Испанка отличи България за гимнастиката на Олимпиадата в Токио

Начало » Испанка отличи България за гимнастиката на Олимпиадата в Токио
Токио 2020
Токио 2020

Бившата испанска гимнастичка Алмудена Сид Тостадо направи комплимент на художествената ни гимнастика и прогнозира медали за България по време на коментара си по Испанската телевизия на церемонията за откриването на забавените с година  Олимпийски игри в Токио‘2020.

Попитана от водещите, кои страни би отличила като фаворити в състезанията по художествена гимнастика, Алму без замисляне отвърна “България“:

“Българките са кралиците, трябва да се уважават, заради традициите и защото още имат ниво за подиум!

Българският ансамбъл винаги ме е впечатлячвал с отлично работените комбинации и движение по килима, в унисон са, също Италия. Трудно се вижда труда ни, защото преди (2000-та година) се наблягаше на трудността на тялото, а по сегашните норми – на работата с уредите, има връщане към първоначалната есенция.

Има спортове, които са по-опростени, зрителят може да види грешките…Нашият спорт е субективен, сложен, а съдийството е доста отговорно и многобройно, понякога не се наказват технически грешки. Както винаги съм казвала при нас допинга е в съдийството, а ахилесова пета е справедливостта! Но поетично вярвам, че на тези игри ще са честни, худ.гимнастика остава в сърцата на хората с ранообразието, стиловете, изкуството, артистичността, начина да правим от трудното – лесно.“

Състезанията по худ.гимнастика (индивидуално и ансамбли) са последни в програмата в Токио, а България чака медали.

Пристрастието на Сид никак не е случайно. Тя имаше необичайно дълголетна кариера от 21 години и е единствената досега гимнастичка, играла на четири олимпийски финала – Атланта’96, Сидни‘2000, Атина’04 и Пекин’08. За световната гимнастика обач я откри и доразви българската специалистка Емилия Бонева, която създаде националния тим на Испания и 15 години бе негов селекционер, а бившият крал Хуан Карлос я награди със сребърен медал за заслуги към спорта. Бонева доведе Алмудена още като млад състезател на турнири в България, което Алму няма как да забрави.

Ня игрите в Атланта трикратната ни световна шампионка и днес шеф в съдийската комисия на ФИГ Мария Петрова скандално бе избутана пета, а ансамбъла ни бе лишен от заслужени златни медали, които бяха дадени на Испания с треньор Емилия Бонева.

41-годишната Алмудена е омъжена за Кристиан Алвес – популярен водещ на забавни предавания и написал две научно-исторически разследвания за Леонардо Да Винчи.

Двукратната олимпийска шампионка на пистолет Мария Гроздева (49 год., на рекордни осми игри!!!!) и младият плувец Йосиф Миладинов носеха знамето на България на откриването, а 206 делегации дефилираха на олимпийския стадион в Токио. Най-многобройна е делегацията на САЩ – 623 спортисти.

Японският император поздрави от трибуните голямата делегация на домакините и двукратната световна по свободна борба Сусаки, носеща знамето на страната.

Организаторите, уволнили церемониалния си директор само преди 2 дни, изумиха с невиждано досега нещо – 1800 светещи дрона се издигнаха в небето над стадиона и образуваха земното кълбо (в бяло за континентите и синьо за океаните), докато певци и детски хор пееха великата песен “Представи си“ на Джон Ленън.

Домакините от Японския комитет признаха за големите трудности за организацията на игрите още от земетресението на острова преди десетилетие, природните бедствия поразили и икономиката, до Ковид-19 пандемията, все още силно затрудняваща

Шефката на Японския комитет Хашимото Сейко благодари на всички присъстващи атлети и делегации, както и на всички японци, участвали в подготвянето на най-големия международен спортен форум, отложен с цяла година заради световната пандемия с коронавирус и икономическа криза. Сейко се просълзи, но напомни как спортните добродетели са и идеали за мир, направи послание за мирни споразумения и спиране на страданията от военни действия по света, а общите сили да са към надежда и обединение на света.

Книжни бели гълъбчета (символ на мира) се посипаха над стадиона и бели птичи сенки “летяха“, имаше мини-редставление от 400-годишния татър “Кабуки“, олимпийският огън запали след предаване между шест “поста“ бивши и настоящи японски изтъкнати спортисти, деца и също медици-вирусолози, лидерката в женския тенис Наоми Осака – носителка на 4 титли от турнири от Големия Шлем. Наоми изкачи стълби към голяма бяла топка която, се разтвори като кристална лилия и в сърцевината й разгоря огъня.

1448 светлинни изстрела-заря дадоха начало на игрите за следващите 16 дни.

Освен официалните лица, публика на откриването не бе допусната, няма да има зрители и на състезанията, което прави олимпийките игри най-тъжния турнир в историята. Като анекдот бе разказано как спортисти, останали в олимпийското село заради стартове на сутринта, дефилират между хотелските си стаи и поздравяват, сякаш са на стадиона.