Кога и как се ражда прякорът „червените дяволи“

Начало » Кога и как се ражда прякорът „червените дяволи“

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=5SYrbjVcuaA[/embedyt]
Sportcafe/Sports.ru
Преди години те са били както бели, така и черни, но всички в днешно време ги знаем като „червените дяволи“. Така наричаме националния отбор на Белгия. В навечерието на eвропейското първенство компания за фаст фууд дори кръстиха бургер на прякора им. Но как се стига до това название? Как така малката монархия в Западна Европа би могла да се сдобие с такъв прякор? Нека разберем…

Годината е 1906-а а датата – 29 април. Белгия се приготвя за мач със съседите си от Нидерландия. Тогава националният отбор съществува от само 2 години заради липсата на организиран турнир държавите играят приятелски мачове, почти само със съседите си. Белгийците провеждат по два мача срещу Нидерландия всяка година и веднъж с тима на Франция.

Срещу петлите, за които футболът дълго време ще остане просто забавление, Белгия се справя добре и записва победа и равенство в първите две срещи. Но нидерландците са „друга бира“ и ги отнасят с 4:1 и 4:0.

Тогава обаче идва неочакваното – Белгия громи с 5:0 и изненадва всички. Главният редактор на вестник „Ла Ви Спортив“ Пиер Валкирс пише за мача: „Те бяха фаворити. Затова бе много важно за нашите червени дяволи да излязат с кураж на терена”.

Фразата веднага се превръща в култова, а няколко години по-късно става и официален прякор на националите. Но защо точно червени дяволи? Защо не жълти лисици или черни глигани – животни, които са доста по-често срещани в белгийската гора от дяволите?

Според най-често срещаната версия на историята това не е просто креативна хрумка на Валкирс, а референция към белгийския шампион по автомобилизъм Камил Женаци, който през 1899-а постига небивал успех и се превръща в първия човек, достигнал 100 км/ч с електрическа кола. Заради извънземната за онова време скорост, червената коса и червеното му палто – всички започнали да го наричат Червения дявол.

Но това невинаги е бил прякор на Белгия. През 70-те години, под ръководството на Реймон Гьоталс, екипите на националния отбор са сменени с бели. Причината – селекционерът смята, че бялото е по-лесно за забелязване по време на нощните мачове. Тогава тимът на Белгия е познат като „белите дяволи“. В началото на новия век тимът за кратко е известен и като „черните дяволи“, което пък е и прякор на националния отбор по ръгби (заради черния цвят в екипа за гостуване).

Преди началото на Евро 2020 Белгия стартира кампанията Devil Time (Време за дяволи), като си припомниха най-успешните си участия на големи първенства: Евро 1972 (бронзови медали), Мондиал 1986 (четвърто място) и Мондиал 2018 (бронзови медали).

Във видеото тримата треньори: Роберто Мартинес (2018), Ги Тис (1986) и Реймон Гьоталс (1972), „разказват“ за успехите си. В кавички, защото Гуталс и Тис не са сред живите от почти 20 години. Благодарение на компютърната графика и на записи от техни стари изказвания обаче бившите селекционери „оживяха“, за да надъхат цяла Белгия за успех на Евро 2020.

И един интересен факт накрая – националките на Белгия не са дяволки (нашите ги наричаме дебилно „лъвици“ – б.р.), а са известни като „червените пламъци“.