Комисиите – лицето на провала на БФС

Начало » Комисиите – лицето на провала на БФС

Футболен мачЯвор Пиргов/Тема Спорт
Преди няколко дни „Тема Спорт“ разкри, че годишно за комисиите към Българския футболен съюз се харчат над половин милион лева, а през 2016-та сумата е изумителна – 1.8 млн. лева. С две думи става въпрос за Дисциплинарна, Спортно-техническа, Лицензионна, Съдийска и „Етика и Феърплей“.

И в тези комисии членуват едни хора, които се събират от време на време, за да взимат едни решения и за това се харчат едни големи пари. Въпросът е какво точно решават тези хора, които с действията си са част от провала на сегашното ръководство на БФС. Да направим един бърз преглед.

Ще започнем с Дисциплинарната комисия, която е един от основните приходоносители на Централата с глобите, които определя след всеки кръг. Именно ДК е под светлините на прожекторите от няколко дни и то най-вече с наказанието, което бе наложено на Левски за поведението на сините привърженици по време на двубоя с Лудогорец. Сините ще трябва да играят един мач без публика заради „хвърлен предмет с последствие“ и ще трябва да се бръкнат с 9300 лева.

Оказва се, че на Герена ще си носят последствията, че е хвърлено нещо (докладът твърди, че „оръжието на престъплението“ не е открито), което е ударило човек от щаба на разградчани, но в същото време нито дума за ракетата, която мина на сантиметри от Мавис Чибота. Както бе и седмица по-рано, която застраши живота на хора в съседния сектор. Както се казва, ще го мислят тогава, когато „предметът“ уцели някой. Да, истината е, че полицията основно е длъжна да се бори с престъпността, но е грозно, когато в БФС се държат неадекватно или поне работят по различни критерии.

И затова ще припомним случай от 2017-та година, когато ЦСКА бе глобен с 30 000 лева и затваряне на сектор А на Армията, а причината бе хвърлена по единия страничен съдия монета от 50 стотинки. Тогава председателят на ДК Юрий Кучев заяви пред „Тема спорт“: „Става въпрос за монетата от 50 стотинки, която е ударила страничния рефер Джугански. „Без последствия“ означава, че, образно казано, не му е счупена главата. Но според Дисциплинарния правилник всяко съприкосновение се разглежда като такова с последствия.“ Всеки може сам да направи изводите си.

Единственото успокоение за членовете на Дисциплинарната комисия е, че нивото на адекватни решения при колегите им от Спортно-техническата такава не е по-високо. Вече два месеца от СТК не успяват да определят дати за отложените мачове от първенството, докато във всяка една нормална държава програмата е ясна с година напред.

И стигаме до „шпицкомандата за мокри поръчки“ от Лицензионната комисия. Именно това е начинът да се държат в зависимост клубовете. Няма друго обяснение как лиценз получават тренировъчни бази, картофени ниви, рушащи се съоръжения, които са опасни за всички… В 2021-ва в най-високото ниво на футбола ни се играят мачове на стадиони без осветление и нормални тоалетни, треньори се оплакват от некачествени терени, а нападките към съдиите са ежедневни, като дори системата за видеоповторение не може да изчисти грешките им. Оказва се, че заседанията на Съдийската комисия се провеждат в конферентна връзка с членове на Изпълкома, а решенията се определят според желанията на „правилните“ хора.

Жалкото е, че тази практика доведе до това дори Георги Кабаков да започне да се дъни и в Европа, Още по-жалко е, че имаме футболен президент и вече бивш член на ръководния орган на БФС, който е осъден за расизъм, но от комисията „Етика и феърплей“ си затвориха очите и запушиха ушите.

Но това е обичайната практика на Централата. Там са готови да обърнат гръб на проблемите, но да осигурят собствения си комфорт. А комфортът им е гарантиран. Докато продължава този начин на управление, то на почти всеки стадион ще ехтят нецензурни песни по адрес на Борислав Михайлов, но срещу хиляда лева той явно е готов да преглътне обидата. А хилядарка по хилядарка, милиони правят.