Историята на едно съперничество

2010-12-22 18:09:00

Уставът от 1911г. е издаден от запалени сини фенове, които са искали да докажат предимство в съперничеството със Славия, твърди Борис Василев – Боркиша

Преди няколко дни собственикът и президент на Левски Тодор Батков хвърли поредната си "бомба", обявявайки "синия" клуб за най-стар у нас. От досега известната (и вероятно автентична) 1914 година с лека ръка той извади цели три. Така Левски от една страна става първият клуб не само в София, но и в страната, а освен това на Герена започват да се стягат за стогодишен юбилей след пет месеца.

Казусът за възникването на Левски разбуни спортната общественост, както го е правил няколко пъти досега. Последните спорове са били преди доста години. Причината според историците досега е била една – първенство сред колегите от футболните среди.

Към споменатите факти всекидневникът "Труд" добавя още няколко за по-голяма яснота.

В началото на организираното спортно движение у нас не са се създавали специализирани футболни клубове. Днес се прави опит да бъде внушено, че точно това се е случило с Левски през 1914-а, а преди това “сините” са се основали още през 1911-а, и то официално. Но по това време всички организации възникват като спортни клубове, развиващи няколко дейности, включително футбол ("Български футболни корени" – Силвестър Милчев, София, 2005).

Любопитно какво са правили деятелите на СК Левски цели 3 г.от "учредяването му" през 1911-а до другото официално създаване според общоприетото мнение на 24 май 1914 г?! Няма дейност. Няма заседания на управителен съвет, няма протоколи от събирания, няма обсъждане на дневен ред, няма двубои с други съперници. Първият мач е от лятото на 1914 г. с ФК-13, загубен с 0:2.

В спомените на всички основатели на СК Левски винаги се говори за създаването на клуба през 1914 г. (виж: "С Левски по дългия път през времето" – Стефан Нойков, София, 1994 г.)

""Интересен е печатът под документа, който променя футболната история на Левски. В долния му ляв край личат инициалите БНСФ – Българска национална спортна федерация, създадена на 16 декември 1923 г. (в. "Спортен преглед", бр. 26/29.12.1923 г.). Този орган администрира спорта и в частност футбола до установяването на комунистическия режим. Другите инициали в десния край са ССО – Софийска спортна област, под чиято егида от есента на 1933-та се осъществява шампионатът на столицата.

Конкретно това е четвъртият печат в историята на СК Левски и е от 1935-а ("85 години Левски" – Георги Манов, София, 1999). И изводът е – документът, с който разполага Тодор Батков (известен в спортната ни историография отдавна, за него писа и в. "Труд" през 1998-а), е сътворен през 1934 или 1935 г. Най-вероятно за задължителната през 1934-а пререгистрация на клубовете.

А годината 1911-а на него обяснява най-добре историкът на "сините" Георги Манов, който смята, че точно в този период са създадени доста предмети (печати, пликове, устав, покани) с печат “Левски 1911”, за да се официализира със задна дата, че "сините" са най-старият клуб. Тези "извори" не са приемани сериозно от футболната ни литература с автори вече покойните авторитети Климент Симеонов, Стефан Нойков, Димитър Попдимитров (последните двама – големи левскари).

Първите два печата на СК Левски са елипсовидни, съответно от 1915 (виж снимката) и 1919 г. В първия се упоменава, че Левски е шести клуб в столицата (№ 6 по създаване, а от предходните днес съществува само Славия). Вторият е от 1919 г. Тогава на 23 май със заповед №744 е регистриран първият устав на клуба. Член 1 гласи: “Основава се на 24 май 1914 г Софийски спортен футболен тим Левски.

И още едно доказателство към стотиците, че Левски е основан на 24 май 1914-а – на 22 май 1939-а в приятелски мач в чест на четвъртвековния си юбилей "сините" губят от АС 23 с 2:6. ("Футболен алманах – София 1921-1948" – Никола Христов, С. 2010). Нима поне един от живите тогава учредители на “Левски” не би възнегодувал от това неправилно като летоброене тържество…

В студиото на бТВ г-н Тодор Батков вчера показа и устав на Левски, на който не пишеше от кого е издаден и одобрен, но датата на основаване на клуба бе 24 май 1911 г. Шефът на "сините" обясни несъответствието с "новия" протокол (10 май 1911 г.) с промяната на календара, понеже уставът бил напечатан 1919 г. Но 24 май по стар стил е 11-и, а не 10 май. Което значи, че или уставът или "новият" протокол е фалшив, или има грешка.

