Капралов: Лигата трябва да има ново място във футбония живот

2011-01-28 21:47:00

Днес в една от залите на столичния хотел "Хилтън" се състоя редовно заседание на Управителния съвет на Професионалната футболна лига. От 10-членния състав на Управителния съвет отсъстваха трима – представители на Черно море, Локомотив София и Литекс.

На днешното заседание бе поставена нормативна база на Лигата и бе приет правилник за упражняване на търговските права на членовете на лигата – 39 професионални футболни клуба. Решено бе клубовете да предложат свои членове на спортно-техническата и дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз.

"Искаме да поставим едно ново начало, различно от сегашното, и професионалната лига да заеме своето полагащо се място във футбола на България", каза след заседанието президентът на ПФЛ Стефан Капралов.

На въпрос за евентуалното поемане на организацията и администрирането на първенството от страна на лигата, Стефан Капралов отговори: "Искаме да влезем в организацията на първенството, доколкото ни позволяват нормативните документи на БФС. Искаме не да вземем в ръце първенството, а заедно и успешно с БФС да го правим. Нямам нищо против, ако БФС реши ние да започнем да администрираме първенството. Лично аз смятам, че можем да се справим с организирането и администрирането на професионалния футбол".

Запитан дали не се обмисля преразпределение на парите от телевизионните права между клубовете от А и от Б група, Стефан Капралов отговори: "В момента има договор, който трябва да се изпълни. За три години, докато трае договорът, бяха излъчени само 11 мача от Б група и само тогава отборите от Б група получиха средства. Имаме желание да променим това нещо, но зависи и от телевизиите – дали имат желание да дават мачове от Б група. Разпределението на парите от телевизионните права е заимствано от германския футбол и мисля, че е добро".

Вашият коментар