Испания пак на Мондиал, Сърбия разплака Португалия

Начало » Испания пак на Мондиал, Сърбия разплака Португалия

Испания излъга с 1:0 Швеция на олимпийският стадион “Ла Картуха“ в Севиля и се класира директно за световните футболни финали в Катар‘2022 като лидер от група В със  17 т. Световните шампиони от 2010 отиват на 12-ти Мондиал поред, пращайки на бараж скандинавците за три места срещу още 11 отбора.

Докато суперзвездата им Златан Ибрахимович чакаше на пейката, 30-годишният ветеран Форсберг фрапантно изпусна два прекрасни голови шанса.

Испанският селекционер Луис Енрике Мартинес продължаваше с експериментите, но новото му нападателно трио Сарабия-Дани Олмо-Раул де Томас не сработи.

Влизнето на Алваро Мората и Родриго Морено в 60-тата, после и на Микел Мерино, освежи иберийската атака, но гостите се бранеха сплотено и пуснаха последния коз – Ибра вместо Исак.

Точно след неуспешен опит на 40-годишния ветеран, шведският вратар Олсен изби с полет торпедо от Олмо, а Алваро довкара и вдигна на крака пълните трибуни в Севиля.

Сърбия разплака Португалия, като ги обърна с 2:1 насред Лисабон в свирепа битка в група А, за да си заслужи виза за Катар с 20 точки. “Мореплавателите“ на Фернандо Сантош отиват на пресявки.

Домакините тръгнаха ударно с прекрасен ранен гол през трима защитници на изненадващия титуляр Ренато Санчес, след което можеха да затвърдят – Великович го събори за дузпа, но италианският рефер Орсато остана безмълвен.

Пред очите на наказания шеф на португалската защитата Пепе и легендата Луиш Фиго на “ещадио да Луж“, балканците изравниха чрез Душан Тадич. Длъжник остана суперзвездата Кристиано Роналдо, който участваше в атаките, но не прониза вратата.

Лидерът на Аякс Тадич изведе с дълга асистенция към втора греда Александър Митрович в 91-вата и сърбите ликуваха с успеха.

Русия, Северна Македония и Шотландия също отиват на баражи.