Кой ще пази на националния?!

Начало » Кой ще пази на националния?!

вратарски ръкавициХристо Евстатиев
Има ли националният отбор на България титулярен вратар и до какво ще доведе ротацията на Ясен Петров? Тези въпроси си задават останалите една шепа, не без основания, привърженици на националната гарнитура на България.

След добрите мачове през септември се появи надеждата, че нещата за “лъвовете” най-после ще тръгнат нагоре. Вече близо 20 години не сме играли на голям форум и честно да ви призная нямам идея кога отново ще.

През октомври тимът на Петров има два мача – световни квалификации срещу Литва (9 октомври) и Северна Ирландия (12 октомври).

Едно нещо обаче се набива на очи – ротацията на вратарския пост. Никой не знае кой ще започне в дадена среща, тъй като в следващата въпросният страж или не е в групата на селекционера, или е контузен, или е наказан, или някаква друга причина.  Вчера Иван Караджов бе повикан “на пожар” след като героят от мача с Италия Георги Георгиев получи травма на двубоя на неговия Черно море в Благоевград онзиден. Другите двама към момента са – Мартин Луков, който след като напусна Локо Пловдив никой не знае къде играе (бел.ред. Ал Таее Хаил от Саудитска Арабия) и как се представя, както и героят на Славия от мачовете с ЦСКА и Лудогорец Светльо Вуцов, станал любимец на Сектор “Г”.

Николай Михайлов не е в групата, тъй като изтърпява наказание, но там го няма и Даниел Наумов, за който след мача с Франция световните медии писаха, че е нещо специално.
Има и още няколко родни вратари, които правят сериозно впечатление и имат сериозно бъдеще. Като цяло с просто око се вижда, че имаме талант под рамката.

Явно Ясен е решил да залага на този, който е в най-добра форма, но това ли е правилният ход като става въпрос именно за невралгичния вратарски пост. Клишето, че даден отбор започва от вратаря вече над 100 години не може да бъде заменено с друго. Повечето национални и клубни отбори разчитат на един титуляр и втори вратар, който да играе за Карабао Къп. Гранд като Манчестър Юнайтед си позволи да редува своя номер 1 през миналия сезон, но през този нещата отново си дойдоха на местата.

Вратарят не само е един от най-важните постове, той ръководи цяло звено пред него, а именно защитата. Стиковката между двете води до феноменални резултати – бърза справка, отборът на Ливърпул. А постоянната ротация не мисля, че води до този баланс, особено в дългосрочен план, какъвто е този на трикольорите след поредния неуспешен цикъл.

Дано възможно най-скоро този казус бъде избистрен, след него титулярната 4-орка или 5-ица в отбранителния вал, опорните, крилата и т.н., и дано съвсем скоро чуем химна я на световно, я на европейско!

Ежедневни статии от света на спорта може да намерите още на:

https://www.facebook.com/%D0%9C%D1%8A%D0%B6%D0%B5-%D0%B2-%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE-272420606254433

https://www.facebook.com/profile.php?id=1055353278