Всички факти доказват, че въпросният "документ", който подменя футболната история на Левски, е създаден доста по-късно от периода, за който става въпрос в него. Което от историческа гледна точка го прави недействителен.

Историята на спорта не бива да се подвързва в сини или червени корици и да се подшива с бели конци. Първопроходците били на 12-13 г.

Трима от основателите на Левски през месец май 1911-а трябва да са били още в детска възраст по това време. Кръстникът на "синия" клуб Борис Василев-Боркиша не е навършил 13 години и може би затова му е поверена длъжността касиер. Първият председател Владимир Григориев пък в този момент няма 14. Не е празнувал 13-и рожден ден към въпросния момент и секретарят Зафир Абрашев.

След 3 г. през 1914-а възрастта на първопроходците на Левски изглежда много по-реална за това, което са направили.

Камен ОГНЯНОВ, Спортен историограф
––
"Уставът от 1911г. е издаден от запалени сини фенове, които са искали да докажат предимство в съперничеството със Славия", разкрива Борис Василев-Боркиша в последното си интервю през 1978 г.

Легендарният Борис Василев-Боркиша, кръстил Левски при основаването му, е роден на 25 септември 1898 г. и почива на 10 март 1983 г. Последното си интервю той дава през 1978 г. на големия спортен журналист и изследовател на историята на "сините" Стефан Нойков. Разговорът е публикуван във в. "Поглед", поводът за него е новооткритият устав (тогава) на "Левски", в който пише, че клубът е основан на 24 май 1911 г. (б.р. – това е същият недатиран устав, който показа Тодор Батков вчера в студиото на бТВ).

– Ние бяхме група ученици от квартала около бул. "Патриарх Евтимий", "Витоша" и близките улици. Събирахме се да играем футбол с дълги панталони и обикновени обувки, най-често на голямата поляна "Пустинята" (днес там е стадион "Народна армия") или в двора на бившия I-IV полк (днешния Южен парк). Постепенно у нас назря идеята да си образуваме свой клуб по подобие на тия, които вече съществуваха.

– Кога и как основахте Левски?
– Това стана на 24 май 1914 година. Събрахме се на "Могилката" – игрището на бившата II мъжка гимназия, където днес се пресичат бул. "П. Славейков" и ул. "Н. Славков". Бяхме на възраст между 15 и 18 години, имаше и 13-годишни момчета. С голямо въодушевление основахме своя спортен клуб. Приехме устава, където като цел на клуба се сочеше работата за здравното, физическото и интелектуалното развитие на младежта чрез всички видове спорт. Избрахме управителен съвет, като всичките му членове бяха играчи от първия ни футболен отбор. За цветове избрахме червено и жълто на райета, но след войната, през 1919 г., такива фланелки вече нямаше и започнахме да играем със сини ризи. Оттам дойде и синият цвят, който стана традиционен. "Канцеларията" на клуба дълго време беше млекарницата на бай Трайче на "Витошка". Въведохме и ред: който не си е платил членския внос, няма право да рита топката…

– Как избрахте името Левски?
– Когато на учредителното събрание стана дума за името на нашия клуб, някои предложиха гръмки имена – Рапид, Атлантик, Експрес… Тогава предложих името Левски, защото се възхищавах от нашия Апостол на свободата, виждах в него образец на героизъм, на безпределна любов към народа и на готовност за саможертва. Моето предложение бе прието единодушно и възторжено от всички основатели на дружеството!

– Известно ли ви е, другарю Василев, че е намерен устав на Левски от 1911 година и как го обяснявате?
– Отдавна имам този устав. В него няма указание кой и къде го е издал, нито пък аз зная това. Обяснение за издаването му мога да намеря в очерталото се по-късно съперничество между Славия и Левски – кое дружество е по-старо. Според мен този устав е изваден от запалени членове или ръководители на Левски, за да докажат предимство. Но безспорно това е станало много по-късно. Повтарям Левски беше основан на 24 май 1914 година!

Вашият коментар