Котенце в живота, лъв на вратата

2010-12-19 14:31:00

Пламен Илиев е хитът на есента от вратарите в А група. Видима е на дъното, но малкият блесна и талантът му не остана незабелязан на фона на безпаричието и проблемите в Севлиево. Малък, но с голямо сърце и амбиции, той направи една от най-важните стъпки в кариерата си. Доскоро той се мъчеше в калищата на Б група, а сега вече е част от Левски.

За него това е сбъдната мечта, отива в любимия си отбор. Но дали синьото не е твърде дълбоко за тийнейджъра, който в края на миналия месец навърши 19? "7 дни спорт" се свърза с човека, който му даде път за футбола – Димитър Тодоров. Треньорът на Видима разказа как открил Илиев още като дете. Бившият български вратар Борислав Йосифов, който е приятел на семейството на Пламен, го препоръчва на Тодоров. Мъничкият вратар обаче е на косъм да се размине със Севлиево.

"Дойде от Ботевград на проби при нас, нещо като кастинг – физически, технически тест. Показа, че има качества, но останах малко резервиран, защото ми се струваше, че е твърде нисък за вратар", разказва Тодоров.

"Дори първо го отпратих, но няколко дни по-късно размислих. Реших да повярвам на Боби Йосифов, който ми го препоръча. Приятели сме, така че реших да му се доверя. Така поканихме официално Пламен и той стана част от Видима. Ръстът му може и да смущава треньорите, но всяко зло за добро. Ако Пламен беше някой дългуч, сега нямаше да е футболист, а баскетболист и най-вероятно щеше да играе в Балкан Ботевград".

Димитър Тодоров не чака дълго и още на 16 решава да го налага като първи вратар във Видима.

"Поех голям риск с идеята да го налагам толкова малък дори и в Б група. Знаех, че няма да му е лесно и ще прави грешки. Дори понякога съм му се карал за някои пропуски. Но той никога не е навеждал глава и не е губил вяра. Има хубавото качество да се учи от грешките си, което е в основата на прогреса му. След разборите е идвал лично при мен да пита как, какво и т.н. В крайна сметка ми се отплати за доверието и ето че сега отива на най-високото ниво в българския футбол".

Мачът на есента за Илиев бе срещу ЦСКА в Севлиево, когато отказа червените със страхотни спасявания и донесе точка на Видима. Оттогава Левски започна да го следи, като интересът се засилваше с всеки следващ мач.

"Пламен има всичко, за да стане голям вратар", продължава Тодоров.

"На първо място желание да работи и израства, без това не може. В това отношение е безупречен, тренира здраво. След тренировки остава по половин час, понякога и повече, за да отработва някои детайли, които не му вървят. Безспорно има талант. Много пъргав и с добър рефлекс. Може би единственият недостатък му е ръстът, но компенсира с пласиране. Има усет за излизането извън вратата, освен това играе много добре с крака"

Вратарският пост е най-големият проблем на Герена. Дали обаче едно 19-годишно момче е решението за Левски? През пролетта за място под рамката ще трябва да се бори с Божидар Митрев, който в момента се очертава като титуляр, и с Кирил Акалски, който също понатрупа опит на вратата на сините.

"Радвам се за тази голяма крачка в кариерата му. Но още когато се разбра, че Левски има интерес, казах, че му е рано. Там рядко правят компромиси, тъй като отговорността е много голяма. А предвид възрастта му всичко опира до търпение. Аз го проявих към него и той се отплати. В Левски обаче една грешка може да му затвори всички врати. Дано му дадат шанс да се наложи, иначе ще бъде крачка назад. На Герена може да го направят голям вратар, но може и да го погубят".

До тази пролет Илиев бе ученик. На Герена вероятно ще гледат на него като на заек. Някои ще му помагат, други ще го юркат. Според Тодоров обаче той има характер да се справи с напрежението в отбора, стига да му се даде шанс и да не го смачкат от самото начало.

"Интересен човек е. Скромно и добродушно момче, не прави никакви проблеми. Всички му се радват и са му приятели. От котенце в живота обаче става истински лъв на терена. Винаги съм му казвал да не мълчи, да е по-нахакан. Лека-полека той се превръща в лидер. На вратата се чувства в свои води, командва съотборниците си, вика им, ако се налага".

Вашият коментар