Капитан Кяер и доктор Великов спасиха Ериксен, той спира с футбола

Начало » Капитан Кяер и доктор Великов спасиха Ериксен, той спира с футбола
Кристиан Ериксен
Снимка: УЕФА

Капитанът на Дания Симон Кяер снощи се превърна и в герой, спасявайки живота на съотборника си и приятел Кристиан Ериксен, след като бе припаднал на терена на мача с Финландия на Евро‘2020.

Видял как 29-годишният плеймейкър се свлича на тревата, Симон хукна към него от позицията на защитник и веднага направи животоспасяващо обръщане на Крис на една страна, за да не прекъсва дихателните пътияща. Притичалите медици го реанимираха и върнаха към съзнание, имало е дори 5-минутно спиране на сърцето.

Сред лекарите е и българският специалист Валентин Великов, доктор на Лудогорец и също работещ за УЕФА на първенството. Бившият халф на Лудогорец Светослав Дяков разкри с гордост, че д-р Великов е сред спасилите датската легенда (106 мача, 32 гола).

Кяер разпореди притичалите съотборници да закрият с тела (после с бели платна за параван) процедурите с Ериксен, също изнасянето му на носилка, като сам остана близо до него следящ пригреса без да губи самообладание. Намери време да обясни на притичалата съпруга на Крис Сабрина и заедно с Каспър Шмайхел да я успокоят топло с прегръдка.

Съдбата пожела 32-годишният баща на две деца да спаси живота на приятеля си като двамата са клубни съперници в Италия. Кристиан стана шампион на Серие А с Интер (макар треньора Конте да не му се доверяваше много – непонятно в предвид доказаната му класа), а Симон защищава градският враг Милан, с когото делят стадион Сан Сиро.

Докато “росонерите“ ще задържат Кяер за догодина, Ериксен вероятно ще проключи с професионалният футбол – законите в Италия забраняват игра при сърдечни проблеми.

Добрата новина от Датската федерация за футболния свят е, че русолявият симпатяга се възстановява с хубав ритъм и ще стиска палци на тима си, независимо от стартовата загуба в група В.