Как и кога ще ги стигнем… македонците?

Начало » Как и кога ще ги стигнем… македонците?
Лига на нациите
Gulliver photos/Getty images

Футбол Ревю
Ако следите футболните новини, едва ли се пропуснали факта, че Северна Македония се класира на отложеното Евро 2020, което ще се проведе идното лято. През това време България порита за здраве с барманите и шофьорите от Гибралтар.

Македонците постигнаха историческо първо класиране на голям футболен форум, след успех с 1:0 над Грузия, попадението вкара легендата Горан Пандев. Поради ниския си коефициент съседите ни бяха в група „D“ в Лигата на нациите и играха с отбори от ранга на Лихтенщайн, споменатите Гибралтар и Армения. Комшиите завършиха на 1-во място в тази група и се класираха за финалната фаза, където след трудни победи над Косово с 2:1 и Грузия с 1:0  се сдобиха с визи за форума.   

България също имаше шанс за евро турнира, след много силни мачове в груповата фаза от поток „C“ и първо място в групата,  но на полуфиналите Унгария ни подряза крилата с лекота, после и се класира след победа над Исландия с 2:1. Благодарение на добрите мачове в група „C“,  българите се изкачиха в горния поток „B“ и в сегашното издание на турнира играем с доста по-добри отбори като Ейре, Уелс и Финландия. Все отбори, които преди 20 години си тръгваха от стадиона след мач с нашите с поне 2-3 гола във вратата си.

С оглед на последното място в група „B“ нямаме шанс за Катар 2022, догодина на 100% ще изпаднем отново в поток „C“, където ще се борим с една идея по-преодолими съперници за евро 2024 в Германия. Ако и в група „C“ продължаваме с излагациите, ще изпаднем до най-лесния поток „D“.  Там ще бъдем в позицията, в която бяха Северна Македония и едва тогава ще имаме шанс да се класираме. Забележете, за световното 2026 г. в САЩ, Канада и Мексико… разбирате ли колко е зле положението?

Говорим за реално класиране на голям форум след 6 години и то през страничния вход, защото през редовните квалификации нямаме шанс.

Македонците си се класираха за Евро 2020 (21) и ще играят с Холандия, Украйна и Австрия, а България ще гледа от телевизора. Дали ако Каракачанов имаше вариант да ги спре както ги спря за ЕС би се възползвал?