И Горна закъса

Начало » И Горна закъса

Момент от футболен мачПредседателят на Управителният съвет на втородивизионния Локомотив Горна Оряховица, Иво Димитров, излезе с открито писмо до кмета на общинат Горна Оряховица, както и общиснките съветници, в търсене на финансова подкрепа за изпадналия в беда клуб.

В обширното писмо се уточнява, че в следствие на редица неуредици от ръководен характер през последните месеци, клубът е понесъл сериозни щети върху публичния си имидж пред рекламодатели и спонсори, които са прекратили договорните си взаимоотношения.

В текста се споменава, че клубът вероятно ще трябва да доиграе сезона със свои юноши поради голямата дупка, която се открива в клубния бюджет.

Ето и пълното изявление, без редакторска намеса:

До Кмета на Община Горна Оряховица, до Общински съвет

Уважаеми инж. Добрев, уважаеми общински съветници,

Като отговорен човек, емоционално и професионално свързан със съдбата на ОФК „Локомотив“, считам за необходимо и Ви информирам за последните събития, както и за евентуалните последствия за футболния клуб на Община Горна Оряховица.На 14 септември се проведе редовно отчетно-изборно събрание на ОФК „Локомотив“, на което трябваше да се вземат отговорни и мъдри решения, свързани с управлението и развитието на футбола в нашия град.

Делегатите приеха финансовия отчет за дейността, след което освободиха Управителния съвет на ОФК Локомотив. Група фенове, регистрирани като делегати в последните минути, бламираха избора на ново ръководство, опорочиха заседанието на висшия ръководен орган и изпратиха клуба в институционална безтегловност. Нанесена бе обида на клубни легенди като Ангел Минчев и Ценко Гавазов, обвинявайки ги в задкулисие и участие в предварително начертан сценарии, относно избора на Управителен съвет.

Скандали предшестваха и Общото събрание. Същите, екстремистки настроени привърженици, си позволиха по недопустим начин да обиждат и заплашват футболиста Радослав Байчев. Огорчен от отношението, притеснен за своето здраве и това на близките си, Байчев сам настоя да анулира договора си с клуба и да бъде освободен. Всичко това доведе до тежки имиджови щети за клуба след публикации в регионалната и националната преса. В последните месеци, ръководството положи огромни усилия за финансовото оздравяване и стабилизиране на клуба. С помощта на рекламодатели, спонсори, спомоществователи и дарители, бяха стопени публичните задължения към НАП и бюджета.

Локомотив“ се показа като коректен работодател и платец, който стриктно изпълнява своите ангажименти към състезатели, персонал, бюджет и доставчици. Бяха предприети действия за събиране на вземания в размер на десетки хиляди лева. Ръководството на клуба активно работеше и за изграждането на собствен интернат в рамките на общинската професионална гимназия „Проф.д-р Асен Златаров“. Събитията от последните седмици сериозно компрометираха публичния образ на Локомотив и това рефлектира върху вече установени отношения с рекламодатели и партньори.

Голяма част от тях заявиха желанието си да прекратят търговските и договорни отношения с клуба. На практика съществува реална опасност клубът да не изпълни бюджета в приходната си част, да изпадне в неплатежоспособност и положение на несъстоятелност. В тази обстановка, ниe, членовете на ръководството, отказваме да работим под диктат и в режим на оставка. Някои дори вече обмисляме действия за служебно заличаване от Агенцията по вписванията. Струва ни се за целесъобразно Общинският съвет да преосмисли и преразгледа финансовото подпомагане на представителния мъжки отбор.

Школата и клуба крещящо се нуждаят от два стандартни тренировъчни терена, от които поне единият да е с изкуствено покритие. Като ръководител на клуба в последните години, смятам че Локомотив може да продължи участието си в първенството основно с юноши и поне четирима футболисти с професионален статут, за да не бъде застрашен професионалният му лиценз. Спортната инфраструктура е онзи фундамент, върху който трябва да градим концепцията си за развитието на футбола в Горна Оряховица. Вярвам, че във Ваше лице, Общинското ръководство ще преосмисли и подреди приоритетите относно организацията и пълноценното функциониране на ОФК Локомотив.

С уважение, Иво Димитров, Председател на УС на ОФК Локомотив