Кметът на Балчик: Не разбирам как с парите за футбол, ще се субсидира джамия!

2011-02-20 14:23:00

Пресконференция в Балчик хвърли допълнителна светлина върху скандалите, засегнали жестоко развитието на футбола в града

"Това е решение, лишено от всякаква логика", така кметът на Балчик Николай Ангелов започна пресконференцията по повод приетия сборен бюджет на общината в размер на 28.612 милиона лева, и решението на съветниците за спиране финансирането на ФК Черноморец и на детско-юношеската футболна школа, пише сайтът centersport.org.

Местният парламент взе също решение за сериозно съкращение на разходите за културната програма. Според гласуваните поправки в културния календар на общината, се отказва финансирането на поредица от утвърдили се фестивали като този за късометражно кино, Дни на класиката в Балчик, Процес пространство, както и поредица от други пленери и арт събития.

"Това решение връща най-красивия Черноморски град десетки години назад", заяви кметът.

"Балчик се капсулова като една средновековна крепост и разходи освен за насъщния няма да се правят. Ние се отказваме дори от връзките с градовете, с които сме побратими", каза с болка той. Ангелов изтъкна, че приетото предложението не е представено пред обществеността и не е разглеждано, в него не се обосновава корекцията в бюджета.

Според кмета, целта на корекциите не е икономии, тъй като макро рамката не се променя. Средствата са преразпределени, без да има някакъв приоритет в перата, към които са пренасочени. Кметът заяви, че ще използва правомощията си и ще върне за ново обсъждане промяната на бюджета. Той и призова всички, които смятат, че това решение е несправедливо, да отидат на сесията и да погледнат съветниците в очите.

"Наша цел е Балчик да продължи да се развива като културен център", каза той и допълни, че ще атакува бюджета в частта му за спорт и култура.

Ангелов недоумява как с парите от футбола се субсидира джамията в Балчик. Той не разбира как ТОП – фестивал става фестивалът за религиозна музика в село Оброчище, а за едно от ТОП – събитията в културния живот на България няма пари.

"В Оброчище имаше много състави, но господинът, който организира фестивала няма дори регистрирана фирма, няма музикално образование", сподели Ангелов пред журналистите от региона.

"Кинофестивалът е събитие с традиции, имаше идея да го направим от международна величина. Общинските съветници не са си направили сметка, че той ще продължи да съществува, но ще го върнем години назад", продължи кметът на Белия град.

 

Той информира, че след решението на общинския съвет, в града не може да се покаже нито една театрална постановка, не може да се направи нито един концерт, тъй като тези разходи не могат да се предвидят предварително и влизат в перото "Други". След това даде пример и с участието на хор "Черноморски звуци" на хоровия конкурс в Прага, откъдето съставът се върна със златен медал.

Във връзка с петицията за защита на културата в Балчик, пусната в интернет, Ангелов каза, че културното дърво на Балчик е пускало дълбоки корени векове наред и 15-20 общински съветници не могат да го убият.

"Искам думите ми да бъдат чути от хората, които вчера бяха безцеремонни към младите, които искат да се задържат в града", заяви Валентина Георгиева, диригент на хор "Черноморски звуци". Тя не разбира как един състав ще работи цяла година само за да излезе два пъти годишно на концерт в Балчик. С кого ще се равнява, ако не излиза извън града и в чужбина? Като член на изпълнителното бюро на българския хоров съюз всяка година трябва да  обяснявам защо е такова нивото на фестивала в Оброчище, информира тя и добави, че от фестивала не са я търсили за мнение или консултации.

В Балчик няма фабрики, няма заводи, тук трябва да се правят фестивали. Не може да се посегне с лека ръка на бъдещето на един град. Според Георгиева общинските съветници не създават, а рушат това, което е създавано с години. Замислям се дали има смисъл да се работи тук, продължи тя.

Кметът на Кранево (селото, към което са пренасочени част от орязаните от футбола и културната програма средства) Румен Николов, заяви, че няма никакъв контакт с комисиите. Не може да не бъда канен, когато се решава за моето село, изказа възмущението си той.

"Тези съветници гласуват четвърти бюджет. Тези средства са гласувани предишните години. Няма голяма промяна в бюджета в частта за футбол и култура. Същата тази комисия по култура гласува бюджетът на филмовия фестивал от 20 000  да стигне 100 000 лв. Докато за футбола е имало дискусии, за културата никой не е казвал, че има нещо против. Това решение е Велчова завера", заключи Ангелов.
––

Материал на centersport.org

Вашият коментар