Като го няма бате Васко, ще плаща бате Наско

Начало » Като го няма бате Васко, ще плаща бате Наско
Наско Сираков
снимка: levski.bg

Желю Станков/Тема Спорт
Правиш, струваш, въртиш, изчервяваш се, предизвикваш гнева на феновете на Левски за това, че публично се заиграваш с горните етажи на правителството, и накрая се озоваваш в ролята на този, дето все дебне от кой храст ще излезе заекът. Наско Сираков може и да е ловец от сой, но се налага и да бъде водолаз, защото следващото клише е за подводните камъни. Разбира се, че става въпрос за пари, както за техния обем, така и за произхода им.

Ето ти, Пенке ле, едни нови милион лева в тежест на бюджета. И на „Герена“ стана като в социалните мрежи, където при появата на очаквана новина, неминуемо има коментар: Има ли изненадани? Или както е по-модерно – с обърнат словоред: Изненадани има ли?

В Левски никой не се е изпотил на секундата онзи ден, когато на пощата в офиса са се появили едни задължителни пари, които клубът трябва да изплати на Петър Хубчев. Ако някой се е надявал, че може да мине метър, че може да се заобиколи закон или пък, че левскарското в бившия треньор и футболист ще проговори, ще пие една студена вода.

Най-скъпият треньор в историята на синия клуб засега не говори. Няма и да говори на тази тема. Всъщност съмнително е дали той ще проговори дори ако минувач на улицата го попита колко е часът. Но това е друга тема. Един милион лева са страшно много пари не само за закъсалия Левски. Това е голяма сума и за Челси, и за който си искате клуб по света. Никой не си намира парите на улицата и никой не иска да излее 500 хиляди евро в канализацията. Само че, както Роман Абрамович си плаща на всеки уволнен треньор, така трябва да свикнат и българските клубове.

А между другото, това е една от причините Станимир Стоилов да не приеме офертата на Лудогорец, твърдят запознати с детайлите в преговорите. Сериозните треньори пишат в техния си проектодоговор, че при преждевременно прекратяване на контракта от страна на клуба, трябва да получат абсолютно всички заплати до края на, примерно, тригодишния договор.

Няма тук вариант – ама ето ти три заплати компенсация и по живо, по здраво. Някои клубове също правят така спрямо служителите – питайте Мартин Камбуров как си е платил като пич всичко на ЦСКА 1948 до лятото. И как Галин Иванов не иска да направи тази стъпка и затова засега си остава там.

Тук затваряме скобата и припомняме Хубчев. Първо, Левски плати 3 заплати от възможно най-дебелите за национален селекционер, на БФС. Тогава Борислав Михайлов се направи на интересен за това, че Павел Колев му избяга, а след това отмъкна и Хубчев и прибра една торба пари от „Герена“. Много му пукаше тогава на изпълнителния директор, че харчи милионите на Васил Божков. И много му пукаше какъв договор подписва с близкия му Петър Хубчев. Удри тая дебела неустойка, пък един ден бате Васко ще плаща.

Само че бате Васко е на припек в Дубай, а парите ще трябва да ги вади бате Наско. И понеже касата е празна, а всеки нов месец започва с четвърт милион на червено поради стари и още по-стари задължения към различни институции и кредитори, сега този нов милион идва малко в повечко. Това са общо около 80 хиляди лева към червеното на всеки месец. Не за друго, но като си навържем лабиринта, пак отиваме към приходната част на бюджета и онази част, в която се вижда какъв е процентът на фенски дарения и пр. От над 15 милиона приходи за миналата година, над 5 милиона лева са пряка заслуга на сините фенове под формата на клубни артикули, дарения, билети, абонаментни и членски карти. А в месеците февруари – ноември включително, когато клубът на практика беше без генерален спонсор, приносът на феновете се равнява на 65.29% от приходите през периода. И сега същите запалянковците ще трябва лека-полека да посъберат и немалка част от парите за Петър Хубчев и неговия екип.

Ясно е, че връщане назад няма и 5 лева са си 5 лева, но тук идеята е, че Павел Колев от кумова срама можеше да каже – абе, аз бях неопитен, избързах, така и така, набутах Левски с една торба пари покрай Хубчев, повече няма така да правя. А много пара отидоха на вятъра и за Дени Алар, също и Насиру Мохамед, че и Мазурек и Каргас, но както се казва – това са непредизвикани грешки. Представете си, че тези се бяха оказали егати футболистите и Левски всъщност е взел златни кокошки за почти без пари и сега се чуди как точно да ги продаде скъпо и прескъпо на някой от сериозната опашка от купувачи.

Всеки изпълнителен и спортен директор е „набутвал“, най-грубо казано, Левски пряко с пари и с неизгодни сделки както на момента, така и напред във времето, но тук имаме случай, при който клубът изпада изведнъж от състояние на финансов лукс в пълна безтегловност. И е редно като ще се иска феновете да купуват виртуални билети, абонаментни карти и членство, да получат две-три извинителни изречения от хората, които образуват нови подводни камъни. Защото само Наско Сираков си знае какво му е, както е казал Валери Божинов.

Всъщност всеки следващ собственик на Левски при придобиване на акциите вижда едни числа и перспективи, после се оказва, че опасности дебнат отвсякъде и вече 11 години клубът от Герена се лута в търсене на себе си.

Павел Колев около две години обясняваше наляво и надясно колко ужасно се е управлявал Левски и как клубът е допуснал бившият треньор Делио Роси да си търси неустойки, свързани с платени данъци в Италия. Това му беше примерът за лошо управление. Къде ли сред примерите обаче се нарежда случилото се с доведения от него Петър Хубчев, за когото даваше лични гаранции? И за когото твърдеше, че нула процента е вероятността да поеме Левски. Само че сега един милион лева ще трябва да бъдат платени на сто процента.