоваваме Правителственият спортен съвет, ФИФА, УЕФА и Международната Прганизация на Труда да вземат необходимите мерки за нетолерантната за всяка демокрация ситуация, подобно поведение петни имиджа на испанския футбол и кандидатурата ни за организатор на световното през 2030 с Португалия и Мароко.“

Колумбия обърна Япония с 2:1 в проятелски мач с решаващ прекрасен гол от задна ножица на Сантос Боре, веднага включен в състезанието за наградата “Пушкаш“.