Капитанката на златния ансамбъл: Събрахме се и чудото се случи!

Начало » Капитанката на златния ансамбъл: Събрахме се и чудото се случи!

Българският ансамбъл по художествена гимнастика заслужи с блестяща игра олимпийската титла на игрите в Токио‘2020 рано тази сутрин, като победи силни Русия (втори) и Италия (трети). Това най-виско отличие е първо в дългогодишната история на Българската художествена гимнастика, един отнай-успешните и обичани спортове у нас, донесъл много радости деселилетия наред, но най-накрая уважен по достоинство и на най-големия спортен форум! Досега единствени на олимпийски игри бяха сребърен медал на Адриана Дунавска в Сеул’88 година, също на ансамбъла – на пет обръча в Атланта’96 и още два техни бронзови на уреди.

Токио обаче отдаде заслуженото – Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова изпълниха блестящо оригиналните си и пълни с трудности съчетания, заслужиха по 47.550 на пет топки и 44.550 за три обръча и два чифта бухалки.

Така с резултат от 92.100 грабнаха историческият за България златен олимпийски медал в художествената гимнастика, който толкова пъти не ни бе даван нито в индивидуалния турнир, нито в многобоя, макар да сме заслужавали (ощетяването на Мария Петрова в Атланта и н ансамбъла в многобоя бяха най-болезнени). Успехът бе изкован от треньорките Весела Димитрова и Михаела Маевска. Президентката на БФХГ Илияна Раева, също бивше “златно момиче“, плачеше от радост след финала. Рускините подадоха официално оплакване, по-късно се жалваха че било саботаж срещу им, напразно. Хегемонията им на първенци в седем олимиади бе прекъсната, за сефте в този век остават без титла – израелката Линой Ашрам стана индивидуална шампионка, а Боряна Калейн заслужи пето място.

Това е трета титла в Токио‘2020 след тези на Ивет Горанова (карате кумито) и Стойка Кръстева (бокс). България се нарежда 30-та в класацията с медалите с общо шест извоювани на игрите, всичките от жени спортистки – три златни, сребърен и два бронзови. Седмата поредна титла на женския баскеттим на САЩ ги нареди лидери с 39 златни (113 общо), изпреварвайки Китай с един (88).

“Страшно щастливи сме, чудо е, сбъднахме тази мечта! Тези сълзи  искахме, не от други състезания! – каза капитанката Симона Дянкова, която сама окичи с медали съотборничките си и ги прегърна на почетната стълбичка преди горди и усмихнати да запеят националния химн. Тя ще носи българското знаме на закриването на игрите от 12 ч. – Очакванията се вдигнаха с първото място вчера, днес се събрахме, изиграхме съчетанята още по-силно и заслужижме златото. Благодарим на Господ и всички които ни подкрепяха! Есента тук в Япония ни чака световно първенство, може би ще е последното ни като този отбор“

По същото време искрени поздравления виртуално от София прати и зам. председателката на БФХГ Мария Петрова, чиято кандидатура за заместник на Мария Гигова в техническата комисия на Международната Федерация по гимнастика ще бъде издигната на конгреса през ноември. Петрова описа емоциите си пред Нова ТВ:

“Аз не можех да повярвам – следя от вкъщи телевизия, телефон, новини и едва осъзнавам, че златото май е за нас…..Не мога да опиша каква радост, удовлетворение и гордост изпитах, момичетата си заслужиха абсолютно този медал, те са страхотен и сплотен отбор, не се контузиха, предвождани и подкрепяни от суперталантливата си треньорка Весела! Момичетата не осъзнават още какво са направили, но стъпват на по-висока стълбичка и оттук хората ще ги гледат по-различно каквото и да направят в живота си!

България, гордей се че имаш така вдъхновяващи жени!

Олимпиадата е игра на нерви, много по-различно състезание е и винаги се случват изненади, ако малко се разклатиш психически – целия труд отива на вятъра! За мен като състезател бе голям успех да налагаш над тялото и мислите си това превъзмогване, а оттам че съм ставала световна шампионка три пъти… Тук беше по-трудно, защото я нямаше публиката в залата да дава тази огромна енергия… Надявам се да ме одобрят във ФИГ и искам да върнем емоцията и композицията в гимнастиката!“